Ruoka

Täydellinen burgeri – ota haltuun tärkeimmät hampurilaisen rakennusaineet

Huippuhyvä burgeri ei vaadi ihmeitä, mutta mehevän sämpylän, laadukkaan pihvin ja koko komeuden kruunaavan kastikkeen se kyllä vaatii. Näillä ohjeilla teet parhaat hampurilaiset ikinä!

Burgeri on helppoa herkkuruokaa. Onnistunut hampurilainen vaatii mehevän sämpylän, hyvän pihvin ja maukkaat lisukkeet.

Lue myös: Hot dog on suosittu katuruokaherkku – tuunaa hodarit erilaisilla täytteillä

1. Burgeri alkaa sämpylän valinnalla

Täydellinen burgeri rakentuu täydelliselle sämpylälle. Hyvä sämpylä ei ole mikään höttöinen vehnäleipä, vaan mehevä ja maukas, kooltaan riittävän laakea, koostumukseltaan aavistuksen kimmoisa. Hyvä hampurilaissämpylä ei hajoa tai murene, vaan se on helppo syödä käsin ja se pitää raaka-aineet tiukasti sisällään.

Moni liputtaakin kuohkeiden ja rapeiden briossisämpylöiden puolesta, jotka runsas rasva ja kanamunat rikastavat ihanan meheviksi. Halutessasi voit maustaa taikinan myös parmesaanijuustolla. Briossitaikinan voi tehdä jääkaappiin tekeytymään jo edellisenä iltana.

Aavistuksen kevyempää, mutta silti mehevää sämpylää himoitseva puolestaan tarttuu Himahella-blogista löytyvien hitaiden burgerisämpylöiden ohjeeseen. Se on mukaelma New York Timesin sivuilla olleeseen Light Brioche Buns -ohjeeseen. Voita ohjeessa on vain 1/2 desiä sulatettuna eli noin 50 grammaa!

Tangzhong-menetelmällä eli aasialaisella tekniikalla leivot todella pehmeät ja kuohkeat sämpylät. Tangzhong tarkoittaa esitaikinaa, joka keitetään vedestä ja vehnäjauhoista. Sämpylät toimivat yhtä hyvin hampurilaisissa kuin aamiaisella.

Ohje: Hitaat burgerisämpylät New York Timesin tapaan

2. Hampurilaispihvi vai jotain muuta?

Perinteisesti hampurilaisen väliin on sujautettu mehevä jauhelihapihvi. Siinä on oltava riittävästi, eli noin 15 % rasvaa. Valitse lihaksi rotukarjan lihaa tai kokeile vaihteeksi vaikka karitsaa. Kun liha on laadukasta, mausteeksi riittää suola ja pippuri. Hyvää pihvimassaa ei tule vaivata taikka möyhentää liikaa, jotta lihassyyt säilyvät ehjänä ja koostumus siten mehevänä.

Paista pihvin pintaan kunnon väri kuumassa pannussa tai grillissä, mutta jätä se sisältä aavistuksen roseeksi. Jos käytät lämpömittaria, tavoittele 55 astetta ja anna pihvin jälkikypsyä vielä 60 asteeseen.

Burgeri on mainio ruoka siksi, että sitä voi muunnella oman maun mukaan. Kokeile jauhelihan lisäksi muita vaihtoehtoja. Esimerkiksi nyhtöpossussa yhdistyy mehevästi ylikypsä kasleri mausteiseen BBQ–kastikkeeseen. Riekaleiksi revitty pulled pork on törkeän hyvää lämpimän hampurilaissämpylän välissä. Pankojauhoissa pyöritellyistä broilerin rintafileistä syntyy myös mainio vaihtoehtoa perinteiselle hampurilaispihville.

Hampurilaispihvinä toimivat myös erilaiset kasvis- ja kalapihvit. Ne takaavat, ettet kyllästy burgereihin koskaan.

