Ideoita ruoanlaittoon

Lohipiirakka on monitoimitarjottava arjessa ja juhlassa – katso Kotilieden parhaat ohjeet!

Kalan terveyshyödyt ovat kiistattomat ja kalaa pitäisikin syödä vähintään kahdesti viikossa. Kotilieden ohjeella syntyy täydellinen lohipiirakka, joka tekee kalansyöntisuositusten noudattamisesta nautinnon.

Lohipiirakka muuntuu moneen. Höysteitä, mausteita ja pohjataikinan aineksia vaihtamalla lohipiirakoista saa erilaisia sekä maultaan että ulkonäöltään. Leikittele rohkeasti myös lohipiirakan muodolla ja koristeilla. Kokosimme Kotilieden maukkaimmat lohipiirakkaohjeet. Nappaa suosikkisi!

Lue myös: Uuninpelti tehokäyttöön! Parhaat suolaiset ja makeat peltipiirakat noutopöytään

Parhaat lohipiirakat

Täydellinen lohipiiras saa väriä ja makua tillistä. Tuoreet, suolatut kylmäsavulohisuikaleet tai graavisuolatut lohisuikaleet levitetään voitaikinapohjalle. Päälle kaadetaan maukas tillitäyte, joka syntyy kananmunasta, kermasta, tillituorejuustosta sekä tuoreesta tillistä. Keitetyn kananmunan murut viimeistelevät täydellisen lohipiirakan.

Tulinen lohipiiras valmistuu nopeasti pakastelehtitaikinasta ja savulohesta. Jalopenoviipaleet antavat lohipiirakalle potkua. Lehtitaikinan sijaan lohipiirakkaan käy myös voitaikina sekä helppotekoinen itse valmistettu rahkavoitaikina.  

Lohikulibjaka on klassikko, joka ei esittelyjä kaipaa. Riisillä, lohella sekä kananmunalla täytetty piirakka on ruokaisa herkku niin vieraille tarjottavaksi kuin vaikkapa lounasevääksikin.

Ylellinen lohipiiras sisältää piparjuurella maustetun täytteen ja roppakaupalla kasviksia. Tee taikina itse tai oikaise kaupan valmiilla.

Kylmäsavulohipiirakka on suolaisten piirakoiden klassikko ja varma valinta tilanteeseen kuin tilanteeseen. Tämän lohipiirakan juju on graavattu keltuainen, jota raastetaan valmiin leivonnaisen pinnalle. Vaihtoehtoisesti voit yhdistää kyläsavulohen makupariksi myös pirteää piparjuurta.

Tästä ei lohipiirakka kauniimmaksi muutu! Upea kranssi kätkee sisäänsä ruokaisan yllätyksen: parmesaanijuustolla mehevöitetyn lohi-parsakaalitäytteen. Kaunista juhlapöytäsi ja yllätä vieraasi! 

Lohi-parsapiirakka on maistuva tarjottava raikkaan salaatin kanssa. Täytteen savustettu lohi ja raikas parsa ovat mainio makupari. Suolainen piirakka raikastuu sitruunalla ja maku syvenee maukkaalla juustolla.

Yhden suuren piirakan sijaan voit leipoa myös monta pikku piirasta. Lohella, riisillä, kananmunilla sekä herkkusienillä täytetyt ruokaisat pikkupiiraat tarjotaan sitruunalla ja kapriksilla maustetulla voisulan kera. 

Lue myös Anna.fi: Hurmaavat suolaiset piirakat – mehevä piirakka on illanistujaisten luottoherkku

Lohipiirakan pohja – itse tehty tai pakastealtaasta poimittu

Helpoin tapa valmistaa suolainen lohipiirakka on poimia taikina valmiina kaupan pakastealtaasta. Sekä lehtitaikina että maukas, rukiinen piirakkataikina sopivat erinomaisesti lohipiirakan pohjaksi.

Vaihtoehtoisesti voit valmistaa piirakkapohjan myös alusta alkaen itse. Kokeile maukasta rahkavoitaikinaa tai juustolla mehevöitettyä piirakkapohjaa, joka syntyy käden käänteessä voista ja jauhoista. Voi nypitään kulhossa jauhojen ja juustoraasteen kanssa muruseokseksi. Juuston ansiosta taikinapohjasta tulee ihanan täyteläinen. Taikinaan saa hurmaavaa lehtevyyttä, mikäli sen kaaviloi suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja taittelee kolmeen kertaan.

Lohipiirakka ja täydelliset täytteet

Lohipiirakka onnistuu paitsi lohifileestä, myös graavi- tai kylmäsavulohesta, joka tuo suolaiseen piirakkaan herkullisen, vienon savun maun.

Tilli on lohen tuttu ja takuuvarma makupari, mutta kokeile vaihteeksi aromikasta sitruunatimjamia tai koristele piirakka näyttäväksi vaikkapa minisalaattiversoilla. Jos oikein villiksi ryhdyt, lohen kaveriksi voi parittaa myös jalapenoviipaleita. Todella juhlava lohipiirakka puolestaan syntyy, kun kruunaat piirakan graavatulla keltuaisella.

Lohipiirakka käy vaikka kokonaisesta ateriasta, kun paritat lohen kaveriksi keitettyjä kananmunia sekä riisiä. Keväällä kalan kaverina puolestaan hurmaa iki-ihana parsa.

Lohipiirakkaa leipoessa vain mielukuvitus ja omat makumieltymykset ovat rajana. Mallia voi ottaa näistä mehevistä ja maukkaista lohipiirakoista.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lohipiirakka on monitoimitarjottava arjessa ja juhlassa – katso Kotilieden parhaat ohjeet!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.