Ruoka

Soijakastike on mainettaan monipuolisempi – lorauta aromikasta maustekastiketta ruokaan kuin ruokaan

Soijakastike on aasialainen yleismauste, joka sopii monipuolisesti ruoanvalmistukseen ja maustamiseen. Lisää tilkka soijakastiketta vokkien joukkoon, lorauta sitä marinadeihin ja salaatinkastikkeisiin tai sivele ronskisti grillipihvin pintaan. Et tule katumaan!

Soijakastike on vuosisatoja vanha aasialainen mauste, jota runsaan suolapitoisuuden vuoksi käytettiin erityisesti Kiinassa ja Japanissa alun perin ruoan säilöntään. Myöhemmin suolaisen ja umamia uhkuvan maustekastikkeen käyttö yleistyi myös länsimaissa.

Lue myös: Aasialaista ruokaa rennosti

Japanilainen ja kiinalainen soijakastike

Aitoa japanilaista soijakastiketta pidetään arvokkaana mausteena, ja sen valmistuksessa noudatetaan tiukkoja määräyksiä. Japanilainen soija valmistetaan soijapavuista, vehnästä, suolasta ja vedestä käymisteitse. 

Käymisen ja kypsymisen jälkeen seoksesta puserretaan mehu pois, ja se keitetään kokoon. Alkuperäinen valmistusprosessi vaatii aikaa puolesta vuodesta jopa kahteen vuoteen. Parhaimmat soijakastikelaadut ovat saaneet ikääntyä rauhassa, jolloin ne myös maistuvat paremmilta. 

Japanilainen soijakastike on läpikuultavaa, väriltään punertavan ruskeaa ja tuoksultaan miellyttävän mausteista. Sen sijaan kiinalainen soijakastike sisältää japanilaiseen soijakastikkeeseen verrattuna vähemmän tai ei lainkaan vehnää. Lisäksi kiinalaiseen soijakastikkeeseen on saatettu lisätä myös arominvahventeita ja säilöntäaineita. Tästä syystä kiinalaisen soijakastikkeen maku ja suolapitoisuus eroavat japanilaisesta soijakastikkeesta. 

Kiinalainen soijakastike voi olla tummaa tai vaaleaa. Vaalea kastike on usein juoksevaa ja maultaan hieman suolainen. Tumma soijakastike puolestaan on vaaleaa paksumpaa ja tuoksultaan mallasmainen. Erot johtuvat siitä, että värin ja koostumuksen aikaansaamiseksi tummaan soijakastikkeeseen lisätään sokeria tai sokerikulööriä.

Teollisessa tuotannossa soijakastikkeen käymismenetelmää on saatettu nopeuttaa ja mukaan lisätä myös myös muun muassa hiivaa, maissisiirappia, glukoosisiirappia ja väriaineita. Tällainen kastike on koostumukseltaan usein paksua ja siirappimaista. Aidon soijakastikkeen tunnistaa siis paitsi ulkonäöstä, myös tutkimalla ainesosaluetteloa.

Soijakastikkeiden valikoima ei ulotu vain japanilaiseen ja kiinalaiseen soijakastikkeeseen. Näiden lisäksi löytyy laaja valikoima soijakastikkeita erilaisiin käyttötarkoituksiin ja ruokavalioihin.

Ketjap manis

Indonesialainen soijakastike eli ketjap manis on kiinalaista ja japanilaista soijakastiketta makeampi, sillä sen sokeripitoisuus voi olla jopa 40 %. Ketjap manis sopii soijakastikkeen tavoin ruokien maustamiseen, marinointiin sekä pöytämausteeksi ja dippikastikkeeksi. 

Vähäsuolainen soijakastike

Jo ruokalusikallinen soijakastiketta voi kattaa yli puolet päivittäisestä suositellusta suolan saannista. Vähäsuolainen soijakastike sopii vähäsuolaiseen ruokavalioon, sillä se sisältää noin 40 % vähemmän suolaa kuin perinteinen soijakastike. Makua täydentämään on lisätty muun muassa väkiviinaetikkaa ja sokeria. 

Onko soijakastike gluteeniton?

Soijakastike valmistetaan fermentoimalla eli käymisteitse, ja sen sisältämä vehnän gluteeni pilkkoutuu kokonaan. Lopputuote on aina gluteeniton. Soijakastike sopii siis keliaakikon ruokavalioon, vaikka tuotteen raaka-aineena on vehnä.

Vehnäallergikoille soija ei sovi. Vehnäallergikoille on saatavilla gluteenitonta soijakastiketta eli tamaria. Sen valmistuksessa ei käytetä lainkaan vehnää.

Soijakastike käyttö

Soijakastikkeen valmistuksen ja käymisprosessin aikana muodostuu runsaasti erilaisia aromikomponentteja, jotka antavat soijakastikkeelle sille ominaisen ja ainutlaatuisen maun. 

