Ruoka

Suomalainen ruoka top 10 – Kotilieden lukijat äänestivät parhaat suomalaiset ruoat

Suomalainen ruoka on maanläheistä, rehtiä ja konstailematonta. Vaan mikä on kaikkien aikojen paras suomalainen ruoka? Kotilieden lukijat äänestivät suosikkinsa.

Suomeen mahtuu monta maukasta perinneruokaa, mutta mikä on paras suomalainen ruoka? Kysyimme vastausta Kotiliesi.fi:n lukijoilta ja kymmenen kärki erottui vastauksissa selvästi. Arvaatko, mikä on kaikkien aikojen suosikkisuomalaisruoka? Vastauksia kyselyyn tuli yhteensä 174.

Lue myös: Mainettaan parempi peruna: Tutustu suosikkivihanneksen terveysvaikutuksiin ja nappaa herkulliset reseptit

10. Hernekeitto maistuu ympäri vuoden

Hernekeitto
Hernekeitto. Kuva: Ojanen Norman/Kuva-arkisto

Hernekeitto on helppo, edullinen ja ravitseva ruoka, joka maustetaan sinapilla tai valkosipulilla. Jos klassista reseptiä haluaa hieman varioida, keittoon voi lisätä palan selleriä, porkkanaa tai vaikka palsternakkaa!

”Hyvää, ravitsevaa, nopea tehdä. Pannaria jälkiruuaksi!” Timo, 63

”Maistuu kesällä ja talvella. Varsinkin ulkona luonnossa.” Aila, 67

”Hernekeitto on ollut lempiruokaani jo lapsesta asti. Sen päälle laitan paljon raakaa sipulia.” Lotta, 20

9. Kesäkeitto – parasta uuden sadon kasviksista

kesäkeitto
Kesäkeitto. Kuva: Mirva Kakko

Kesäkeitto valmistuu tuoreista varhaisvihanneksista kruunaamaan kesäpöytää. Keiton voi tuunata ihanasti esimerkiksi oman pihan villikasveilla, esimerkiksi nokkosilla, voikukilla tai horsmanlehdillä.

”Kesän kohokohtia, tuoreet kotimaiset ainekset ovat yksinkertaisesti herkullisia…” Markku, 55

”Tuoreet uuden sadon kasvikset, kerma, voi. Ei ole parempaa!” Ulla, 51

8. Kalakukko – savolainen perinneherkku

kalakukko
Kalakukko. Kuva: Ari Heinonen

Savolainen perinneruoka kalakukko leivotaan ruiskuoreen. Pohjois-Savossa kalakukon täytteenä on perinteisesti käytetty ahventa, Etelä-Savossa puolestaan muikkua. Ennen vanhaan kalakukko otettiin evääksi, kun lähdettiin töihin pellolle tai metsään.

”Ainutlaatuinen, parhaimmillaan hieno kiteytys suomalaisesta maakuntaruoasta.” Erik

7. Poronkäristys maistuu parhaalta puolukkahillon kanssa

poronkäristys
Poronkäristys. Kuva: Sampo Korhonen

Porokäristys valmistetaan hitaasti hauduttaen. Pekoni, voi ja öljy täydentävät poronlihan makua. Puolukkahillon kanssa tarjottuna käristys on parhaimmillaan.

”Mieletön maku, eettinen liha, ja kaiken kaikkiaan tosi suomalaista.” Noora, 30

6. Paistetut muikut – herkullinen klassikko

paistetut muikut
Paistetut muikut. Kuva: Seppo Saarentola

Paistetut muikut on Suomi-ruokien herkullinen klassikko. Muikut pyöritellään ruisjauhoissa ja paistetaan voissa, ja ne maistuvat parhaimmilta perunamuusin kanssa nautittuina.

”Paistetuista muikuista tulee lapsuus ja kesä mieleen.” Jari-Matti, 57

5. Kermainen lohikeitto – klassikkoruokien helmi

kermainen lohikeitto
Kermainen lohikeitto. Kuva: Seppo Saarentola

Täyteläinen kermainen lohikeitto on kotimaisten klassikkoruokien helmi ja helppo tapa saada lisää kalaa lautaselle. Keitto on parhaimmillaan yhdessä ruisleivän kanssa.

”Maukas, täyttävä ja helppo!” Pinja, 37

”Kala ja peruna istuu kermaliemeen kuin nenä päähän.” Sirpa, 50

4. Kaalikääryleet – loppukesän odotettu ruoka

kaalikääryleet
Kaalikääryleet. Kuva: Seppo Saarentola

Kaalikääryleet loihditaan lautaselle keräkaalista. Perinteisesti kääryleiden sisältä löytyy keitettyä ohraa ja jauhelihaa, mutta täytettä voi myös varioida. Miltä kuulostaisi esimerkiksi sienillä täytetyt kaalikääryleet tai porkkanalla tai nyhtökauralla täytetyt kasviskaalikääryleet?

