Ruoka

Tilli on suomalaisten suosikkiyrtti numero yksi – kokosimme tillin käyttövinkit ja ihanimmat reseptit

Tilli kuuluu suomalaisten suosikkiyrtteihin. Tilli, varhaisperunat ja nokare voita onkin klassinen makuyhditelmä, mutta lemppari sopii hurjan hyvin myös monien muiden ruokien mausteeksi. Kokosimme ohjeet, joihin suosikkiyrtti tuo upean makulisän.

Tilli on suomalaisten rakastama suosikkiyrtti, jota käytetään erityisesti peruna-, kala- ja rapuruokien mausteena. Kesä on tillin kulta-aikaa, mutta sitä ei kannata unohtaa talvellakaan.

Lue myös: Nuupahtiko ostamasi yrtti heti? Asiantuntija vinkkaa, kuinka saat kaupan yrtit kestämään – vältä yksi yleinen virhe

Tilli on vanhimpia, tutuimpia ja käytetyimpiä maustekasvejamme. Suomeen yrtti saapui 1600-luvulla todennäköisesti munkkien mukana ja on säilyttänyt suosionsa näihin päiviin asti. 

Tilli on erityisesti pohjoisten maiden oma juttu, sillä pitkän päivän ansiosta maustetilli kasvaa pohjoisessa ainutlaatuisen aromikkaaksi. Raikkaan tuoksuinen, pehmeän aromaattinen tilli kasvaa innokkaasti takapihan kasvimaalla, ja ruukuissakin myytävästä tillistä riittää mausteeksi useampaankin ruokaan.

Välimeren maissa tilliä kasvaa jonkin verran villinä, mutta yrtin käyttö keskittyy erityisesti Skandinaviaan, Suomeen, Venäjälle ja Puolaan. 

Tillin maku on peräisin eteerisistä öljyistä. Maussa voi erottaa anista, kuminaa ja sitruunaa. Nuorissa tillinlehdissä on paras aromi, mutta myös kukkimisvaiheessa olevaa tilliä eli niin sanottua kruunutilliä voi käyttää ruoanvalmistukseen ja maustamiseen. Kruunutillin runsasaromiset kukinnot tuovat makua esimerkiksi rapujen keitinliemeen ja kurkkusäilykkeisiin. 

Tillin käyttö 

Tuore, pehmeärakenteinen tilli lisätään lämpimiin ruokiin vasta valmistuksen loppuvaiheessa. Ylijäänyttä tilliä ei ole tarpeen heittää pois, sillä se säilyy tuoreena ja leikattuna jääkaapissa muutaman päivän, kun varret upottaa veteen.

Tillillä on vahvat perinteet suomalaisessa ruokakulttuurissa. Tilli on ehdoton makupari monille kala- sekä äyriäisruoille, kuten graavikalalle ja kalakeitolle. Lisäksi se maustaa makoisaksi monet liharuoat, kuten perinteisen tillilihan.

Yksi suosituimmista kumppeista tillille on peruna. Varhaisperunat, tilli ja nokare voita on monelle kesän ykkösherkku, mutta suosikkiyrtti sopii monien muidenkin kasvisten mausteeksi ja kruunaa esimerkiksi kantarellikastikkeen. Muita ruokia, joihin tilliä kannattaa käyttää, ovat muun muassa kaaliruoat, erilaiset salaatit sekä yrttijuusto.

Tilli on tuttu kalaruokien maustaja

Kalaruokien mausteena tilli on verraton. Tilli sopii makupariksi niin ahvenelle, lohelle kuin silakalle ja hauellekin. Mausta tillillä esimerkiksi perinteiset silakkapihvit tai kotiruokien kunkku eli kermainen lohikiusaus.

Hauki on syyttä hyljeksitty kala. Maukas hauki on parhaimmillaan pihveiksi pyöräytettynä. Monitoimikone jauhaa ruodot helposti syötäviksi ja tilli maustaa kalapihvit herkullisiksi.

Pakasteseitistä valmistettavat kalapullat valmistuvat nekin monitoimikoneessa suit sait. Tillillä maustetut ja voissa makoisiksi paistetut pyörykät ovat herkkua esimerkiksi perunamuusin kera.

Lohi-kesäkurpitsa-saaristolaisleipälaatikko tuo vaihtelua kalaisiin vuokaruokiin. Siinä on rapea saaristolaisleipäkuori, jonka alta paljastuu kermainen täyte. Tilli ja sitruuna tuovat ruokaan kesäisen vivahteen. 

Kermaiset ahvenfileet ovat herkullista kalaruokaa. Sinapilla terästetty kermakastike korostaa ahvenen miedon hienostunutta makua. Lisää kermaisiin ahvenfileisiin vain tilliä sekä ruohosipulia ja makuelämys on taattu.

Ja tokihan tilliä kannattaa suosia myös katkarapujen mausteena. Pujota ravunpyrstöt tikkuun, silaa sitruunaisella marinadilla ja tarjoa grillattuina tillikastikkeen kera.

Tilli maustaa alkuruoat ja pikkusyötävät

Tilli sopii kalan graavaamiseen, klassiseen skagen röraan sekä kalavoileipien maustamiseen. Myös savulohipiirakkaan tilliä voi saksia mausteeksi vaikka kokonaisen ruukullisen. 