3. Mikä juusto burgerin väliin?

Burgeri on makuelämys, kun sen välissä muhii maukas juusto. Periaatteessa juustoksi sopii melkein mikä tahansa juusto, kunhan se on laadukasta – tosin aito cheddar on klassikkoainesta ja monen mielestä ainoa oikea juusto hampurilaisen väliin. Burgerin väliin hyvin sulanut juusto on monen toiveuni, kokeile Monterey jack -juustoa esimeriksi mini-slidereiden välissä, juusto suorastaan kutsuu haukkaamaan herkullisesti valuvalla ulkonäöllään.

Fetajuusto ja halloumi tuovat ryhtiä erityisesti vegehamppareihin, sinihomejuusto sopii kanan kaveriksi. Aina yhtä ihana, meheväksi paistettu vuohenjuusto on sekin syntisen hyvää hampurilaisen välissä.

4. Täydellinen burgeri – jotain hapokasta, jotain tulista ja jotain makeaa

Kuten mikä tahansa hyvä ruoka, myös hampurilainen piristyy vastakohdista. Siksi suolaisen burgerin väliin sopii jokin makea, kuten hillokkeet, karamellisoidut sipulit tai makea kastike. Riista kaipaa kirpeyttä, jota voi tuoda esimerkiksi puolukoista.

Kaikki ruoat kaipaavat jotain hapanta. Suolakurkkuja löytyykin lähes poikkeuksetta hampurilaisen välistä. Satsaa laadukkaisiin suolakurkkuihin tai pikkelöi itse mitä mieleen juolahtaa. Kurkkujen lisäksi esimerkiksi punasipuli on pikkelöitynä kokeilemisen arvoinen hampurilaisen lisuke.

5. Näin teet salaatista rapean

Burgeri vaatii väliinsä myös rapean raikkaan salaatinlehden. Kun upotat salaatinlehdet hetkeksi jääveteen ja kuivaat ne sitten varovasti, saat  niistä erityisen rapeita. Aseta salaatti vasta muiden täytteiden päälle, jotta se säilyttää raikkautensa mahdollisimman kauan.

6. Burgeri mehevöitetään ja maustetaan kastikkeella

Ilman kastiketta burgeri olisi melko puiseva ja tylsä syötävä. Jos aika on kortilla, varaa burgereita varten ainakin ketsuppia, aiolia ja kasvisburgereille kaupan valmista hummusta.

Viitseliäs tekee kastikkeenkin itse. Perinteisten majoneesien ja ketsuppien lisäksi kannattaa kokeilla myös tsatsikia, hummusta ja guacamolea.

7. Burgerin kokoaminen

Burgeri kootaan ripeimmin, kun kaikki täytteet on esivalmisteltu ja valmiiksi esillä. Pikkelöi tai marinoi punasipulit ajoissa. Viipaloi kurkut ja tomaatit, sekoita kastikkeet valmiiksi.  Paahda myös sämpylät valmiiksi. Isommalle joukolle valmistettaessa paahdetut sämpylät voi laittaa koriin/astiaan liinan alle odottamaan pihvien valmistumista. Siellä ne pysyvät lämpimänä. Viimeiseksi paistetaan pihvit.

Kokoa burgerit isommalle joukolle linjastona: sämpylät riviin, valmiit täytteet nopeasti väliin, kuuma pihvi viimeisenä ja lopuksi kansi kiinni, kevyesti painaen, että kaikki ainesosat “loksahtavat” paikoilleen.

Lue myös Anna.fi: Näin teet coleslaw-pekonihodarit

Artikkelia on muokattu 9.6.2023 klo 18:00

Kommentoi

Kommentoi juttua: Täydellinen burgeri – ota haltuun tärkeimmät hampurilaisen rakennusaineet

Liisa

Ei sitten hampurilaisen yhteyteen löytynyt sopivampaa mainosta kuin TENA!

Vastaa käyttäjälle LiisaPeruuta vastaus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.