Mitä eroa on makaronilaatikolla ja liha-makaronilaatikolla? Kiivas keskustelu somessa

Makaronilaatikko ja liha-makaronilaatikko ovat usein otsikoissa. Sosiaalisen median ruokaryhmissä käydään kiivaitakin keskusteluja tuttujen uuniruokien oikeaoppisesta valmistustavasta ja eroista. 

Makaronilaatikko ja liha-makaronilaatikko sekä niiden erot ja oikeaoppiseet valmistustavat ovat kiihkeän keskustelun aiheena Kotilieden Facebook-sivuilla.

Isoäidin makaronilaatikko-ohje sai monet muistelemaan vanhan ajan tapaa valmistaa makaronilaatikko niin, että siihen tuli paljon kananmunia ja vain vähän makaronia. Makaronihan oli aikoinaan elitistinen ja hienostunut raaka-aine. Lihaa makaronilaatikon valmistukseen ei käytetty.

Alun perin makaroni oli pitkää putkipastaa eli bucatini-tyyppistä. Pitkä putki katkottiin pienemmiksi paloiksi, kuten alla olevassa kuvassa näkyy. Sarvimakaronit tulivat myöhemmin.

Makaronilaatikko tehtiin alunperin putkipastasta. Makaronikuorrutus-annos on vuodelta 1968.

Makaronilaatikko tehtiin alunperin putkipastasta. Makaronikuorrutus-annos on vuodelta 1968. Kuva: Mikko Julkunen

Kotilieden nostalgia-artikkelissa ”Tiesitkö tämän: makaroni oli ennen hienostunut herkku” kirjoitetaan makaronin olleen vaurastumisen merkki.

”Kun elintaso itsenäistyneessä Suomessa nousi, vaurastuminen näkyi keskiluokan ruokapöydissä. Lehdissä ja ruokakirjoissa julkaistiin kuvia annoksista, ja vähitellen ruoan ulkonäköön alettiin kiinnittää huomiota myös kotona. Makaroni oli näppärä tapa tuoda ruokaan hienostuneisuutta. Sitä pidettiin houkuttelevana koriste-elementtinä, ja makaronia lisättiin kiehkuroina esimerkiksi alkupalahyytelöön tai pinaattisoseen päälle.”

Sarvimakaroneja käytettiin vuonna 1968 jopa koristeena salaatin pinnalle..

Sarvimakaroneja käytettiin vuonna 1968 jopa koristeena salaatin pinnalle. Kuva: Mikko Julkunen

Vanhan ajan makaronilaatikko kelpasi Kekkosellekin

Makaronilaatikko tehtiin alun perin vain makaronista ja munista. Mausteeksi laitettiin sokeria ja vähän suolaa. Makaronilaatikko oli hieman makea. Kotilieden lukija muistelee, että hän on tehnyt joskus makaronilaatikkoa presidentti Urho Kekkosen vierailua varten.

”Olin Kekkosen seurueelle tekemässä ruokaa ja tarjoiluihin kuului muun muassa makaronilaatikko. Siihen tuli 6 munaa, sokeria ja suolaa. Vain vähän makaronia. Tottakai myös voisilmiä. Kananmunat  ja sokeri vatkattiin ensin ja yhdistettiin muihin aineksiin”, lukija kertoo Kotilieden Facebook-sivuilla.

Vanhan ajan makaronilaatikkoa on syöty karjalanpaistin kanssa ja näyttävänä ruokana pidoissa. Makaronia pidettiin ylellisenä herkkuna, ja jossain kodeissa oli hienoa tarjota makaronia perunan sijaan. Toisissa kodeissa makaronilaatikkoa sekoitettiin ylijääneeseen karjalanpaistin liemeen. Liha oli viiikonloppu- ja juhlaruokaa, eikä sitä ollut tarjolla arkisin.

Liha-makaronilaatikko on kotiruokien suosikki

Pastakulttuurin valloittaessa Pohjolan ja elintason noustessa syntyi myös kätevä kotiruoka liha-makaronilaatikko. Vanhan ajan makaronilaatikkoon yhdistettiin jauhelihaa, jolloin siinä yhdistyi kätevästi ruokaympyrän proteiinit ja hiilihydraatit.

Liha-makaronilaatikon oikeaopppisesta valmistustavasta voisi kiistellä loputtomiin. Se on kotiruoka, jonka jokainen osaa valmistaa vaikka unissaan, ja se on varmasti myös uuniruokien muunnelluin.

Liha-makaronilaatikko tehdään perinteisesti munamaitoon. Joskus mukaan laitetaan juustoraastetta. Toiset ovat vaihtaneet maidon lihaliemeen, eivätkä keitä makaroneja etukäteen. Silloin liha-makaronilaatikko kypsyy napakammaksi. Etukäteen keitetyt makaronit menevät uunikypsennyksessä erittäin pehmeiksi.

Lue myös: Seura: Isän pikajuna -blogin mulukkuemännän makaronilaatikko

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Mitä eroa on makaronilaatikolla ja liha-makaronilaatikolla? Kiivas keskustelu somessa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X