Ruoka

Suuren runebergintorttutestin tulokset – voittaja yllätti: "Eipä olisi ulkonäön perusteella uskonut!"

Kerran vuodessa saa oikein luvan kanssa herkutella näillä kansallisrunoilijamme mukaan nimetyillä tortuilla. Testasimme seitsemän eri valmistajan runebergintortut – lue, mitkä olivat parhaita!

Johan Ludvig Runeberg (1804–1877) ei keksinyt torttua itse, vaan sen sanotaan olevan hänen vaimonsa Fredrikan leipomus. Porvoolaiset tietävät kuitenkin totuuden. Tortun alkuperäinen versio on todennäköisesti porvoolaisen kondiittorimestarin Lars Asteniuksen keksintö ja Johan Ludvig Runeberg vain sattui olemaan torttujen suuri ystävä.

Suuri runebergintorttutesti

Pikatestasimme K-Citymarketin ja Prisman valikoimasta 7 eri valmistajan torttua. Pisteet annettiin kouluarvosanoin 4–10 ja niiden yhteenlasketusta summasta laskettiin keskiarvo.

Fazer: pisteet 7,75

Kommentteja: Ulkonäkö pettää! Eipä olisi uskonut, että testin rumin torttu saa parhaat pisteet. Ihana leivonnaisen tuoksu. Torttu näyttää kuivalta ja epämääräiseltä, mutta ensimmäisen lusikallisen jälkeen se valloittaa. Ihana karvasmantelin maku ja tuoksu leviää koko huoneeseen. Koostumus on hieman jauhomainen, mutta mantelin palasia on ihanasti mukana. Testin yllättäjä, tätä haluan lisää!

Rosten: pisteet 7,25

Kommentteja: Näyttää juuri sellaiselta kuin runebergintortulta olettaakin. Tortun koostumus on hyvä, ei liian kostea eikä kuiva. Tasapainoisen makuinen. Hillo on todella tymäkkää ja erittäin sokerista ja vähän teollista. Hillo oli jotenkin liian sokerinen ja pilasi tortun maun suussa.

Sinuhe: pisteet 6,25

Kommentteja: Torttu näyttää palaneelta ja liian teolliselta. Vaaleanpunainen sokerikuorrutus ei auta asiaa. Tortun koostumus on tiivis ja jämäkkä. Se painaa paljon, eikä siinä ole tortulta toivottua murumaista koostumusta. Vadelmahillo oli aitoa, siinä oli siemeniäkin jäljellä, jee!

Torttutestin voittaja oli yllättäjä.
Tortut ylhäältä vasemmalta Rosten, Sinuhe ja Fazer. Tortut keskirivillä vasemmalta Satumaista, Perheleipomo Salonen ja Konditoria R. Kokko. Alla Laitilan leipä (tortun päälliset kärsivät kuljetuksessa).

Konditoria R. Kokko: pisteet 5,5

Kommentteja: Luottamustaherättävän näköinen torttu. Voisi olla jopa itse tehty. Vähän kostea keskeltä ja reunoilta kuivahko, joka kertoo siitä, että olisiko ihan käsin tehty? Maussa oli jotain outoa, vähän purukumimainen makeus häiritsi. Torttu muistutti koostumukseltaan ja maultaan pullaa. Todella voimakas kardemumman maku. Runebergintortun ei pidä maistua ja tuoksua pullataikinalle, vaan mantelille.

Satumaista: pisteet 5

Kommentteja: Tuoksua ei ole juuri lainkaan. Silmät kiinni ei tunnista edes runebergintortuksi. Torttu on taikinamainen ja tuntuu jopa vähän raa’alta. Tortusta ei jää muistijälkeä, se on vaisu ja vaatimaton.

Perheleipomo Salonen: pisteet 4,75

Kommentteja: Esanssinen tuoksu ei innosta testijoukkoa. Hillo on mautonta, jopa mehumaista. Vadelmahilloa se ei ole nähnytkään. Kaipaan hilloon hapokkuutta, ei niinkään makeutta sekä siemeniä. Miksi torttujen hillot ovat luokattoman huonoja? Koostumukseltaan torttu oli liian sileä, ja testaajat jäivät kaipaamaan sattumia ja aitoa karvasmantelin makua. Vaisu lopputulos, ja pisteillä ei hurviteltu tällä kertaa.

Laitilan leipä: pisteet 4,5

Kommentteja: Tiiliskivimäinen ja kova koppura. Enemmänkin tiivistä kuivakakkua muistuttava kuin runebergintorttua. Tuoksustakaan ei tunnista. Runebergintortuksi kuiva ja mauton, kakuksi olisi hyvä. Vaatimaton esitys, ruma torttu ei innosta ainakaan ulkonäön ja tuoksun perustella ostamaan.

Johan Ludvig Runebergin (1804–1877) syntymäpäivää 5. helmikuuta alettiin juhlia runoilijan täyttäessä 50 vuotta. Nykyään Runebergin päivä on liputuspäivä, ja silloin on tapana syödä runebergintorttuja.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suuren runebergintorttutestin tulokset – voittaja yllätti: "Eipä olisi ulkonäön perusteella uskonut!"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.