Japanilainen ruoka tunnetaan kalasta ja riisistä, mutta sisältää paljon muutakin.

Suojaako japanilainen ruoka ylipainolta? Tutustu japanilaiseen ruokakulttuuriin!

Moni suomalainen mieltää japanilaisen ruokavalion lähinnä raa’aksi kalaksi ja riisiksi. Tämä on osa japanilaista keittiötä, mutta suureen maahan mahtuu paljon muutakin.

Japanilainen ruoka tunnetaan tuoreista raaka-aineista, ja pääosassa ovat usein kala ja vihannekset tai tofu. Japanilainen keittiö hurmaa turistin monipuolisuudellaan, ja sushin lisäksi Japanissa syödään esimerkiksi ramen-nuudeleita, friteerattua tempuraa, porsaanleikettä muistuttavaa tonkatsua, sukiyaki-pataruokaa ja misokeittoa.

Ruokaa vai lääkettä?

Ruokaan suhtaudutaan Japanissa perinteisesti kuin lääkkeeseen. Tarjoiltaessa ei siis ole tavatonta, että kunkin raaka-aineen terveysvaikutukset luetellaan erikseen.

Japanilaiseen ruokavalioon kuuluu paljon vihanneksia ja täysjyvää, kohtuullisesti lihaa ja soijaa ja vain vähän maitotuotteita ja hedelmiä. Paljon kalaa ja soijaa sisältävä ruokavalio ehkäisee sydäntauteja, ja soija kuuluu myös syöpäterveellisiin ruokiin. Ruoan hapattaminen on tavallista, ja tekee vatsalle hyvää.

Japanissa esiintyy keskivertoa vähemmän ylipainoa, ja japanilaisten elinajanodote on keskivertoa korkeampi. Okinawan alueella asustaa maailman suurin määrä yli 100-vuotiaita. Tämän uskotaan johtuvan ainakin osin perinteisestä ruokavaliosta, joka sisältää vähän kaloreita ja tyydyttyneitä rasvoja, mutta paljon vitamiineja ja hivenaineita.

Japanilainen ruoka yllättää monipuolisuudellaan.

Japanilaisilla sanotaan olevan varsin terve suhtauminen ruokaan, ja lapsille on tavallista opettaa jo pieninä, että ruokailu kannattaa lopettaa silloin, kun vatsa tuntuu olevan 80-prosenttisen täysi. Ruoka myös tarjoillaan eri tavalla kuin länsimaissa. Sen sijaan että ruoka annosteltaisiin suurelle lautaselle, se tarjoillaan pienissä kipoissa, jotka usein jaetaan perheen kesken.

Kaikki valmistustavat eivät ole terveydelle hyväksi

Japanilainen ruoka ei ole automaattisesti terveellistä, vaan siinäkin on ongelmansa. Täysjyvän lisäksi Japanissa syödään myös paljon vehnänuudeleita ja valkoista riisiä, jotka eivät ole ravintoarvoiltaan kummoisia.

Japanilaiset syövät paljon suolaa, ja korkea verenpaine onkin yksi kansantaudeista. Laajalti käytetyt soijakastikkeet ovat hyvin suolaisia, lisäksi Japanissa on tapana säilöä raaka-aineita suolassa.

Japanissa harrastetaan myös friteerausta ja leivitystä. Esimerkiksi herkulliset tempura-kasvikset saavat makunsa friteerauksesta. Rasvassa paistamisen lisäksi joihinkin ruokiin lisätään myös sokeria.

Älä lävistä ruokaa puikoilla

Japanilainen ruoka yllättää monipuolisuudellaan.

Jos haluat ruokailla kuin japanilainen, on parasta tutustua ruokailuetikettiin. Ensinnäkään riisikuppia ei tule täyttää kukkuroilleen. Riisi nostetaan syödessä vasemmalle kädelle ja kuppia voi myös käyttää alustana, jolle saa tippua muita ruokia, esimerkiksi kastiketta. Riisi olisi hyvä syödä viimeistä jyvää myöten, sillä se symboloi runsautta, rikkautta ja hyvinvointia ja sitä pidetään jumalten lahjana.

Syömäpuikkoja ei isketä riisiin pystyyn eikä niitä saa myöskään laittaa ristiin. Syömäpuikkoja ei käytetä kuten haarukkaa ja veistä eli niillä ei koskaan lävistetä tai pilkota ruokaa. Japanilainen ruoka on paloiteltu valmiiksi sopivankokoisiin makupaloihin, mutta jos pala tuntuu liian isolta, siitä voi haukata.

Tavalliseen ateriaan kuuluu useita ruokalajeja, joita voi kaikkia nauttia samanaikaisesti ja vuorotellen. Keittoa hörpitään suoraan maljasta, ja ryystäminen on sallittua.

Älä koskaan pyydä ketsuppia lisukkeeksi ateriallesi. Älä myöskään kaada soijakastiketta suoraan riisin päälle. Sille on oma dippiastiansa.

Ruokailun aikana ei missään nimessä saa röyhtäillä. Myös niistäminen tulkitaan loukkaavaksi.

Poimi reseptit, jotka johdattavat japanilaisiin makumaailmoihin

Japanilaisten tsukune-vartaiden juju piilee siinä, että mureketaikinaan paistetaan osa jauhelihasta. Se tuo vartaisiin erilaista rakennetta ja purutuntumaa.

Yakitori-kanavartaat ja avokado-wasabidippi

Yakitori-kanavartaat ja avokado-wasabidippi tuovat tuulahduksen Japanista. Soijasta, mirinistä ja sakesta sekoitettava marinadi antaa kanalle runsaasti makua.

Kylmäsavulohesta valmistettavat japanilaiset lohinyytit saavat potkua wasabista. Maustamaton tuorejuusto tasapainottaa tulisuutta.

Sushi-sashimilohi maustetaan liemessä, johon tulee kuivaa valkoviiniä, suolaa ja riisiviinietikkaa.

Sushiriisin valmistuksessa on tärkeää kiinnittää huomiota riisin laatuun. Oikea sushiriisi toimii parhaiten, mutta paremman puutteessa myös pyöreäjyväinen puuroriisi menettelee.

Lähteet: BBC Food, japaniin.fi, Just Hungry, Suomalais-Japanilainen Yhdistys ry

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Suojaako japanilainen ruoka ylipainolta? Tutustu japanilaiseen ruokakulttuuriin!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X