”Mummulla oli tapana kutsua suku kokoon. Aikuisille tarjottiin kekokaupalla kaalikääryleitä ja lapsille lihapullia, mummun tekemiä kaikki tietenkin. ” Eira, 50

”Äidiltä oppinut parhaiden kääryleiden teon, ja ne kuuluvat loppukesään.” Ulla, 67

3. Suomalainen ruoka -äänestyksen kolmas: kaalilaatikko

kaalilaatikko
Kaalilaatikko. Kuva: Norman Ojanen

Perinteinen kaalilaatikko valmistetaan keräkaalista, jauhelihasta, sipulista, riisistä ja mausteista. Ruoan salaisuus on pitkä haudutusaika.

”Alkusyksyllä varsinkin tuore kaali ja juuri poimitut puolukat muodostavat super ruuan. Seuraavana päivänä maku vain paranee.” Antti, 71

”Lapsuudesta asti tuttu lempiruoka. Yksinkertaista ja maukasta ruokaa. Maailman parasta!” Arja, 53

”Onnistuu aina, yksinkertaiset ja edulliset raaka-aineet ja voi tuunata, jos haluaa erikoisempaa.” Tuula, 53

2. Suomalainen ruoka -äänestyksen kakkonen: karjalanpaisti

karjalanpaisti
Karjalanpaisti. Kuva: Sampo Korhonen

Karjalanpaisti on perinneruoka, jonka valmistus sujuu aloittelijaltakin. Herkku vaatii kuitenkin kärsivällisyyttä, sillä paistia haudutetaan jopa 3–4 tuntia.

”Koko koti tuoksuu, kun karjalanpaisti kypsyy uunissa. On ilo nostaa pata pöydälle ja aloittaa ruokailu. Ja taatusti on koko perhe paikalla ilman eri pyyntöä – tuoksu toimii kutsuna.” Kirsimaija, 73

”Murea liharuoka, joka hautuu monta tuntia on odottamisen arvoinen. Maukas ja perinteinen.” Kati, 46

1. Suomalainen ruoka -äänestyksen voittaja: karjalanpiirakka

karjalanpiirakat
Karjalanpiirakat ovat lukijoiden suosikki suomalainen ruoka. Kuva: Tommi Tuomi

Karjalanpiirakat ovat herkullinen ja perinteinen herkku, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan. Niien valmistus vaatii hieman sorminäppäryyttä, mutta valmiit, itse tehdyt piirakat ovat todella vaivan arvoinen. Herkku nautitaan munavoin kanssa.

”Maku, ravintoarvo, helppo tehdä kotona, edullinen. Karjalanpiirakat voi täyttää myös puolukkasurvoksella ja mustikalla vähäkaloriseksi kahvileiväksi.” Arja, 65

”Olen syönyt niitä niin kauan kuin muistan, ja ne ovat aina olleet parasta, mitä äiti on tehnyt.” Jaana, 57

”Olen asunut vuosikausia ulkomailla 7 vuotta Perussa ja 25 vuotta Italiassa eikä mikään muu ruokatuliainen koskaan saanut yhtä hyvälle mielelle.” Katriina, 62

Suomalaisen ruoan päivää vietetään vuosittain 4. syyskuuta.

Mikä suomalainen ruoka on sinun suosikkisi? Kerro kommenteissa!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suomalainen ruoka top 10 – Kotilieden lukijat äänestivät parhaat suomalaiset ruoat

Miralda

Vatruskat munavoilla. Karjalanpaisti.

Perinneruoka on parasta

Kaalikääryleet ja puolukkasurvos, paistetut silakat (ei muikut) ja pottumuusi, lihapullat ja juuresmuusi, kermainen lohikeitto ja saaristolaisleipä. Jälkiruokina marjakiisseli jääkermalla tai puolukkavispipuuro. Ja tietysti ihanat suomalaiset leivät; missään muualla ei ole yhtä rikasta leipäkulttuuria.

Zipe

Huomaa vastaajien iän ja asuinpaikan, kun katsoo parhaiden suomalaisten ruokien listaa. Järjestys olisi ihan toinen, jos vastaajat olisivat nuorempia ja etelämmästä. Olen itse jo eläkkeellä, mutta suosin nykyaikaisempia ja terveellisempiä ruokia.

Joopajoo

Höpöhöpö, etelästä ollaan ja sinua nuorempia. Hyvän ruuan arvostus kun ei katso ikää tai asuinpaikkaa. Ja tässä kysyttiin parhaita ruokia, ei siis kysytty mitä joka päivä syö.

Ja voi härregyyd, mitä on ”nykyaikainen ruoka”? Onko se jotain mikä on keksitty ihan hiljattain?

Soppariitta

Madekeitto ja jälkiruuaksi ohukaiset mansikkahillolla ja kermavaahdolla. Ruisleipä tietenkin keiton kanssa.

Vastaa käyttäjälle JoopajooPeruuta vastaus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.