Ruoka

Tiedätkö, miten erilaisia sokereita kannattaa käyttää? Listasimme vinkit sokerien hyödyntämiseen

Jos sinulla on aina leipoessasi tapana tarttua valkoiseen sokeriin, et ehkä ole tullut ajatelleeksi, että valitsemalla eri sokerin voit muuttaa leivonnaisen makumaailmaa. Näin eri sokereita kannattaa käyttää.

Oletko tullut miettineeksi, milloin valkoinen sokeri kannattaisikin korvata toisella sokerilla? Entä taidatko jo hunajan ja siirappien käytön?

Poimi vinkit Kotilieden sokerioppaasta!

Valkoinen kidesokeri on keittiökaapin vakiovaruste

Sokeri sopii moneen!

Taloussokeri on yleisin kidesokerilaatu, jota löytyy useimmista keittiöistä. Kun ohjeissa puhutaan sokerista, tarkoitetaan juuri taloussokeria, ellei toisin ole mainittu. Taloussokeri käy kaikkeen ruoanvalmistukseen, leivontaan, kahviin ja teehen, säilöntään ja jälkiruokiin.

Erikoishieno kidesokeri on puolestaan taloussokeria hienompaa eli pienikiteisempää. Erikoishieno sokeri sopii erityisen hyvin leivontaan ja jälkiruokiin, sillä kakku- ja pikkuleipätaikinaa vaahdotettaessa pienet sokerikiteet sitovat tehokkaasti ilmaa, ja leivonnaisista tulee kuohkeita ja kevyitä.

Tomusokeri antaa kauniin viimeistelyn

Sokeri sopii moneen!

Erilaiset tomusokerit ovat aivan hienoksi pulveriksi jauhettua sokeria. Ne sopivat leivontaan, leivonnaisten täytteisiin ja koristeluun sekä jälkiruokiin. Tomusokeri vaahtoutuu hyvin rasvan kanssa. Tomusokerilla makeutettu suklainen appelsiinikakku vie kielen mennessään.

Jos haluat korvata taloussokerin tomusokerilla, noin yksi desi taloussokeria vastaa puoltatoista desiä tomusokeria.

Ruokosokeri antaa leivonnaiselle väriä

Sokeri sopii moneen!

Ruokokidesokeri on sokeriruo’osta erotettua ja kiteytettyä tummaa sokeria. Sillä saa leivontaan hieman tummempaa makua ja väriä kuin valkoisella sokerilla, mutta käytettävä määrä on sama. Ruokosokerin väri ja aromikas maku ovat peräisin sokeriruo’on luonnollisista väri- ja makuaineista.

Muscovadosokeri antaa voimakkaan aromin

Sokeri sopii moneen!

Tummaa ja aromikasta muscovadosokeria kannattaa hyödyntää esimerkiksi suklaa- ja kahvikakuissa, joihin halutaan voimakas maku. Se sopii hyvin myös kaakaojuomiin, marinadeihin sekä mausteeksi ruoanvalmistukseen. Muscovadosokeria käytetään leivonnassa saman verran kuin ohje neuvoo käyttämään taloussokeria. Huomaa kuitenkin, että muscovado ei vaahtoudu taloussokerin tapaan.

Tumma muscovadosokeri on rakenteeltaan kosteaa ja tahmeaa, ja maultaan voimakasarominen muscovado taittaa hieman lakritsiin. Vaalea muscovadosokeri on puolestaan maultaan hieman miedompi.

Fariinisokeri on sokerin ja siirapin sekoitus

Sokeri sopii moneen!

Fariinisokeri on valmistettu kidesokerista ja ruokosokerisiirapista. Fariinisokeria on tuttu siman valmistuksesta, mutta se sopii monipuolisesti myös muuhun ruoanlaittoon ja leivontaan. Kokeile helppoa omenapiirakkaa, joka makeutetaan fariinisokerilla ja maustetaan vaniljasokerilla.

Jos haluat käyttää fariinisokeria sokerin sijaan, pienennä hieman ohjeen määrää. Noin kaksi kolmasosaa fariinisokeria on sopiva määrä taloussokeriin verrattuna.

Fariinisokerin tapaan voit käyttää myös harvinaisempia intiaanisokeria ja melassisokeria.

Vaniljasokeri antaa leivoksiin vaniljan aromia

Sokeri sopii moneen!

Vaniljasokerilla tarkoitetaan joko kide- tai tomusokeria, johon on sekoitettu mukaan aitoa vaniljaa. Vanilliinisokerissa vaniljan maku on peräisin luontaisen kaltaisesta vanilliiniaromista. Vaniljasokeria lisätään leivonnaisiin yleensä pieni ripaus antamaan makua.

Hunaja on sokeria makeampaa, mutta kevyempää

Sokeri sopii moneen!

Hunaja on hieman vähäkalorisempaa kuin sokeri, mutta makutesteissä se aistitaan hieman makeammaksi. Sokeriin verrattuna pienempi määrä hunajaa siis riittää antamaan saman makeuden.

Hunajalla leipoessa kannattaa hieman laskea paistolämpötilaa ja pidentää paistoaikaa. Jos taikina on vaahdotettava, ei kannata korvata koko sokerimäärää hunajalla. Noin puolet sokerista voit kuitenkin vaihtaa hunajaan leivonnaisen rakenteen kärsimättä.

Huomaa, että hunaja ei sovi vegaaneille, sillä se on mehiläisten valmistamaa.

Siirappeja on moneen lähtöön

Sokeri sopii moneen!

Erilaisia siirappeja löytyy sokerin tapaan jokaiseen tarpeeseen. Yleisimmin käytössä ovat tumma ja vaalea siirappi. Siirappi on sokeria makeampaa, joten puoli desiä siirappia vastaa noin yhtä desiä kidesokeria.

Tumma siirappi on voimakasarominen siirappi, joka antaa makua ja väriä pata- ja laatikkoruokiin, kakkuihin ja pikkuleipiin. Tummaa siirappia käytetään esimerkiksi perinteiseen piparkakkutaikinaan.

Vaalea siirappi on miedonmakuinen siirappi, joka sopii juomien makeuttamiseen sekä leivontaan, jälkiruokiin ja jälkiruokakastikkeeksi sellaisenaan.

Tutustu myös muscovadosiirappiin, ruokosokerisiirappiin, vaahterasiirappiin ja leipäsiirappiin. Jälkimmäinen sopii nimensä mukaisesti leivän ja sämpylöiden leivontaan. Pyöräytä kotoinen hiivaleipä, jonka nostattamisessa hyödynnetään siirappia.

Glukoosisiirapin avulla voi valmistaa jäätelöä ilman konetta

Sokeri sopii moneen!

Toisin kuin sokerisiirapit glukoosisiirappi on valmistettu vehnätärkkelyksestä. Se sisältää glukoosia, maltoosia sekä pitkäketjuisia sokereita. Maultaan se on vähemmän makeaa kuin tavallinen siirappi. Ulkomuodoltaan glukoosisiirappi on kirkasta, väritöntä ja jähmeän paksua.

Glukoosisiirappia kannattaa käyttää silloin, kun on tarkoitus tehdä jäätelöä ilman jäätelökonetta. Se sopii myös toffee- ja fudge-makeisiin, sillä se säätelee tavallisen sokerin kiteytymistä. Näin saadaan aikaan makeisille ominainen pehmeän sileä koostumus.

Lähteet: Dansukker, Sokerioppi, Valio

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiedätkö, miten erilaisia sokereita kannattaa käyttää? Listasimme vinkit sokerien hyödyntämiseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.