Superrapeat falafelit – näillä vinkeillä onnistut

Täydelliset falafelit ovat pinnalta rapeita ja sisältä herkullisen meheviä, lämpimän mausteisia ja kerrassaan vastustamattomia. Poimi ohjeet, joiden avulla valmistat täydellisiä falafeleja.

Falafelit onnistuvat keitetyistä kikherneistä, mutta paras rouhea rakenne pyöryköihin tulee, kun ne tekee kuivatuista kikherneistä. Vaikka elintarviketurvallisuusvirasto Evira suositteleekin kuivatujen papujen keittämistä, voi liotetuista kikherneistä valmistettuja falafelejä syödä turvallisin mielin.

Lue lisää: Pitaleipä tuo Lähi-idän lautaselle

Falafeltaikinan valmistus

Liota kikherneitä yön yli, älä keitä. Huuhtele lionneet kikherneet hyvin ja anna niiden kuivua. Kun jätät kikherneet keittämättä, voit jättää myös ohjeessa mainitun kivennäisveden sekä kananmunan lisäämättä. Jauhojakin riittää vain lusikallinen. Falafelit pysyvät kyllä koossa ilman niitäkin.

Jauha ainekset monitoimikoneessa, sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa karkeaksi massaksi. Rakenteen ei tarvitse olla aivan sileä, vaan pienet sattumat ja rouheisuus kuuluvat asiaan. Nosta tämän jälkeen massa jääkaappiin turpoamaan vähintään tunnin ajaksi.

Ohje: Rapsakat falafelpihvit

Vinkkejä falafelien maustamiseen

Juustokumina eli jeera kuuluu lähi-idän keittiön perusmausteisiin ja sitä ripautetaan myös falafelien mausteeksi. Tuoreita yrttejä eli korianteria ja lehtipersiljaa silputaan massaan niin paljon, että väri muuttuu melkein vihreäksi. Tilkka sitruunamehua tuo raikkautta.

Jos kaipaat falafeleihin lisäpotkua, voi mausteeksi lisätä makean chilikastikkeen sijaan chilijauhetta. Ripaus kardemummaa puolestaan täydentää lämpimän mausteista makumaailmaa.

Rapean pinnan salaisuus

Ennen paistamista falafelit kannattaa viimeistellä vehnä- tai korppujauhoilla tai vaikkapa seesaminsiemenillä. Jauhoissa tai siemenissä pyörittely ennen paistamista lisää herkullista rapeutta ja suutuntumaa.

Uppopaistamalla saat aikaiseksi ne kaikkein rapeimmat falafelit. Uppopaistaminen eli runsaassa öljyssä kypsentäminen vaatii juuri oikean lämpötilan eli 180 astetta. Öljyn ollessa liian viileää öljy imeytyy falafelin sisäosiin ja lopputulos on rasvainen. Liian kuumassa falafelit palavat. Lämpömittari on paras apuväline, mutta voit testata lämpötilan myös laittamalla pienen palan pyörykkätaikinaa öljyyn. Mikäli taikina ruskistuu kauniisti, lämpötila on sopiva.

Lue lisää: Uppopaistajan opas – näillä vinkeillä paistat munkit ja tippaleivät turvallisesti

Voit paistaa rapeat falafelit myös paistinpannulla runsaassa öljyssä. Paistamista helpottaa, kun muotoilet falafelit pyöryköiden sijaan pihveiksi. Helpoiten ja kevyimmin kypsennät falafelit 200-asteisessa uunissa. Varaudu kuitenkin siihen, että rapea pintakerros jää tällöin varsin ohueksi. Rapeutta voi lisätä muotoilemalla falafelit öljytyin käsin uunipellille.

Nauti falafelit heti esimerkiksi raikkaan, yrteillä maustetun jogurttikastikkeen ja tabbouleh-salaatin kera. Voit sujauttaa kikhernepyörykät lisukkeineen myös halkaistun pitaleivän väliin.

tabbule-salaatti

Keskustelu

Kommentoi juttua: Superrapeat falafelit – näillä vinkeillä onnistut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X