Surimi on sushistakin tuttu edullinen raaka-aine – rapupuikko ei sisällä nimestään huolimatta lainkaan rapua
Surimi on halpa elintarvike, joka tunnetaan surimi- ja rapupuikon nimillä. Tiedätkö, mitä sushinkin suosittu raaka-aine oikeasti sisältää?
Surimi on suosittu sushin raaka-aine. Surimi on japania ja tarkoittaa suoraan käännettynä jauhettua lihaa. Mutta rapua surimipuikossa ei ole, kuten sanan käännös antaa ymmärtää.
Sushi on noussut Suomessa monessa kodissa TOP 10-listalle suosikkikotiruoaksi. Sushin menestys on ollut huimaa, sushiravintoloita on lähes jokaisessa isommassa kaupungissa, ja maailman parhaaksi ruokakaupaksi valittu Järvenpään K-Citymarket on kertonut myyvänsä eniten sushia koko Euroopassa.
Surimi eli rapupuikko: mitä se sisältää?
Sushin täytteenä on monia kaloja, useimmiten lohta. Yksi suosituista sushiravintoloiden käyttämistä täytteistä on surimi eli niin sanottu rapupuikko. Rapupuikko ei kuitenkaan nimensä mukaisesti sisällä yhtään rapua. Se on värjätty vaaleanpunaiseksi ja valmistettu näyttämään rapumaiselta. Surimi on elintarvike, joka on prosessoitu erilaisista aineksista näyttämään ja maistumaan ravulta. Se on halpa raaka-aine, joka tekee siitä suositun sushitäytteen.
Englanniksi surimia kutsutaan myös imitation crab -nimellä eli ”huijarin rapu”. Sitä voisi verrata kalapuikkoihin. Se on niin sanottu proteiinipuriste.
Edullinen tuote tehdään pääasiassa vaaleasta kalasta, useimmiten seitistä ja turskasta. Siihen lisätään muun muassa proteiiniksi soijaproteiinia, kananmunanvalkuaista ja joskus tärkkelystä, joka saattaa sisältää vehnää. Lisäksi tuote sisältää mausteita ja aromiaineita, joista ravun maku tulee.
Ruoka-allergikkojen kannattaakin tarkistaa sushia tilatessa onko sushissa käytetty rapu rapupuikkoa vai rapua. Vastuullisia kalavalintoja tehdessä surimipuikon kohdalla kannattaa myös tarkistaa onko tuote sertifioitu MSC-sertifikaatilla, joka kertoo tuotteen sisältämien kalojen ekologisesta pyyntitavasta.
Surimia eli rapupuikkoa käytetään sushin täytteenä, aasialaistyyppisissä salaateissa ja erilaisissa merenelävätahnoissa, joita näkee paljon sushibuffeteissa sushin täytteenä. Kotitekoiseen sushiin surimipuikkoja löytää kauppojen pakastehyllystä.
Surimi loistaa poissaolollaan vastuullisten sushiravintoloiden listoilta
Monilla sushiravintoloilla ovat vastuullisuusperiaatteet kirjattuna. Esimerkiksi koko Suomen laajuisesti toimiva Hanko Sushi -ketju on kirjannut sivuilleen vastuullisuusperiaatteensa ja sitoutunut käyttämään puhtaita ja turvallisia raaka-aineita. Surimia ei löydy Hanko Sushin sushitäytteistä.
Hanko Sushin verkkosivuilla kerrotaan, että kaikkien käytettävien tuotteiden alkuperä on todennettavissa ja kaikki äyriäiset ja käytetty kala on vat MSC tai ASC -sertifioituja.
Sushibar+Wine on myös kirjannut vastuullisuusperiaatteensa verkkosivuilleen. He ovat kehittäneet koko toimintansa ajan raaka-ainevalikoimaa eettisempään ja ekologisempaan suuntaan. Kala- ja äyriäistuotteiden osalta ravintolalla on oma kalaoppaansa, mistä kuluttaja voi lukemassa lisätietoa. Surimi loistaa poissaolollaan myös SushiBar+Winen listalla.
Helsingissä ja Norjassa toimiva Sushibar+Wine on ensimmäinen sushiravintola sekä Suomessa että Norjassa, jolle on myönnetty merenelävien vastuullisuudesta kertovat ASC ja MSC-sertifikaatit. SushiBar+Wine tekee yhteistyötä Suomen WWF:n kanssa.
”Olemme suunnitelleet WWF:n kanssa New Nordic -lajitelman, jonka myynnistä lahjoitamme osuuden WWF:lle Itämeren suojelutyöhön. New Nordic -lajitelma sisältää kotimaista siikaa ja kirjolohta sekä Itämerestä nostettua silakkaa”, ravintoloiden verkkosivuilla kerrotaan.
Lue myös: Mikäs se siinä uiskentelee? Testaa 10 kysymyksellä, kuinka hyvin tunnet Suomen vesien kalat
Sushin täytteeksi vastuullista kalaa
Pro Kala ry:stä kannustetaan kotikokkeja sushin tekemiseen. Kotitekoisessa sushissa on helppo tehdä vastuullisia valintoja täytteiden osalta. Ravintolassa vastuullisuuden voi tarkistaa ravintolan kotisivuilta tai kysyä tilatessa millaiset vastuullisuusperiaatteet ravintolalla on kalavalinnoissa. Kokeiluja kannattaa tehdä oman maun mukaan, eikä sushin valmistuksessa ole sääntöjä.
”Suomalaista twistiä susheihin saa käyttämällä meille tyypillisiä kalalajeja. Esimerkiksi Itämeren ainutlaatuinen silakka taipuu marinoituna makirullan sisälle mainiosti. Kasvatettu kotimainen kirjolohi sopii myös lohen tilalle moniin eri sushipaloihin. Savolainen sushi puolestaan syntyy käyttämällä tietysti friteerattuja muikkuja”, Pro Kalasta kannustetaan.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Surimi on sushistakin tuttu edullinen raaka-aine – rapupuikko ei sisällä nimestään huolimatta lainkaan rapua