Suomen parhaat ravintolat ovat julkistettu – erityisesti kaksi kaupunkia nousi Helsingin rinnalle

Ravintola- ja ruoka-alan ammattilaiset ovat valinneet Suomen 50 parasta ravintolaa kuuden vuoden tauon jälkeen.

Suomen parhaaksi ravintolaksi äänestettiin helsinkiläisravintola Grön. Ravintola valittiin myös Vuoden ravintolaksi 2017 Suomen Gastronomisen Seuran taholta.  Grön on rennon bistromainen, ravintolassa seurataan tarkasti sesonkeja ja lautasella näkyykin usein ravintolan itse poimimia ja säilömiä villiyrttejä. Lista on kasvispainotteinen. Gröniä kiitellään yksinkertaisuudesta ja selkeistä mauista.

Perusteluissa todetaan, että Grön on keittiömestari Toni Kostianin luotsaama pohjoisten makujen sivistynyt villi. Ravintola on brutaalin bistron käsitteen ytimessä, jossa niukoista resursseista syntyy oma estetiikkansa sekä ruoan valmistuksen metodi.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksessä myös neljä seuraava sijaan menivät Helsinkiin. Toiseksi sijoittui Olo, kolmantena oli BasBas. Neljänneksi ylsi Finnjävel ja viides oli Vinkkeli.

Paras pääkaupungin ulkopuolella sijaitseva ravintola on turkulainen Kaskis, joka sijoittui kuudenneksi.

Rentous on uusi trendi

Fine dining on saanut siirtyä syrjään ja rennon letkeät ruokalistat ja helposti lähestyttävä ilmapiiri on nyt muodikasta.

”Rentous on uusi musta. Aikaisempina vuosina fine dining on määrittänyt automaattisesti sijoituksen listan arvostetuimpien ravintoloiden joukkoon. Mutta nyt esimerkiksi kärkiviisikossa on kolme ravintolaa, joita määrittää muut ominaisuudet kuin perinteinen Michelin-taso. Silti ruoan parhaasta mahdollisesta mausta ei tingitä, mutta ruoka ja ravintolan ilmapiiri ovat rentoja. Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2018 -listan ravintoloista 24 on Helsingin ulkopuolelta. Erityisesti Turku ja Porvoo ovat vahvasti edustettuina, Tampereella vielä odotellaan,” Viisi Tähteä -verkkomedian päätoimittaja Eeropekka Rislakki kertoo.

”Ravintolakulttuurimme kärjen identiteetti on selkeä. Usein tehdään skandia ranskalaisen keittiön pohjalta, mukana on hieman aasialaisia vivahteita, lähituottajien tuoreet ja laadukkaat raaka-aineet ovat avainasemassa, ja sesongit ovat selkeitä”, Rislakki jatkaa.

Paljon uusia ravintoloita

Suomen 50 parhaan ravintolan listalla on monia uusia ravintoloita. Äänestyksen tulokset kertovat, että suomalaisessa ravintolaelämässä ja gastronomiassa tapahtuu todella paljon. Innovatiivista jälkeä syntyy pääkaupunkiseudun ulkopuolella, mitä alan ammattilaiset myös arvostavat.

”Ravintola- ja hospitality-alojen ammattilaiset antoivat äänensä parhaiden ravintoloiden listaukseen innostuneina. Erityisen onnellisia olemme siitä, että listalle nousi ravintoloita ympäri Suomen ja myös kausiravintoloita. Uskomme, että tämä lista tulee olemaan kovassa käytössä niin kotimaisilla nautiskelijilla kuin turisteillakin”, Food Camp Finlandin toimtusjohtaja Riikka Kannas sanoo.

Suomen 50 parasta ravintolaa

  1. Grön, Helsinki
  2. Olo, Helsinki
  3. BasBas, Helsinki
  4. Finnjävel, Helsinki
  5. Vinkkeli, Helsinki
  6. Kaskis, Turku
  7. Ask, Helsinki
  8. Demo, Helsinki
  9. Savoy, Helsinki
  10. Ora, Helsinki
  11. Palace, Helsinki
  12. Chapter, Helsinki
  13. Lyon, Helsinki
  14. C, Tampere
  15. Mami, Turku
  16. Juuri, Helsinki
  17. Ravinteli Bertha, Tampere
  18. EMO, Helsinki
  19. Ravinteli Huber, Tampere
  20. Shelter, Helsinki
  21. Bistro O Mat, Kirkkonummi
  22. Mikko Utter, Lohja
  23. Bistro Sinne, Porvoo
  24. Nokka, Helsinki
  25. Sicapelle Wining & Dining, Porvoo
  26. Fabrik, Helsinki
  27. Tintå, Turku
  28. Muru, Helsinki
  29. Ostroferia, Oulu
  30. Kuurna, Helsinki
  31. Meat District, Porvoo
  32. Aito, Helsinki
  33. Kakolan Ruusu, Turku
  34. Spis, Helsinki
  35. Sky Ounasvaara, Rovaniemi
  36. Wino, Helsinki
  37. Ludu, Turku
  38. Linnankrouvi, Mustio
  39. Tertin Kartano, Mikkeli
  40. Kuori, Turku
  41. BasBas & Staff Wine Bar
  42. Werner, Helsinki
  43. Roux, Lahti
  44. 4 Vuodenaikaa, Tampere
  45. Storage, Turku
  46. Hugo, Oulu
  47. Gastro Cafe Kallio, Helsinki
  48. Gastropub Tuulensuu, Tampere
  49. Yes Yes Yes, Helsinki
  50. Local Bistro, Joensuu

Kysely lähetettiin 500 ravintola- ja ruoka-alan ihmiselle. Kyselyyn vastasi vastasi 247 henkilöä. Kyselyyn piti vastata 13.11.–10.12.2017 välisellä ajalla.

Lähde: Viisi Tähteä 

Keskustelu

Olen Suomessa matkustaessani käyttänyt kaavaa; ravintolan nimen pitää olla suomen (tai ruotsin-)kielinen. Näin olen löytänyt lähes aina hyvää ruokaa, tai peräti kaupungin parhaan ravintolan. Tämäkin lista vahvistaa hyvin pitkälle saman asian. Kannattaa siis jatkaa tällä linjalla.

Kommentoi juttua: Suomen parhaat ravintolat ovat julkistettu – erityisesti kaksi kaupunkia nousi Helsingin rinnalle

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X