Vappu Pimiän valkosipulipasta

Tiedätkö, mikä pasta sopii minkä kastikkeen kanssa? Näin yhdistät pastan ja kastikkeen kuin italialainen

Pastan ja kastikkeen yhdistämistä voi verrata ruoan ja viinin yhdistämiseen, kuvailee Saku Tuominen Aglio & Olio (Tammi) -pastakirjassaan.

Keittiömestari Giorgio Locatelli kertoo Tuomisen Aglio & Olio -kirjassa, että italialainen katsoo ensin, mitä pastaa kaapissa on, ja päättää vasta sitten millaisen kastikkeen tekee.

Seuraavan kerran, kun kokkaat pastaa, aloita siis itse pastasta kastikkeen sijaan.

Näin yhdistät pastan ja kastikkeen italialaisittain

Tuomisen kirja antaa yhdistämiseen yksinkertaiset perussäännöt.

Ohut ja pitkä pasta, kuten spagetti, capellini tai linguine, sopii parhaiten öljypohjaisen kastikken tai hiukan ohuemman tomaattikastikkeen pariksi.

Tämä siksi, koska ohuessa pastassa on kastikkeelle vähän tarttumapintaa, joten kastikkeen pitää olla liukasta.

Annan avokadopasta

Vaivattomat spagettikastikkeet ovat helppoa arkiruokaa. Kokeile esimerkiksi avokadopastaa, jossa kastike ja paahdetut kirsikkatomaatit valmistuvat kätevästi sillä aikaa, kun spagetti kiehuu.

Pasta limone syntyy melkein tyhjästä. Pasta carbonara taas on klassinen ja yksinkertainen pastaruoka. Vappu Pimiän valkosipulipasta on kaikessa yksinkertaisuudessaan todella herkullinen.

Pasta Carbonara

Leveään pastaan, kuten tagliatelleen tai fettuccineen, sopii runsas, esimerkiksi juusto- tai kermapohjainen kastike tai lihakastike.

Leveässä pastassa on ohutta pastaa enemmän tarttumapintaa, joten kastikekin voi olla paksumpaa.

Salvia-voipasta

Herkullinen italialainen klassikko, salvia-voipasta, syntyy vain muutamasta aineksesta pastaveden kiehuessa. Ruokaisamman version saat heittämällä sekaan siskonmakkaroita Himahellan tapaan.

Jos pasta on onttoa, on kastikkeen päästävä pastan sisään. Ontot pastat, kuten penne, sopivat hyvin esimerkiksi tomaattikastikkeiden kanssa.

Kermainen pennepasta sahramilla

Suussa sulava pennepasta syntyy kermasta ja pekonista. Lisää kastikkeeseen sahramia, joka tuo ruokaa väriä ja makua.

Himahellan blogi neuvoo yhdistämään reikäiset ja uurteiset lyhyet pastat, kuten farfallenfusillin tai gnocchin sakeiden, haarukalla kahmaistavien kastikkeiden kanssa.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tiedätkö, mikä pasta sopii minkä kastikkeen kanssa? Näin yhdistät pastan ja kastikkeen kuin italialainen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X