Ruoka

Tiedätkö, mitä eroa on kuohukermalla ja vispikermalla? Muista yksi tärkeä asia ennen vaahdotusta

Kermoilla on eroa, etenkin kun puhutaan kakun kuorruttamisesta kermavaahdolla. Selvitimme, mitä eroa on vispikermalla ja kuohukermalla. Ja kumpi kannattaa valita juhlakakkuihin.

Näin juhlakauden alla kerman valinta saattaa mennä helposti vikaan. Valitse kerma tarpeesi mukaan.

Kuohukerma vaahtoutuu nopeammin, mutta vispikermasta saadaan aikaiseksi kestävämpi vaahto.

Jos olet tekemässä esimerkiksi vain lisukekermaa raparperipiirakalle, mansikoille tai herkutteluun, valitse kuohukerma. Jos olet tekemässä kakun kuorrutusta ja haluat välttämättä kermakuorrutuksen valitse vispikerma, etenkin lämpimällä ilmalla. Toki makuasioistahan ei sovi kiistellä, ja kuohukerman ystävät valitsevat sen usein vain maun takia.

Lue myös: Vältä 3 yleisintä virhettä  ja valmista täydellinen täytekakku: ”Me emme ole koskaan epäonnistuneet tällä ohjeella!”

Katso videolta, mitä eroa on vispikermalla ja kuohukermalla?

Muista lämpötila, niin onnistut

Kuohukermalla on myös vähän erilaiset vaahtoutumisominaisuudet kuin vispikermalla. Vispikermahan vaahtoutuu yli kaksinkertaiseksi ja kuohukerma vain puolitoistakertaiseksi. Kermavaahtoa syntyy siis vispikermasta kuohukermaa enemmän.

Todella tärkeä asia on kerman lämpötila. Jos kuljet kaupasta kotiin helteellä, älä aloita vatkaamishommia heti. Parhaan mahdollisen lopputuloksen saat, kun ensin jäähdytät kerman 4 asteen lämpötilaan. Lämpötila vaikuttaa vaahdon koostumukseen ja sen tilavuuteen, joten kerma tulisi aina vatkata mahdollisimman kylmänä.

Mansikkakakku kermalla.

Voikreemi kestää parhaiten

Haastattelimme kondiittori Merja Naumasta kakun kuorrutuksista.

Kuorrutetut kakut seisovat juhlissa useammankin tunnin lämpimässä. Etenkin ylioppilas- ja rippijuhlien aikaan kesällä juhlatilan lämpötila saattaa kohota, ja silloin kermakuorrutus ei ole paras vaihtoehto.

”Jos haluat kuorrutuksen, joka pysyy kauniina koko illan ja on hyvän makuinen, tee klassinen voikreemikuorrutus. Se on todella hyvän makuinen ja se pysyy paikallaan. Sitä on myös helppo muokata liukuvärjäykseen ja se pysyy tyylikkäänä myös lämpimällä,” Naumanen kertoo Kotilieden haastattelussa.

Voikreemin valmistuksessa on tärkeää, että vaahdotettava voi on sopivan lämpöistä. Se ei saa olla aivan löllöä ja pehmeää, mutta ei jääkaappikylmääkään.

”Ota voi ajoissa pehmenemään huoneenlämpöön. Muista, että kakkupohjan tulee olla täysin kylmä, kun aloitat koristelun. Vatkaa tarpeeksi kauan, että kreemistä tulee kuohkeaa. Kuorrute tarttuu paremmin täysin kylmään kakkuun. Myös ennen liukuvärin lisäämistä, pidä kakkua kylmässä,” Naumanen muistuttaa.

Lue myös: Kondiittorin vinkit täydelliseen kakun kuorrutukseen: ”Pysyy tyylikkäänä myös lämpimällä!”

