Air fryer, kananmunat, täytetyt letut
Ideoita ruoanlaittoon

Suomalaiset hurahtivat airfryereihin – Sari paistaa ”pöhöttimellä” niin kananmunat, kanafileet kuin korvapuustitkin

Airfryer-laitteita eli kiertoilmakypsentimiä myydään parhaina kuukausina nelinumeroisia määriä. Nokialainen aktiiviharrastaja Sari Nylund kertoo parhaat vinkkinsä pöhöttimen käyttöön ja kanafileen kypsentämiseen.

Sen jälkeen, kun nokialainen Sari Nylund, 59, hankki airfryerin reilu kaksi vuotta sitten, on uunin käyttö jäänyt vähille. Se lämpenee vain pari kolme kertaa vuodessa, kun on täytynyt tehdä isompi määrä ruokaa kerralla, esimerkiksi perunalaatikkoa joulun alla lähisukulaisille viemisiksi.

”Ajattelin, että laitan mikron seuraavaksi pois, sillä sitäkään ei tule enää käytettyä”, Nylund kertoo.

Airfryerin eli kiertoilmakypsentimen toiminta perustuu vastuksen lämmittämään kuumaan ilmaan, jota puhallin kierrättää. Tekniikka toimii samalla periaatteella kuin kiertoilmauuni – tehojen ansiosta kypsennys on vain nopeampaa.

”Se on niin kätevä ruoan lämmityksessäkin. Ruoka on kuin tuore, se ei kuivu lainkaan toisin kuin mikrossa tai uunissa”, Nylund sanoo.

Yrttisämpylät air fryerilla
Myös leipominen onnistuu airfryerilla. Airfryer vinkit ja ohjeet Suomi -Facebook-ryhmän ylläpitäjä Suvi Uusivirta on kypsentänyt airfryerissa ritilän päällä yrttisämpylöitä ja munkkeja. Kuva: Suvi Uusivirta

Nylund käyttää airfryeria eli kiertoilmakypsennintä vähintään kerran päivässä. Se toimii niin kananmunien keittoon, valmisruokien lämmittämiseen, pullan paistoon kuin pihvien, lihapullien ja kasvisten kypsentämiseenkin. Haastattelua edeltävänä päivänä ”pöhöttimessä”, kuten Nylund laitetta kutsuu, valmistui kahden ja puolen desin taikinan verran korvapuusteja.

”Ehkä keittoa en lähtisi airfryerissa tekemään, mutta muuten siinä voi valmistaa mitä vain.”

Nylundin mukaan harrastajien keskuudessa nousussa ovat tällä hetkellä erilaiset voitaikinareseptit, esimerkiksi peltilihapiirakan teko.

Suomalaiset hurahtivat airfryer-laitteisiin – parhaimmillaan niitä myydään tuhansia kuukaudessa

Sari Nylund ei ole ainoa suomalainen, joka on innostunut airfryerista. Suomen suurin elektroniikan ja kodinkoneiden jälleenmyyjä Gigantti kertoo, että vuonna 2020 airfryerin myynti nelinkertaistui edeltävään vuoteen verrattuna. Viime vuonna laitteen myynti kasvoi 20 prosenttia.

”Kovin kysyntä airfryereissa on ollut viime vuosina joulukuussa, jolloin Gigantissa on myyty useita tuhansia laitteita. Myös marraskuussa laitteita on käynyt kaupaksi nelinumeroisia määriä, kun asiakkaamme ovat ajoittaneet ostoksensa Black Friday -tarjousten aikaan”, myyntipäällikkö Tuomas Ollilla kertoo.

Nylund on yksi Facebookin Airfryer vinkit ja ohjeet Suomi -ryhmän ylläpitäjistä. Syyskuussa 2019 perustettu ryhmä on kasvanut noin 78 000 jäsenen yhteisöksi. Uusia jäseniä liittyy mukaan päivittäin 100–200.

Nylund löysi airfryer-harrastuksen poikansa Aki Tunkkarin kautta, joka on yksi edellä mainitun Facebook-ryhmän perustajista. Ensimmäinen ruoka, jota hän testasi poikansa luona, oli tuttu ja turvallinen klassikkoannos, makkaraperunat. Ruokaöljyä pakasteranskalaisiin uppoaa vain yksi teelusikallinen annosta kohti.

Perunoista tuli rapeita ilman, että niitä tarvitsi vahtia vieressä. Se innosti kokeilemaan muita ruokia.