Soijakastike sisältääkin kaikkia viittä perusmakua: makeaa, suolaista, hapanta, karvasta ja täyteläistä umamia, minkä ansiosta se soveltuu monipuolisesti ruoan valmistukseen ja maustamiseen. Juuri monipuolisuus ja helppous sekä sushikulttuurin yleistyminen ovat lisänneet länsimaissa soijakastikkeen suosiota. 

Soijakastike toimii yleismausteena niin liha- kasvis- kuin kalaruoissakin. Se sopii  pöytämausteeksi, dippikastikkeeksi, maustamiseen ja marinointiin, salaatinkastikkeisiin sekä tietysti sushin dippailuun. 

Kokosimme alle ruokia, joille tilkka soijakastiketta tekee terää.

Viimeistele kasvisruoat soijakastikkeella

Kasvisruokien maustamisessa soijakastike on todellinen ässä, sillä se tuo kasviksiin herkullisen täyteläisen umamisen maun, jota liharuoissa on usein luonnostaan. 

Kokeile soijakastiketta munakoison tai tofun maustamiseen tai lisää tilkka soijakastiketta vokkien joukkoon tuomaan aasialaista makuvivahdetta. 

Tuo kalaruokiin ripaus aasialaista eksotiikkaa

Sushi ja soija ovat erottamaton pari, mutta ehdottomasti soijakastiketta kannattaa kokeilla myös muiden kala- ja katkarapuruokien maustamiseen. 

Ahven banh mi -patongit, miso-lohikyljykset, korealaiset katkarapu-salaattikupit ja teriyakisilakat vievät makumatkalle Aasian aurinkoon. 

Liharuoat: soijakastike viimeistelee niin arkiset jauhelihapannut kuin kesäiset grillipihvitkin 

Soijakastike sopii liharuokien marinadeihin ja grillipihvien glaseeraukseen. Arkinen jauhelihakin saa hetkessä uutta jujua, kun lisäät joukkoon soijakastiketta, chiliä, limettiä ja tilkan kalakastiketta.

Trendikkäät tacot onnistuvat myös kotikeittiössä. Pienten maissilättyjen väliin kääräistään soijakastikkeen, chilin ja juustokuminan maustamia porsaanfileesuikaleita sekä pehmeää guacamolea.

Nosta broileriruoat luksusluokkaan

Broileri on arkiruoan moniottelija, joka pienellä vaivalla taipuu myös juhlaan ja viikonloppuun. Halstrattu broileri valmistuu grillissä meheväksi, ja on ihan toista kuin kaupan grillibroilerit. Unohda valmismarinadit ja tee maustekastike itse soijakastikkeesta, siirapista, öljystä ja inkivääristä. 

Lasten lempparit eli kananugetit on helppo tehdä itse. Itse tehtyjen kananugettien salaisuus on pehmeä sisus ja rapea kuori. Parasta sormisyötävää maukkaaseen dippikastikkeeseen kastettuna. 

Burritot kanatäytteellä on koko perheen mieleen. Mehukkaan kanaburriton päälle lisätään erilaisia kastikkeita, jotka tekevät makuelämyksestä täydellisen.

Luuttomaksi ja nahattomaksi leikatut edul­liset broilerin reisipalat valmis­tuvat kätevästi uunissa. Kun broi­leri on kypsynyt meheväksi, se revitään suikaleik­si sesongin kasvisten kanssa aasialaishen­kisen kastikkeen joukkoon.

Mausta broilerisuikaleet soijakastikkeella ja kokoa niistä raikas aasialaisvivahteinen salaatti. Aasialaisen kanasalaatin juju piilee kirpkan mausteisessa kastikkeessa, johon chili ja sitruunaruoho tuovat mukavaa lämpöä. Itämainen kana-pastasalaatti puolestaan on mukavaa vaihtelua perinteisille pastasalaateille. Raikas, mutta ruokaisa salaatti käy kevyestä lounaasta, mutta toimii myös ruokaisana buffetpöydän tarjottavana.

Lue myös Anna.fi: Miso, teriyaki ja salvia – uutta makua uuniloheen

Soijakastike säilyvyys ja säilytys

Soijakastike säilyy hyvänä pitkään, mutta ajan kuluessa se tummenee hapettumisen seurauksena. Siksi avattu pullo tulee säilyttää jääkaapissa ja käyttää mielellään pullossa merkittyyn parasta ennen -päiväykseen mennessä.

Juttua muokattu 14.1.2021: lisätty tieto vehnägluteenin pilkkoutumisesta käymisprosessissa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Soijakastike on mainettaan monipuolisempi – lorauta aromikasta maustekastiketta ruokaan kuin ruokaan

Maila

Teollisesti valmistetut soijakastikkeet ovat täynnä arveluttavia aineita. Kuten säilytys- väriaineita jne.
Voitte ihan hyvin korvata jokaisen ruokakomerosta löytyvillä kotimaisilla tuotteilla ruoanvalmistuksessa : siirappia ja suolaa!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.