
Täytetyt paprikat – milloin maistoit viimeksi tätä 1980-luvun klassikkoa ja arkiruokien aatelia?
Muistatko vielä 80-luvun nostalgisen retroherkun, täytetyt paprikat? Kasariklassikko sopii täydellisesti myös tälle vuosikymmenelle. Juuri sopivan muotoinen paprika on oivallinen kuppi toinen toistaan mehevämmillä herkuilla täytettäväksi.
Täytetyt paprikat on täydellinen arkiruoka. Helppoon, nopeaan ja herkulliseen ruokaan voi hyödyntää jääkaapin tähteet, kuten ylijääneen riisi, kuivahtaneet juustonkannikat, eripariset kasvikset ja jauhelihakastikkeen tai broilerisuikaleiden rippeet. Sisään voi yhtä hyvin lusikoida myös omia mieliherkkuja. Täytettyjen paprikoiden valmistus on vaivatonta, ja niitä pyöräyttää hetkessä suuremmankin satsin.
Lue myös: Muistatko vielä 80-luvun suosikkiruoan lämppärit? Valmista lämpimiä voileipiä
Helppo ja nopea arkiruoka
Leikkaa paprikat kantaosasta avoimiksi, poista siemenet ja aseta paprikat uunivuokaan avoin puoli ylöspäin. Jos paprikat ovat kovin kallellaan, voit suoristaa ne leikkaamalla alaosasta pienen kärjen pois. Yhtä hyvin paprikat voi leikata kahtia myös pystysuunnassa, jolloin saat aikaiseksi suuremman täyttöaukon.
Nopeinta on antaa paprikoiden esipaistua 200-asteisessa uunissa sillä välin, kun teet täytteen. Kun paprikat ovat lähes pehmenneet, lusikoi sisään täyte, raasta päälle juustoa ja nosta paprikat uuniin vielä pieneksi toviksi, kunnes juusto sulaa.
Täytettyjä paprikoita meksikolaiseen tapaan
Täytetyt paprikat sopivat yhtä hyvin rennon viikonlopun iltapalaksi kuin kiireisen arki-illan hiukopalaksikin, mutta tiesitkö, että meksikolaiset syövät täytettyjä paprikoita – tai oikeammin chilejä – myös kansallispäivänsä juhla-aterialla.
Meksikolaisen kansallisruoan asemassa olevat täytetetyt poblanochilit eli Chiles en Nogada ovat jännittävä yhdistelmä jauhettua porsaanlihaa, granaattiomenansiemeniä, rusinoita ja omenaa sekä täyteläistä saksanpähkinäkastiketta. Makumaailmaa säväyttävät kaneli ja juustokumina, jotka sointuvat täydellisesti makeiden hedelmien yhdistelmään.
Suuret ja miedon makuiset poblanochilit voi kotikeittiössä korvata mainiosti myös paprikoilla.
Ohje: Chiles en Nogada
Mitä täytteeksi paprikoihin?
Riisi ja jauheliha lienevät ne perinteisimmät paprikan täytteet. Makua ja mehevyyttä täytteeseen saa erilaisilla juustoilla. Käytännössä kaikki juustot tuorejuustosta sinihomejuustoon ja emmentalista parmesaaniin sopivat täytettyihin paprikoihin. Lisää juustoa sekä paprikoiden täytteeseen että pinnan kuorrutteeksi. Lisätwistiä saat paahdetusta pekonista tai mausteisesta chorizomakkarasta.
Kun rohkeasti kokeilee, täytetyt paprikat taipuvat moneen makumaailmaan. Lisäinspiraatiota voi hakea myös näistä makuyhdistelmistä.
- Välimerellinen twisti syntyy, kun vaihdat riisin couscousiin ja sekoitat joukkoon fetajuustoa, oliiveja sekä suikaloituja aurinkokuivattuja tomaatteja.
- Kasvissyöjä valitsee jauhelihan sijaan nyhtökauraa tai härkistä. Mallia voi ottaa vaikka näiden portobellosienien täytteestä.
- Sekoita riisin joukkoon raastettua parmesaanijuustoa sekä aurinkokuivattuja tomaatteja ja mausta seos maun mukaan valkosipulilla sekä hienonnetuilla yrteillä. Tee riisitäytteeseen pieni kolo ja riko 09siihen kananmuna. Paahda täytettyjä paprikoita uunissa, kunnes valkuainen hyytyy, mutta keltuainen on vielä pehmeä.
- Myös pavut sopivat täytettyjen paprikoiden ruokaisaksi lisäksi. Vaihda riisi kvinoaan ja lisää joukkoon myös maissia sekä fetajuustoa. Mausteeksi sopii ripaus savupaprikaa sekä juustokuminaa eli jeeraa.
- Täytetyt paprikat toimivat myös lisukkeena tai osana meze-pöydän tarjottavia. Sekoita couscousin joukkoon hienonnettua sipulia ja korianteria sekä kuutioituja tomaatteja. Mausta maun mukaan sitruunamehulla, juustokuminalla ja kurkumalla. Viimeistele täytetyt paprikat tarjoiluvaiheessa nokareella turkkilaista jogurttia.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Täytetyt paprikat – milloin maistoit viimeksi tätä 1980-luvun klassikkoa ja arkiruokien aatelia?