Kolamarinoidut kanafileet ja lohkoperunat air fryerissa
Sari Nylund kokkaa airfryerilla usein poikansa Aki Tunkkarin kanssa. Viimeksi airfryerissa paistui Akin ohjeella kolamarinoituja kanafileitä ja lohkoperunoita edellispäivänä keitetyistä perunoista. Perunoiden pintaan on suihkittu kevyesti rypsiöljy-sprayta ja lisätty suolaa, mustapippuria ja grillimaustetta. Kanafileiden reseptin löydät jutun lopusta. Kuva: Aki Tunkkari

Kaiken a ja o on paistolämpötila ja -aika

Tärkeintä Sari Nylundin mukaan airfryerilla ruokaa laittaessa on huomioida kypsennysaika ja -lämpötila. Ohjenuorana on, että lämpötilaa tulee tiputtaa ainakin 20 astetta pienemmäksi kuin kiertoilmauunilla kypsentäessä. 180 astetta on riittävä lämpötila esimerkiksi kanafileen kypsentämiseen, sämpylöille riittää 160 astettakin. Paistoaika on tyypillisesti kaksi kolmasosaa uunikypsennyksen ajasta. Koska laitteissa ja niiden tehoissa on eroja, aluksi on syytä kurkata välillä, miltä ruoan pinta ja kypsyysaste näyttävät.

Nylund itse paistaa kanafileitä usein kerralla isomman satsin ja pakastaa ylimääräiset. Jäiset kypsäksi paistetut fileet on helppo nostella koriin ja lämmittää uudelleen airfryerissa 160 asteessa. Paistoaika on tuolloin seitsemän minuuttia.

”Ne ovat siellä tehtynä aivan kuin juuri paistettuja – mehukkaita sisältä ja rapeiksi paistuneita päältä”, Nylund kuvailee.

Makaronilaatikko air fryerilla
Makaronilaatikko valmistuu airfryerissa. Laitteeseen voi laittaa paistonkestävän uunivuoan. Laitteiden koot vaihtelevat, joten tarkista, että vuoka mahtuu laitteeseen. Kuva: Suvi Uusivirta

Toinen huomioitava seikka on airfryerin korin koko. Isomman laitteen koriin mahtuu hyvin tavallinen paistonkestävä uunivuoka tai kakkuvuoka, jonka halkaisija on 24 senttimetriä.

Koska kypsennys tapahtuu kiertoilman avulla, saattaa ilmavirtaus myös lennättää kevyempiä raaka-aineita, kuten lämpimien voileipien juustoviipaleita. Nylund neuvoo tökkäämään täytteet kiinni leipään esimerkiksi cocktail-tikulla tai raa’alla spagetilla.

Laitteen käyttöpaikkaan on muistettava jättää kymmenen senttiä suuntaansa ilmanvaihtotilaa.

”Minulla airfryer on keittiötasolla, ei edes liesituulettimen vieressä. Jotkut ovat sanoneet, että laite käryttäisi, mutta minulla niin ei ole käynyt kertaakaan”, Nylund sanoo.

Airfryerin kypsennyskorin voi puhdistaa laitteesta riippuen tiskikoneessa tai kevyesti vedellä, tiskiaineella ja keittiösienellä harjaamalla.

Edullisempikin airfryer ajaa asian

Airfryer-laitteiden hinnat vaihtelevat tällä hetkellä tehoista riippuen 40 eurosta 400 euroon.

Mukaan harrastukseen pääsee Sari Nylundin mukaan hyvin edullisemmallakin laitteella, vaikka kypsennysajat saattavat olla niillä pidempiä pienempien wattimäärien vuoksi.

Sari Nylundilla on käytössä tällä hetkellä toinen airfryer. Hän hankki hiljattain isomman, jotta voisi valmistaa suurempia määriä ruokaa kerralla.

”Lähestulkoon kaikki Facebook-ryhmässämme tykkäävät omasta laitteestaan. Todella vähän tulee sitä, että ihmiset olisivat pettyneet, vaikka laite olisi halpa tai heikkotehoisempi. Yleensä suosittelen ensin hankkimaan edullisemman laitteen ja katsomaan, tuleeko laitetta käytettyä”, Nylund sanoo.

Omassa kaveripiirissä airfryer löytyy nykyään lähes jokaiselta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suomalaiset hurahtivat airfryereihin – Sari paistaa ”pöhöttimellä” niin kananmunat, kanafileet kuin korvapuustitkin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.