Voikreemin ohje

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Malta vaahdottaa niin kauan, että kuorrute on valkoista. Lisää lopuksi kylmä vesi ja vaahdota vielä hetki. Tämä tekee voikuorrutteesta notkeampaa. Jos teet liukuvärjäyksen jätä puolet vaahdosta valkoiseksi ja jaa toinen puolikas kahteen osaan. Värjää toinen puolikas elintarvikevärillä vaaleanvihreäksi ja toinen astetta tummemmaksi. Kuorruta kakku valkoisella kuorrutteella ja laita kylmään puoleksi tunniksi. Levitä palet-veitsellä kakun alaosaan (noin puolet) vaaleampaa kuorrutetta ja laita kakku taas hetkeksi kylmään. Levitä lopuksi tummempi kuorrute palet-veitsellä kakun alaosaan.

Lue myös: Täytekakku kruunaa juhlapöydän

Muista myös vispikerma sekä marenki

Muita kestäviä kakun kuorrutuksia ovat yhdistetty vispikerma sekä rahka tai vispikerma sekä tuorejuusto esimerkiksi mascarpone. Italialainen marenkikuorrutus on todella kestävä ja täysin maidoton, joten se on hyvä vaihtoehto maidottomaan kakkuun.

Juttua on muokattu 30.5.2023: Pääkuva on vaihdettu, ja juttuun on lisätty video.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiedätkö, mitä eroa on kuohukermalla ja vispikermalla? Muista yksi tärkeä asia ennen vaahdotusta

Huispaus

Ei, ehdottomasti ei voikreemiä!
Kermakakkuun kermaa. Voikreemi maistuu ällön rasvaiselta limalta. Sorry!

Neko

Niin samaa mieltä. Kreemi saa kakomaan kakut tassille. Samasta syystä ”unelmatorttu” on meikäläiselle painajainen.

Maidoton mummo

Maidottomat vaihtoehtoiset kermat (soija/kaura.yms) olisi voinut ottaa myös käsiteltäväksi. Meitä aikuisia on paljon, jotka kärsivät maitoallergiasta; lapsista puhumattakaan. Vaahtoutuva soya kerma on kevyt ja maukas vaihtoehto.

Irmaliisa

Luomukermaa, siinä ei ole syöpää aiheuttavaa karrageenia. Maistuukin paremmalta kuin vispi- yms kermat missä tätä kamalaa ainetta ei ole.

Irmaliisa

Tarkoitin, vispi- yms kermoissa tätä kamalaa ainetta on.

Ritvatakatukka

Onko sinulla edes tietoa mitä tämä hirveän kamala aine oikeasti on?

Anneli69

Florakerma on kevyt 20 % . Siihen kun lisää vielä vähän rasvatonta rahkaa, vaniljasokeria ja ripaus tavallista sokeria..on kestävä vaahto.eikä närästä.

Leipur

Nyt jäi vielä epäselväksi että mikä se niiden kermojen ero oikein onkaan.
Jutussa käsiteltiin vain eroa vaahtoutuvuudessa mutta kai niillä jokin aineellinenkin ero on? Rasvaprosentti ainakin, mutta muuten…?

Kermainen

Ei ikinä voikreemiä! Ällö rasva jää kitalakeen. Yök, sorry.

Ei koskaan voikreemiä

Inhoan voikreemiä, en ole koskaan sietänyt sitä. Tulee mieleen vanhojen mummojen hedelmätäytekakut, jossa sitä oli ainakin vielä 70-luvulla. Tosin oma isoäiti ei olisi koskaan sellaista ostanut tai tehnyt.

Jn

Vispikermasta saa vielä kestävämpää kun lisää siihen vaniljakreemijauhetta lopuksi kun on kermavaahdon saanu valmiiksi. Toimii varsinkin kun värjää vispikermaa ja joka löysyttää.

gis2

Enpä ikinä osta enkä syö mitään missä voikreemiä. Kumman paljon niitä vaan on kaupoissa tarjolla, ostanevatko ihmiset niitä sitten vahingossa vai tarkoituksella… toisaaltaan makunsa kullakin.

Vastaa käyttäjälle IrmaliisaPeruuta vastaus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.