Mehevän savulohi-tillipiirakan pohjataikina tehdään voista, vehnäjauhoista, kermaviilistä sekä perunamuusihiutaleista. Jujua taikinaan tuo ripaus cayennepippuria. Tillillä maustetun lohipiirakan kruunaa muna-kermaseos, johon makua ja täyteläisyyttä tuo kantarellin makuinen tuorejuusto.

Raaka kala Tony Ilmonin tapaan on Sikke Sumarin miehen loistokas kalaruoka. Kalan salaisuutensa on yksinkertaisuus ja tuoreet raaka-aineet. Raaka kala maustetaan sormisuolalla ja juuri oikealla määrällä tilliä. 

Tuoresuolattu siika on sekin raikas ja yksinkertainen kalaruoka, joka saa hienostuneen makunsa tuoreesta tillistä sekä ripauksesta valkopippuria. Tuoresuolattu siika on maukas alkuruoka sellaisenaan tai keitettyjen perunoiden kera.

Savulohipatee sopii niin juhannukseen kuin joulun kalaruokapöytäänkin. Tomaattinen chilikastike, tilli, kerma ja kanamuna tuovat pateeseen täyteläisyyttä ja mainion maun.

Tee tillistä kastiketta

Tilli maustaa makoisaksi niin kermaviili-, jogurtti- kuin öljypohjaisetkin kastikkeet. Tillin maustama kermaviilikastike ja täyteläinen tilliaioli ovat herkullisia lisukkeita kalan tai vaikkapa perunoiden kanssa.

Tillipesto tehdään perinteisen pestokastikkeen tapaan, mutta basilika vaihdetaan tilliin. Pinjansiemenetkin voi halutessaan korvata vaikkapa hasselpähkinöillä, kuten tässä ohjeessa on tehty. Pähkinöitä kannattaa ensin hieman rouhia, jotta ne on helpompi surauttaa tehosekoittimessa. Voit myös paahtaa pähkinöitä hetken kuumalla ja kuivalla pannulla, mikäli haluat pestoon paahteisen makuvivahteen.

Tillipesto on maukasta sellaisenaan vaikkapa perunoiden, kalan tai pastan kanssa, mutta jogurttiin sekoitettuna se käy vaikkapa rapujen dippikastikkeena.

Vielä yksinkertaisempi kastike valmistuu tillistä, öljystä sekä ripauksesta suolaa ja pippuria. Maukas tillivinegrette kruunaa herkuksi kesäiset salaatit.

Tilli on kasvisruokien kaveri

Kukapa suomalainen ei tuntisi varhaisperunan ja tillin kesäisen upeaa makuyhdistelmää. Kun kaipaat klassikkoon pientä vaihtelua savusta perunat ja tarjoa ne ruskistetun voin sekä tillisilpun kera. 

Tai lisää tuoretta tilliä kesäisiin perunasalaatteihin. Perunasalaatti kermaviilikastikkeella syntyy tähteeksi jääneistä, keitetyistä ja jäähtyneistä uusista perunoista. Artisokka ja tilli antavat perunasalaatille kesäistä makua.

Sillivati kokoaa yhteen kaikki kesän suosikit. Varhaisperunat, silli ja tuore tilli asetellaan näyttävästi vadille ja juhannuksena se koristellaan syötävillä ruohosipulinkukilla.

Toinen suosittu makupari tillille on kurkku. Mummon kurkut eli hölskykurkut ovat ihana lisuke vaikkapa paistetulle kalalle tai oiva lisä burgerin väliin. Laita tillikurkkuja myös voileivälle, nauti grilliruokien lisukkeena tai tee niistä salaatti retiisisiivujen kanssa.

Tilli sopii hurjan hienosti monien muidenkin kasvisten mausteeksi. Esimerkiksi chilillä maustetut paahdetut porkkanat ja tillipesto ovat täydellisiä yhdessä.

Mausta tillillä makoisaksi kylmät ja kuumat keitot

Erityisesti kalakeittojen maustajana tilli on verraton. Tee perinteinen lohikeitto tai maukas madekeitto.  Kainuulainen madekeitto on keskitalven perinneruokaa, joka maistuu hienonnetun sipulin, tillin ja ruisleipäkuutioiden kanssa.

Ja tokihan tilliä kannattaa lisätä vaikkapa kylmän kurkkukeiton mausteeksi. Se maistuu ihanalta kuumana kesäpäivänä. Tuore tilli ja vatkattu kerma tekevät keitosta juhlavan tarjottavan.

Lue myös Anna.fi: Yrtit viimeistelevät ruoan

Tillin pakastaminen ja kuivaus

Tilliä voi myös pakastaa hienonnettuna myöhempää käyttöä varten esimerkiksi pakastusrasioihin tai -pusseihin sujautettuna. Tilliä ei tarvitse kuumentaa ennen pakastamista, ja pakastimesta sen voi lisätä lämpimiin ruokiin sellaisenaan.

Tilliä voi käyttää myös kuivattuna. Kuivatussa tillissä on ihan oma arominsa, mutta se sopii erinomaisesti vaikkapa kalakeittoihin tuoreen tillin sijaan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tilli on suomalaisten suosikkiyrtti numero yksi – kokosimme tillin käyttövinkit ja ihanimmat reseptit

eikka

Tillistä muistuu mieleen nuoruuden kesien herkkuleipä. Rukiista leipää,voita,lauantaimakkarasiivu,salaatinlehti ja reippaasti tilliä päälle. Muiston mukaan oli todella hyvää,pitää kokeilla onko yhäkin.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.