Suomen tunnetuin valmisruoka oli radikaali keksintö, joka vapautti työssäkäyvät äidit ruoanlaittourakasta – arvaatko, kuinka monta rusinaa on yhdessä rasiassa?
Suurin osa suomalaisista syö maksalaatikon rusinoilla ja puolukoiden kera. Kysyimme Saarioisilta, miten rusinat ovat päätyneet maksalaatikkoon?
Lokakuun 10. päivä ei ole pelkästään Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivä. Jo viidettä vuotta päivä on pyhitetty myös Suomen tunnetuimmalle valmisruoalle, Saarioisten maksalaatikolle.
Jokaisella on varmasti oma käsityksensä tästä tänä vuonna 65 vuotta täyttävästä herkusta. Ainakin jokaisella vanhemmalla, sillä heitä varten kotitalousopettaja Mertta Järvi aikanaan suunnitteli reseptin, jossa haudutettu riisipuuro ryyditettiin jauhetulla maksalla ja mausteeksi lisättiin valkopippuria ja suolaa.
Lue myös: Isoäidin maksalaatikko tuo makumuiston mummolasta! Tällä ohjeella onnistut varmasti.
Maksalaatikko vapautti työssäkäyvät äidit ruoanlaitosta
Ajatus oli vapauttaa työssäkäyvä äiti jokapäiväisestä ruoanlaittourakastaan. Maksalaatikko oli radikaali keksintö: ruokaa saattoi ostaa valmiina ja kantaa kotiin kassissa.
Aluksi maksalaatikkoa myytiin pakettiautosta, ensimmäisenä päivänä kolme rasiaa.
Nyt sitä paistetaan Kangasalla 30 metriä pitkässä uunissa ja myydään vuodessa yli yhdeksän miljoonaa rasiallista. Saarioisten tehtaalta lähtee vuodessa 94 täysperävaunullista rekkaa täynnä tätä ruskeaa ravintoa.
Kansalla on maksalaatikosta selvä käsityksensä. Saarioisen teettämä kysely kertoo, että valtaosa, neljä viidestä suomalaisesta syö maksalaatikkoa silloin tällöin, miehistä lähes puolet vähintään kerran kuussa, naisista joka neljäs.
Enemmistö maksalaatikon ystävistä nauttii sitä puolukoiden kanssa
Muutama vuosi sitten Saarioinen maistatti eksoottista suomalaisherkkua kadulla Pariisissa, Milanossa ja Skotlannissa.
Le Maksalaatikko, Laaticco di Maksa ja MacSalaatikko jakoi mielipiteitä. Saarioinen videoi maistajien ilmeitä verkkosivuilleen. Pariisin kadulla eräs Erja Häkkisen haastateltavaksi pysähtynyt maistelija totesi:
”Ei hassumpaa, syömmehän me ranskalaiset kiveksiäkin.”
Enemmistö suomalaisista maksalaatikon ystävistä eli yli 60 prosenttia kertoo Saarioisen kyselytutkimuksessa nauttivansa eineksensä puolukoiden kanssa, mutta ikuisuuskysymys kuuluu: rusinoilla vai ilman?
Viisi vuotta sitten Saarioinen järjesti Facebookissa rusinavaalit ja sai yli 10 000 vastausta. Tulos oli selvä. Yli 85 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että rusinat kuuluvat maksalaatikkoon. Niinpä niitä on edelleen jokaisessa rasiassa keskimäärin 21 kappaletta.
Mutta miksi rusinat ovat alunpitäen eksyneet maksalaatikkoon? Sitä ei Saarioisella ole enää käsitystä.
Tuotekehityksestä vastaava johtaja Maria Tammi arvelee, että reseptin kehittänyt Mertta Järvi lisäsi ne laatikkoon saadakseen siihen makeutta. Riisipuuro ja rusinasoppa ovat vanha hyväksi havaittu yhdistelmä. Ehkä rusinoilla on haluttu tuoda vähän eroa arkeen.
Lue myös: Klassikkoruoka: Perinteinen maksalaatikko Himahellan ohjeella.
Juttu on julkaistu Kotiliedessä 6/2022.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Suomen tunnetuin valmisruoka oli radikaali keksintö, joka vapautti työssäkäyvät äidit ruoanlaittourakasta – arvaatko, kuinka monta rusinaa on yhdessä rasiassa?
Ihme ku täällä onkin nii sairasta porukkaa, jos kaikki syövät epäterveellisiä huono ravinteisiä valmisruokia. Ite en ole ikinä syönyt valmisruokia, kyllä työssä käyvät ehtii valmistaa hyvää kotiruokaa. 30 Min saat huippu hyvät safkat tehtyä