Sinkkumuna testissä.

Testasimme kananmunat: yksittäispakattu sinkkumuna vastaan itse keitetty – ruusuja helppoudesta, risuja turhasta muovinkäytöstä

Suomalainen munatalo iski välipalamarkkinoille yksittäispakatulla keitetyllä munalla. Toimitus innostui testaamaan uutuuden.

Uusia välipalatuotteita ilmestyy kauppojen hyllyille tuon tuosta. Suomalaiset syövät välipaloja yhä enemmän ja ihmiset haluavat helppokäyttöisiä tuotteita. Kuluttajan valinnoista välipalamarkkinoilla kilpaillaan erilaisilla patukoilla ja juomilla, vanukkailla, kekseillä, valmiiksi paistetuilla munakkailla ja uusimpana tulokkaana välipalavaihtoehtona kauppojen kylmähyllyille on tullut valmiiksi keitetty vapaan kanan muna.

”Sinkkumuna on Euroopan markkinoilta tuttu välipalatuote. Pakkaus on helposti avattava ja sen voi napata kaupasta mukaan joko sellaiseksi nautittavaksi, salaattiin tai lisäksi muihin ruoka-annoksiin tuomaan hyviä ravintoarvoja. Kyseessä on aito kananmuna, joka on vain valmiiksi keitetty ja kuorittu täällä Laitilassa,” Munaxin toimitusjohtaja Janne Torikka perustelee Munax Sinkun tiedotteessa.

Kananmuna on yksi terveellisimmistä raaka-aineista kokoonsa nähden sekä ravintosisällöltään erittäin monipuolinen. Yksi kananmuna painaa keskimäärin 60 grammaa, ilman kuoria 55 grammaa. Keltuaisen osuus munan painosta on noin 30 %, valkuaisen 60 % ja kuoren 10 %.

Valkuainen sisältää pääosin proteiinia, vettä ja joitain kivennäisaineita. Keltuaisessa on rasvaa, kaikkia rasvaliukoisia vitamiineja, kivennäisaineita ja proteiinia. Siinä ei ole lisäaineita ja se sisältää lähes kaikkia vitamiineja paitsi C-vitamiinia. Kananmuna on lisäksi eläinperäisistä proteiineista vähiten ympäristöä kuormittava sekä hiilijalanjäljeltään pienin.

Näin maistelimme kananmunat

Toimitus sai maistettavakseen pakkauksestaan poistetun sinkkumunan sekä itse keitetyn vapaan kananmunan, joka oli jäähdytetty jääkaapissa saman lämpötilaan sinkun kanssa. Testaajat eivät tienneet kumpi muna oli itse keitetty ja kumpi sinkkumuna.

Sinkkumuna paljastui jokaiselle testaajalle nopeasti ulkonäkönsä puolesta. Sen pakkauksen painamat rypyt näkyivät selvästi munan pinnalla, mutta makuun se ei vaikuttanut.

Plussaa

 • Olen suuri kananmunien ystävä, mutta syön keitetyt kananmunat tavallisesti hiukan löysempinä kuin nämä testimunat.
 • Soma pakkaus.
 • Minua ei huoleta mikään ”lisäaine”, jota joku epäili pakkauksessa olevan. Syön intomielisesti Laitilan kananmunatalon ”valkuaismakkaraa”, joka on pötköön pakattua valkuaista ja olen myös ostanut tetran, jossa on pelkkää munanvalkuaista, ja tehnyt siitä iloisena valkuaisomeletteja.
 • Voisin kuvitella tarttuvani sinkkumunaan tarpeen tullen välipalanälän yllättäessä.
 • Voisin kuvitella laihdutuskuurilla hätävaraproteiinilisäksi tai välipalaksi.
 • Mausta munia ei erota, mutta ulkonäkö ja koostumus ovat erilaisia.
 • Voisin ostaa välipalaksi, jos olisivat luomua. Varmaan tulee olemaan ihan menestystuote. Hyvä vaihtoehto jollekin rahkalle tai muulle sen tyyliselle välipalalle.

Miinusta

 • Munan numero 2 (sinkkumuna) pinnassa oli pieniä vekkejä, ikään kuin se olisi ollut kasassa pakkauksessaan. Kun sitten söin kumpaisenkin, maku oli yllättävän samankaltainen ja ihan hyvä, vaikka kovaksi keitettyjä olivatkin.
 • Avasin lisäksi soman pikku uutuuspakkauksen ja sen sisällä oli sinkkumunan lisäksi hieman nestettä, mikä ei kuulu minusta keitettyihin kananmuniin.
 • Ihan kiva, että on tarjontaa. Silti keittäisin itse oman eväsmunani. Ei tulisi myöskään pakkausjätettä.
 • Tämä oli varmaan pakattu muna (sinkkumuna). Maku oli lattea ja mitään sanomaton. Suutuntuma oli hieman niljakas.
 • En uskoa ostavani sinkkumunaa ihan periaatteesta, sillä vastustan turhaa muovin käyttöä. Munan kuori itsessään on jo paras mahdollinen pakkaus.
 • Kuoriminen ei ole mikään vaiva. Omassa kuoressaan myytävän keitetyn munan saattaisinkin joskus ostaa.
 • Ehdolla vuoden turhakkeeksi, uskoisin.
 • Suojakaasupakkauksessa lilluva muna ei tunnu kivalta käsitellä, ja epäilen, että kauppakassissa muna lättääntyisi helposti.  Myös paketista avatun munan kosteus oli vastenmielistä, muovin pohjallekin jäi lillumaan nestettä.
 • Suutuntuma on hieman epämiellyttävä, sillä munan ulkopinta on liukkaan kostea, mutta sisäpuoli melko kuivakka.
 • Sinkkumuna voisi menetellä esimerkiksi leivän päälle leikattuna, mutta jos vain mahdollista, keitän jatkossakin munani itse.

Kananmunapaketti ei sisällä säilöntäaineita. Tuote on pakattu suojakaasuun ja se on valmiiksi keitetty ja kuorittu vapaan kanan kananmuna. Pakkaustavasta johtuen se säilyy valmistuksesta kuukauden. Valmistaja kertoo Sinkkua löytyvän hyvin K-ryhmän ja S-ryhmän kaupoista. Munax Sinkun hinta on noin 0,59-0,70 euroa.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Testasimme kananmunat: yksittäispakattu sinkkumuna vastaan itse keitetty – ruusuja helppoudesta, risuja turhasta muovinkäytöstä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X