Lihakeitto on suomalaisten kotiruokien äiti.

Tiedätkö isoäidin lihakeiton salaisuuden? Ilman tätä ainesosaa mausta ei tule oikea

Herkullinen lihakeitto ei ole pikaruokaa. Tunteja kestävän valmistuksen jälkeinen maku on kuitenkin hurmaavan umamimainen.

Lihakeitto pitkän kaavan mukaan valmistettuna on yksinkertaisesti täydellistä syys- ja talviruokaa. Lihakeiton tuoksu saa monelle muistot pintaan. Maustepippuri, laakerinlehti ja juurekset yhdessä pitkään kypsyneen lihan kanssa tekevät sen täydellisen lihakeiton.

Lihakeitto on suomalaista perusruokaa. Mitään pikaruokaahan se ei ole. Lihaa pitää haudutella tunti tolkulla, mutta sen jälkeen itse keiton valmistukseen ei kulu aikaa kuin vartti.

Täydellisen aterian salaisuus

Lihakeiton salaisuus piilee liemessä. Liemi ei synny valmiista kuutiosta eikä fondista. Kun lihakeittoa lähtee tekemään, niin oikaista ei kannata. Keittoon kannattaa käyttää sellaisia ruhon osia, jotka sisältävät paljon sidekudosta. Parhaat ruhon osat ovat esimerkiksi naudan rinta tai lapa. Unohda paistit ja fileet keittoa tehdessäsi, ne menevät hukkaan.

Muista laittaa keittovaiheessa kattilaan myös luuta sisätäviä ruhonosia tai ydinluuta. Hyvä vaihtoehto ovat hännät. Sidekudos pehmenee pitkän kypsennyksen aikana ja luusta tulee makua liemelle. Kun pyydät lihakauppiaaltasi luuta, pyydä häntä pilkkomaan luu osiin. Pienet palat mahtuvat kattilaan paremmin ja makuja irtoaa helpommin.

Ihmisen aistimina perusmakuina pideään suolaista, hapanta, makeaa ja karvasta. Viides maku on umami, jossa nämä kaikki neljä perusmakua yhdistyvät. Sellainen maku on hyvin tehdyssä lihaliemessä. Täydellisen aterian salaisuutena pidetäänkin juuri umamia, eli ruokia, joista nämä kaikki viisi perusmakua löytyvät.

Valmista lientä kerralla suurempi satsi. Jos lientä tulee liikaa, voit pakastaa osan ja käyttää sen myöhemmin. Jos lihaa on liikaa, pakasta osa tai käytä kypsä liha vaikka lihapiirakkaan tai pastakastikkeeseen.

Nappaa ohje! Kotilieden lihakeitto-ohje on herkullinen ja helppo.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tiedätkö isoäidin lihakeiton salaisuuden? Ilman tätä ainesosaa mausta ei tule oikea

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X