Sitruunasta raikkautta – reseptit alkupaloista jälkiruokiin

Hapokas sitruuna on monipuolinen raaka-aine, jonka kirpsakka maku sopii erityisen hyvin kala-, lintu- ja kasvisruokiin. Sitruunan raikkaus piristää myös jälkiruokia ja leivonnaisia.

Sitruksiset kala-alkuruoat kuuluvat monen herkuttelijan ruokapöytään. Brunon sitruunasilakoissa kalafileet kypsytetään sitruunamehulla, jonka hapokkuus muuttaa läpikuultavat fileet valkoisiksi. Suola lisätään vasta kypsytysvaiheen jälkeen, sillä se estää silakoiden pehmenemisen.

Marinoitua sitruunalohta ja hedelmäsalsaa

Pikamarinoitu sitruunalohi valmistuu alle tunnissa. Ohuet lohiviipaleet sivellään sitruunavoittoisella marinadilla ja viimeistellään tillillä tai lorauksella konjakkia.

sitruunamajoneesi

Raikas sitruunamajoneesi sopii kalojen ja muiden merenelävien kyytipojaksi. Kananmunankeltuaisista, dijonsinapista ja rypsiöljystä valmistettu perusmajoneesi maustetaan sitruunalla ja suolaripauksella.

191950-parsa_578.jpg

Parhaat ruoat ovat yleensä varsin yksinkertaisia, mistä keitetty parsa ja sitruuna-voisula on oiva esimerkki. Sitruunat pestään kuumalla vedellä ja harjataan juuresharjalla, jotta pinta- ja suojakäsittelyaineet saadaan poistettua. Kuori raastetaan ja lisätään sulatettuun voihin. Lisäksi tarvitaan vain napakaksi keitettyjä parsoja, parmesaania ja ilmakuivattua kinkkua. Kokeile parsan kanssa myös perinteistä hollanninkastiketta.

sitruunapasta

Sitruunapasta saa makunsa sitruunankuoresta ja -mehusta. Kuoren raastamisessa ei kannata innostua liikaa, sillä kuoren alla oleva valkoinen osa on hyvin kitkerää ja se jätetään raastamatta.  Keitetty pasta ja paistetut kesäkurpitsaviipaleet sekoitetaan yhteen raikkaan sitruunakastikkeen kanssa.

Välimerelliset sitruunaherkut

marokkolainen sitruunakana

Kiinasta lähtöisin olevat sitrushedelmät ovat nykyisin hyvin yleisiä Välimeren maissa. Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä sitruuna kuuluukin jokaisen kokin perusraaka-aineisiin. Mausteiden runsaus, sitruunan hapokkuus ja rusinoiden makeus luovat oivan tasapainon marokkolaiseen sitruunakanaan. Viimeistele kokonaisuus tuoreilla yrteillä ja tarjoile kuskusin kera.

Sitruunainen parsarisotto

Välimeren toisella puolella nautiskellaan sitruunaisella parsarisotolla. Riisien kuullottamisen jälkeen joukkoon lisätään sitruunamehua ja -kuorta sekä kasvislientä. Viiriäisen munat ja parsan nuput viimeistelevät italialaisen makunautinnon.

Kakku kruunaa aterian

Sitruunakakku

Välimerelliseltä maistuu myös sitruunakakku ja jogurttikastike. Valmis kakku valellaan sitruunaisella sokeriliemellä ja annetaan maustua yön yli. Hapan jogurttikastike tuo vastapainoa baklavaisen makealle kakulle. Herkun rinnalle sopii kupposellinen kardemumma- tai minttuteetä.

 

Mehukkaan sitruksisia ohjeita:
Sitrushedelmät sopivat moneen ruokaan
Sitruunainen peruna-avocadosalaatti
Graavisiika ja sitrus-misokastike
Sitruunabroileri
Sitruunakiisseli
Ruoka.fi: Sitruunakuhaa ja fenkoli-kaprissalaattia
Ruoka.fi: Sitruunakaali

Keskustelu

Kommentoi juttua: Sitruunasta raikkautta – reseptit alkupaloista jälkiruokiin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X