Ruoka

Timjami on yksi maailman vanhimmista maustekasveista – aromikas yrtti maustaa niin lihapadat, kasvikset kuin jälkiruoatkin

Timjami on ollut suosittu mauste- ja lääkekasvi jo tuhansien vuosien ajan. Voimakkaan aromikas yrtti toimii lähes jokaisessa ruoassa ja kestää myös pitkiä keittoaikoja.

Timjami eli tarha-ajuriruoho (Thymus vulgaris) on ollut yrttitarhureiden luottokasvi tuhansia vuosia. Eikä ihme, sillä tällä kasvilla käyttötapoja riittää! Eteerisiä öljyjä, antiseptistä tymolia ja flavonoideja sisältävä yrtti on toiminut niin faaraoiden hallitsemien egyptiläisten balsamoinnissa, muinaisten kiinalaisten lääkekasvina kuin antiikin roomalaisten huonetuoksuna sekä liköörin, juustojen ja viinien mausteenakin.

Nykyään timjamia käytetään helpottamaan yskää sen limaa ohentavan ja irrottavan ja hengitysteitä avaavan vaikutuksen vuoksi sekä monipuolisena maustekasvina, joka viimeistelee niin kasvis-, kala-, liharuoat kuin keitot, marinadit, kastikkeet ja jälkiruoatkin.

Kokosimme Kotilieden parhaat reseptit, joissa timjami pääsee loistamaan, sekä vinkit yrtin käyttöön ja säilömiseen.

Lue myös: Basilika on suomalaisten suosikkiyrtti – valloittava mauste sopii lähes kaikkiin ruokiin, myös jälkkäreihin!

timjami
© Kristiina Kurronen/OM-arkisto

Käytä tuoreena tai säilö

Välimeren alueelta kotoisin oleva monivuotinen puolipensas viihtyy aurinkoisella paikalla hiekkaisessa ja kuivahkossa maassa yrttipenkissä, kasvihuoneessa sekä ikkunalaudalla altakasteluruukussa. Ikkunan edustalla kasvi vaatii runsaasti vettä, noin desilitran päivässä.

Tätä pienilehtistä, varpumaista yrttiä kannattaa latvoa, jotta se kasvaa tuuheana ja tuottaa runsaasti satoa. Kun leikkaat ruokiin tarvittavat lehdet lehtiparin yläpuolelta, kasvi lähtee haarautumaan kasvattaen uusia versoja. Timjami kestää viileää, mutta rosmariinin tavoin kaupasta ostettu timjami kannattaa säilyttää huoneenlämmössä. Timjamin lisäksi toinen keittiöissä tuttu lajike on sitruunatimjami.

Timjamin harmaanvihreät lehdet antavat voimakasta aromia ruokiin niin tuoreina, pakastettuina kuin kuivattuinakin. Kuivaa timjami ripustamalla yrttinippu roikkumaan alaspäin kuivaan ja valolta suojattuun paikkaan, paperin päällä huoneenlämmössä tai alle 40-asteisessa uunissa uunipellillä.

Kuivatusta timjamista voit valmistaa mausteseoksia, esimerkiksi valkosipuli-yrttisuolaa, tai käyttää sellaisenaan. Jos oksa on oikein tukeva, irrota lehdet rangasta haarukalla haravoimalla. Säästä puinen varsi tuomaan makua lihakeiton liemeen.

Voit myös pakasta hienonnetun timjamin jääpalamuoteissa nesteen, esimerkiksi öljyn tai viinietikan kanssa.

Todellinen moniottelija – timjami maustaa niin kasvikset, kanan kuin kalankin

Aromikas timjami tunnetaan tillin ohella kalaruokien ykkösyrttinä. Timjamin hennon sitruksinen maku säilyy parhaiten tuoreena. Ammattikalastaja Klaus Berglundin alle puolessa tunnissa valmistuvat timjamiahvenet ovat nopea tapa päästä kiinni kalan ja tuoreen timjamin makuliittoon.

Kalan lisäksi tuore timjami antaa makua siipikarjalle. Valmista esimerkiksi broilerinkoivet uunissa tai kokonainen appelsiinikana.

Kasvislisukkeiden ykkönen

© Seppo Saarentola/OM-arkisto

Yrttitarhurin silmäterä on oiva pari kaikille kasvimaan antimille. Lisää timjaminlehtiä salaattiin, mausta perunat ja porkkanat yrttisiksi ja korosta tomaatin makeutta sekä kaalin mehevyyttä. Timjami on myös yksi perinteisen äidin perunasalaatin klassikkoyrteistä.

Välimerellisestä yrtistä loihdit lisäksi kastikkeet ja marinadit, kuten chimichurrin ja yrttivoin, grilliherkkujen kylkeen. Mausteissa ja marinadeissa timjamin kanssa toimivat valkosipuli ja sitruuna, oliiviöljy.

Metsäinen makupari riistalle ja sienille

Riista ja sienet eivät kalpene timjamin rinnalla, vaan voimakas yrtti aateloi niiden niin ikään vahvoja metsäisiä makuja. Mehevä sienirisotto, riistalihapullat ja hirvitartar ovat syysruokia, joissa timjami pääsee todella loistamaan.

Nyt saa huolella hauduttaa

Parhaimmillaan puuvartinen timjami on pitkän haudutusajan vaativissa kastikkeissa, padoissa ja keitoissa. Toisin kuin monet muut yrtit, timjami kestää hyvin kuumuutta ja sopii siksi erinomaisesti esimerkiksi keitto- ja pataruokiin. Aromikkaan yrtin voi laittaa kattilaan tai pataan varsineen antamaan makua jo ruoanlaiton alkuvaiheessa. Tällöin timjamin aromit vapautuvat paremmin ja pääsevät kunnolla muhimaan.

Timjami tykkää etenkin sellaisista ruoista, jonka liemessä on viiniä. Kokeile esimerkiksi ranskalaista klassikkoa, burgundinpataa tai naudan poskea, joka niin ikään haudutetaan punaviinissä. Lasillinen viiniä aterian kanssa viimeistelee makuelämyksen.

Lue myös: Pataruoka hurmaa helppoudellaan – katso helpot ja herkulliset lihapatojen ohjeet

Timjami on jälkiruokien ja pikkusuolaisten kavaljeeri

Timjami säväyttää myös jälkiruokapöydässä ja illanistujaisissa. Se on oiva seuralainen esimerkiksi sitruunan piristämälle mustikkapikajäätelölle, leivonnaisille, mansikalle, hedelmäsalaatille ja pikkusuolaisille – paista pöytään vaikkapa timjamin makuiset juustokeksit tai ratatouillepiiras.

Timjamin vaaleanpunaisilla, violeteilla ja valkoisilla kukilla koristelet lisäksi niin piirakat, kakut, leivonnaiset kuin salaatitkin syötävän suloisiksi.

Lähteet: OM-arkisto, Hyotykasviyhdistys.fi, Satokausi.fi ja Puhtaastikotimainen.fi

Lue myös Annan juttu: Yrtit viimeistelevät ruoan

Kommentoi

Kommentoi juttua: Timjami on yksi maailman vanhimmista maustekasveista – aromikas yrtti maustaa niin lihapadat, kasvikset kuin jälkiruoatkin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.