Suomen parhaat kaalikääryleet – brasserie nosti riman korkealle

Suomen parhaat kaalikääryleet? Klassikoita tarjoileva brasserie hemmottelee herkkusuita Helsingin Etelä-Esplanadilla.

Suomen parhaat kaalikääryleet? Aika paljon sanottu. Brasserie-Pub Alexandersplatsin listalta voisi nostaa monta ruokaklassikkoa, joita voisi kutsua parhaiksi mitä toimittaja on päässyt maistamaan.

Helsingin ydinkeskustan brasserie-pub Alexanderplatsissa luotetaan ajattomiin klassikoihin niin ruoassa kuin sisustuksessakin. Alexander Gullichsenin ja Sampo Kanteleen perustama klassikkoravintola on estetiikaltaan 40-lukulainen brasserie ja sen ruokalista koostuu etupäässä klassisista, ranskalaisen keittiön opein valmistetuista annoksista. Mutta myös pohjoismaalaiset husmanskost-tyyliset ruoat lukeutuvat ravintolan klassikoihin, joita tarjoillaan etenkin lounaalla.

Suomen parhaat kaalikääryleet

Sampo Kantele ja Alexander Gullichsen avasivat Helsingin Bensowin taloon Alexanderplats-brasserien, joka tarjoilee eurooppalaisia klassikkoruokia. Kuva: Sanna Mansikkamäki

”Vaikka brasserie tarkoittaa alkujaan panimoa, on se meille myös ravintola, joka sijaitsee keskeisellä paikalla, on aina auki ja tarjoilee pöytään klassikkoannoksia lounaasta iltamyöhäiseen. Helsingistä ei löydy montaa ravintolaa, jossa voisi syödä illallista myöhään esimerkiksi teatterin tai konsertin jälkeen tai missä lapsiperhe pääsee nauttimaan viihtyisän päivällisen myös sunnuntaina”, Alexander kertoo brasserien konseptista.

Sampo kertoo, että hän on innoissaan siitä, että pääsee nyt toteuttamaan sellaista ruokafilosofiaa, josta hän itse henkilökohtaisesti tykkää. Liiketalousopisto Perhon opettajan pestistä virkavapaalle jäänyt taituri toteuttaa nyt itseään mieluisassa ympäristössä.

Haukipyörykät sulavat suuhun, ne ovat ilmavia ja pehmeitä.

Haukipyörykät sulavat suuhun, ne ovat ilmavia ja pehmeitä. Kuva: Sanna Mansikkamäki

”Olen nyt palannut sellaisten asioiden äärelle jotka ovat minulle rakkaita. Ruoka on tehty mahdollisimman yksinkertaisesti, hyvistä raaka-aineista ilman mitään turhia kikkailuja ja koristeluita. Keskitymme ruoan herkullisuuteen”, Sampo kertoo.

Klassikoita kuuluisan Brasserie Le Rouge -ravintolan reseptien oppien mukaan

Mitä ruokalistalta sitten löytyy?

”Brasserie ravintoloiden listoilta tuttuja ruokia tietenkin”, kaksikko kertoo.

Tuoreesta kotimaisesta lihasta tehty tartar, joka tarjoillaan täysin Brasserie Le Rougen reseptin mukaan käsin leikatusta naudanlihasta, pienen keltuaisen, kapristen, sinapin ja salottisipulin kera. Listalla on myös haukikvenellejä, kokonainen ranskalainen kananpoika ja entrecôte perinteisine tykötarpeineen.

Sampo Kantele ja Alexander Gullichsen avasivat Helsingin Bensowin taloon Alexanderplats-ravintolan.

Tartar tarjoillaan klassisesti Le Rougen oppien mukaan. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Pohjoismaalaisista klassikoista mukana ovat muun muassa silakat ja kaalikääryleet. Ja millaiset kaalikääryleet! Rima on asetettu korkealle. Kaalikääryleet ovat saaneet makua mainiosta lihaliemeen tehdystä kermalla ja voilla pyöristetystä yrttikastikkeesta. Kastikkeet ovatkin ranskalaiseen tyyliin keittiöslangilla sanottuna niin sanotusti ”tikissä” eli viimeiseen asti hiotut.

Ravintolan kaalikääryleet eivät ui ylenpalttisessa siirapissa, vaan siirappi tuo vain pienen makean vivahteen kermaiseen yrttikastikkeeseen.

Suomen parhaat kaalikääryleet.

Kaalikääryleiden pinta oli hieman karamellisoitunut. Kastikkeen täydellisen pyöreä ja pehmeä maku saa raikkaan tujauksen tuoreesta rosmariinista.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

”Käytämme kaalikääryleisiin kotimaista karitsanlihaa. Karitsanliha on juuri sopivan rasvaista ja todella maukasta. Lisäksi niihin tulee kuullotettua sipulia ja valkosipulia sekä runsaasti timjamia. Keitettyä ohraa on tuomassa suutuntumaa. Kaalikääryleet haudutetaan lihaliemi-rosmariini-kermakastikkeessa ja tarjoillaan voisen perunamuusin ja puolukoiden kanssa”, Sampo kertoo valmistuksesta.

Haarukoidessa kaalikäärylettä suuhun, täytteessä maistuu pirteä timjami. Makua pyöristää kermainen kastike, johon rosmariini tuo vielä oman vivahteen. Kotikeittiössä on kyllä haastetta päästä samaan. Yrtit maistuvat erikseen, mutta sekoittuvat suussa yhdeksi täydelliseksi kokonaisuudeksi. Osa ravintolassa ruokailun ihanuutta on se, että siellä saa kokea makuelämyksiä, jotka eivät onnistu kotikeittiössä.

 

Avainsanat

Keskustelu

Kaalikääryleohje kuulosti herkulliselta. Kiitos siitä. Minusta on syksyllä mukava lisätä sieniä täytteeseen. Koska kovin moni ystäväni on keliaakikko, käytän ohran sijaan riisiä.

Kommentoi juttua: Suomen parhaat kaalikääryleet – brasserie nosti riman korkealle

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X