suklaa

Suklaa – katso vinkit suklaan käsittelyyn ja ohjeet suussa sulaviin herkkuihin

Suklaa ei jätä ketään kylmäksi. Se kuorruttaa ja täyttää kakut. Suklaalle löytyy myös lukuisia makupareja. Kokosimme yhteen vinkit suklaan käsittelyyn ja herkulliset reseptit!

Suklaa, atsteekkien aarre,  saa suun makeaksi ja mielen autereiseksi. Herkimmille tahmea herkku aiheuttaa elinikäisen, himokkaan riippuvuuden, muille monesti onnellisen olotilan.

Maya-intiaanit oppivat käyttämään kaakaopuun hedelmiä jo kaksi vuosituhatta sitten. Atsteekit käyttivät kaakaopapuja rahan korvikkeena

Suklaa kuuluu jouluun, pääsiäiseen – arkeen ja juhlaan. Se sopii herkutteluun paitsi sellaisenaan, myös leivontaan mitä moninaisimmalla tavalla. Kokosimme tähän vinkkejä suklaan sulatukseen, makupareihin ja  Kotilieden suklaaresepteihin, valitse suosikkisi!

Lue lisää: Suklaan ystävän joululeivonnaiset

Tuhti tumma suklaa

Makeissa leivonnaisissa ja jälkiruoissa käytetään useimmiten tummaa suklaata. Tummaa suklaata on saatavana eri voimakkuuksia. Arvostetuimpia ovat todella tummat, melkein mustat suklaat, joiden kaakaopitoisuus on korkea, jopa 70 prosenttia tai sen yli.

Mitä enemmän kaakaota suklaa sisältää, sitä  karvaampi maku suklaassa on. Tavanomaisessa tummassa suklaassa, kuten taloussuklaassa, kaakaopitoisuus on alle 50 prosenttia.

Pehmeä vaalea suklaa

Koostumukseltaan pehmeämmät ja maultaan makeammat maitosuklaa ja valkoinen suklaa sopivat parhaiten jälkiruokiin ja leivonnaisiin. Maitosuklaassa osa kaakaosta on korvattu maidolla. Valkoinen suklaa ei ole teknisesti suklaata lainkaan, sillä se valmistetaan sokerista, maitojauheesta ja kaakaovoista, eikä se sisällä lainkaan kaakaomassaa.

Suklaan kaverit – hedelmät ja marjat

Suklaan makua täydentävät etenkin kirpeät ja voimakkaan makuiset marjat, kuten mustaherukka, puolukka ja karpalo. Myös sitrushedelmät toimivat suklaan kumppaneina.

Appelsiini sopii hyvin maustamaan suklaisia kakkuja.  Yhdistä nuo kaksi makua pehmeään moussekakkuun. Koristeeksi sopii muhkea kasa tryffeleitä.

Suklaiseen appelsiinibrownieen tuo raikasta makua kuorrute, joka tehdään appelsiinituorejuustosta.

Täyteläinen suklaa makeuttaa monet kakut ja leivokset, kuten vuosisatoja sitten keksityn Sacher-kakun.

Gluteeniton kääretorttu on helppo ja nopea valmistaa. Passionhedelmä taittaa suklaan makeuden ja antaa raikkaan maun kääretortulle. 

Suklainen vadelma-pavlovarulla on ihana yhdistelmä makeaa suklaata, raikkaita vadelmia ja kuohkeaa marenkia.

Granaattiomenan­ siemenet ovat  herkullisia suklaakakunkoristeita. Maitosuklaan makuparina ne luovat vastustamattoman raikkaan yhdistelmän.

Karpaloleivokset täytetään trendikkäästi chiansiemenillä hyydytetyllä hillolla ja koristellaan tummalla suklaakuorrutteella. Pohjan ylijääneistä reunapaloista voi loihtia seuraavana päivänä pappilanhätävaran.

Yllätyksellisiä  ja tuttuja suklaan maustajia

Uskoisitko, että makea bataatti sopii loistavasti leivontaan? Bataatti ja muutkin juurekset antavat  mehevyyttä ja kosteutta brownien tai suklaakakkujen tapaan valmistettaville leivonnaisille. 

Chili toimii parhaimmillaan makujen korostajana. Pikkuleipien suklaanmaku korostuu, kun säväytät ne jalopenolla.

Ruusukoristeilla viimeisteltyihin muffineihin loppusilauksen tuo viskin maltainen aromi.

Minttu raikastaa suklaaleivonnaiset. Valuvan suklaisessa fondantissa maistuu tällä kertaa raikas minttu.

Suklaa ja pähkinä

Yhdistä suklaa ja pähkinät, saat aikaan täyteläisen herkun, jolla talttuu makeanhimo.

Gluteenittomat suklaaruudut leivotaan tummasta suklaasta ja rapeista pähkinöistä. Nämä leivonnaiset eivät sisällä sisällä gluteenia, maitoa eivätkä kananmunaa.

Nutella ei esittelyjä kaipaa. Kotitekoinen Nutella on helppo, mutta sitäkin makeampi herkku. Käytä levitettä leivällä, leivonnassa tai maistele vaikka suoraan purkista.

Suklaiset kahvikakut

Kuivakakku on klassikko joulukahvipöydässä. Kokeile seuraavaksi iki-ihanaa suklaan ja kirsikan yhdistelmää.

Hauska idea on täyttää kuivakakun keskelle jäävä kolo erilaisilla suklaakonvehdeilla.

Pientä hyvää suklaasta

Rapeat suklaakeksit valmistetaan Rocky Roadin tapaan ja niihin voi laittaa mitä kaapista löytyy. Kokeile esimerkiksi twix-suklaapaloja, digestive-keksejä, valkosuklaata ja saksanpähkinöitä.

Suklaiset appelsiinineliöt hurmaavat. Sulatettu suklaanougat antaa herkkupaloille ihanan hasselpähkinän maun ja maissihiutaleet rouskuvat mukavasti suussa.

Itsetehdyt tryffelit on helppo valmistaa. Tee perinteisiä suklaatryffeleitä tai kokeile tryffeleitä, joiden sisältä paljastuu rouskuva manteli, ja päällä on herkullista lakritsaa.

Suklaan sulatus

Sulata paloiteltu tai puhtaalla alustalla veitsellä hienonnettu suklaa vesihauteessa joko bain-marie-vesihaudekattilassa tai kuuman vesikattilan päälle asetetussa teräksisessä, pyöreäpohjaisessa vatkauskulhossa.

Vesihauteen veden ei tarvitse kiehua, ettei suklaan joukkoon nouse vesihöyryä tai vesipisaroita. Sulattaminen käy kätevästi myös mikroaaltouunissa. Käytä mietoa lämpöä ja sekoita seosta välillä. Etenkin valkoinen suklaa kärähtää helposti. Jos pakkauksessa on sulatusohje, noudata sitä, erilaiset suklaat käyttäytyvät lämmitettäessä eri tavoin.

Suklaan joukkoon voi lisätä notkeuden aikaansaamiseksi voita, alkoholia, kuumennettua kermaa, maitoa tai kahvia.

Kerman kanssa sulatetusta suklaasta saa ihanan suklaafonduen, joka tarjotaan mansikoiden tai lohkottujen hedelmien kuten päärynän, omenan, persikan, nektariinin, appelsiinin, banaanin tai ananaksen kanssa.

Fonduen voi sulattaa tummasta suklaasta, maitosuklaasta tai valkoisesta suklaasta. Mausteeksi käy esimerkiksi chili tai kahvi.

Temperoitu suklaa antaa kakulle kiiltoa. Sulata suklaa noin 45-asteiseksi. Ota kolme neljännestä suklaamassasta ja kaada se viileälle marmorialustalle tai jäähdytä suklaa kylmässä vesihauteessa noin 28-asteiseksi. Sekoita suklaat ja lämmitä uudelleen noin 32 asteeseen.

 

Artikkelia on muokattu ja siihen on lisätty linkkejä 9.10.2020.

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Suklaaletut

 

Keskustelu

Minua ihmetyttää alumiinisten ruostuneiden astioiden käyttö kuvissa. Eikö alumiini ruoanlaitossa ja leipomisessa ole jo kauan sitten julistettu pannaan sen epäterveellisyyden vuoksi? Miksi siis?

Kommentoi juttua: Suklaa – katso vinkit suklaan käsittelyyn ja ohjeet suussa sulaviin herkkuihin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X