TM testasi 4 isoa ja hintavaa airfryer-laitetta – kuumalla kiertoilmalla saadaan rapeus ruokaan ilman rasvaa

Suositut airfryerit eli kiertoilmakypsentimet ovat monipuolistuneet ja ottaneet oppia isommista uuneista. Tekniikan Maailma Rakennusmaailma testasi neljä isoa kalliin hintaluokan laitetta.

Airfryerin suosio on hämmästyttävää. Airfryer-laitteita myydään kodinkoneliikkeissä parhaina kuukausina nelinumeroisia määriä. Tämän ruoanlaittotavan ympärille on muodostunut ilmö, joka on villinnyt suomalaiset. Syyskuussa 2019 Facebookiin perustettiin Airfryer vinkit ja ohjeet Suomi -ryhmä, joka on kasvanut 78 000 jäsenen yhteisöksi. Uusia jäseniä liittyy mukaan päivittäin 100–200, ryhmästä kerrotaan.

Lue myös: Suomalaiset hurahtivat airfryereihin – Sari paistaa ”pöhöttimellä” niin kananmunat, kanafileet kuin korvapuustitkin

Laitteen suosio on kovaa myös muualla maailmassa ja laitemerkkejä tulee markkinoille koko ajan lisää.

Tekniikan Maailma Rakennusmaailma testasi neljä eri merkkistä laitetta ja vertaili niiden ominaisuuksia. Laitteet valittiin isosta kokoluokasta ja hinnaltaan ne olivat 230–250 euron väliltä. Laitetta on verrattu usein uppopaistamiseen tarkoitettuun friteerauskeittimeen, mutta kompakti pieni kiertoilmauuni on parempi vertaus, TM:n jutussa sanotaan.

Toimintaperiaate on kaikissa laitteissa sama, kypsennystilat ja -toteutukset vaihtelevat varsin laajalti. Testin tarkoituksena onkin tutustua airfryerin eri kokoonpanoihin ja niiden mahdollisuuksiin kypsennyksessä.

Tekniikan maailman testaamat airfryer-laitteet

Testiin valittiin neljä erilaista reilun parin sadan euron hintaista ja suurehkoa kypsennyslaitetta. Vaikka toimintaperiaate on kaikissa laitteissa sama, kypsennystilat ja -toteutukset vaihtelevat varsin laajalti. Testin tarkoituksena onkin tutustua airfryerin eri kokoonpanoihin ja niiden mahdollisuuksiin kypsennyksessä.

Esimerkiksi OBH Nordica on automatisoinut laitteen kypsennyslämpötilan täysin ja vain kypsennysaikaan pääsee vaikuttamaan.

Kolmessa muussa testin laitteessa toteutus on perinteisempi. Tavallisen uunin tavoin kuumennuslämpötilan voi valita vapaasti, vaikka valmisohjelmia ja niihin soveltuvia reseptejä on myös mukana vakiovalikoissa.

Testiryhmään mahtuu vielä Princess Steamin höyryä kehittävä laite.

1. Tyypillisin malli: ELECTROLUX E6AF1-6S

Electroluxin Explore 6 on ulkomuodoltaan ja toiminnaltaan tyypillisin myynnissä oleva airfryer-laite, jossa valmistettava ruoka laitetaan nelikulmaiseen reiälliseen sisäkoriin. Kuuma ilma pääsee kiertämään myös pohjan kautta. Ylimääräinen neste tai rasva putoaa suoraan ulosvedettävään ulkokoriin.

Suuri kosketusnäyttö on selkeä ja kosketusnäppäimet toimivia. Laitteen mukana tulee pieni reseptivihko. Kaikki irrotettavat osat ovat konepestäviä.

Laite kuumentaa joukon tasaisimmin, vaikka korin takaosa kuumenee hieman voimakkaammin.

HYVÄÄ:

tasainen lämpötila

tukeva paistokori

HUONOA:

sisäkorin irrotusmekanismi

Edustaja: Oy Electrolux Ab, www. electrolux.fi

Hintaluokka: 250 euroa

Airfryer Electroluxin Explore 6 on ulkomuodoltaan ja toiminnaltaan tyypillisin myynnissä oleva airfryer-laite.

Airfryer Electroluxin Explore 6 on ulkomuodoltaan ja toiminnaltaan tyypillisin myynnissä oleva airfryer-laite. Kuva: Markus Pentikäinen

2. Liian pieni kypsennystila: OBH Nordica ActiFry Advance

OBH Nordican ActiFry Advance on pyöreä vuokamallinen kuumailmakypsennin, joka sisältää sekoittimen. Kypsennin toimii automaattisesti esivalitulla lämpöalueella, joten kypsennyslämpötilaa ei pääse vapaasti valitsemaan. Sama vakioitu lämpötila-asetus sopii kaikille valmistettaville ruuille ja raaka-aineille.

Ajastin on säädettävissä minuutin tarkkuudella aina 45 minuuttiin asti. Suositetut kypsennysajat näkyvät näytön yhteydessä. Valmistajalla on oma älypuhelinsovellus resepteille.

Sekoitin ei välttämättä ole hyvä juttu. Herkät ainekset musertuvat helposti sekoittajan käsittelyssä. Laite on parhaimmillaan, kun kypsennettävät ainekset ovat kiinteitä.

HYVÄÄ:

helppokäyttöinen

nopea kuumennus

HUONOA:

pienehkö kypsennystila

sekoitusmekanismi tietyille ruoka-aineksille

Edustaja: Groupe SEB Finland Oy, www.obhnordica.fi

Hintaluokka: 230 euroa

OBH Nordican ActiFry Advance on pyöreä vuokamallinen kuumailmakypsennin.

OBH Nordican ActiFry Advance on pyöreä vuokamallinen kuumailmakypsennin. Kuva: Markus Pentikäinen

3. Pienoismalli perinteisestä uunista: Princess Aerofryer Oven Deluxe

Princessin uunimalli on suoraan kuin pienoismalli perinteisestä kiertoilmauunista hieman leikkimökkimäisellä twistillä. Uunin kolme teräsverkkoritilää voi sijoittaa viidelle eri tasolle. Rasvankeräyspelti laitetaan uunin pohjalle.

Varusteisiin kuuluu myös pyörivä teräskori ja grillivarras. Uunivalo on tässä mallissa hyödyllinen varuste. Uuniluukun salpa on melko tiukka, joten luukun avaaminen vaatii tuen ottamista laitteesta.

Kypsennystilavuus on joukon suuri, mutta samalla kasvaa myös uunin sisätilan lämpötilaerot. Rapea lopputulos vaatii vähän näpertelyä.

Laitteessa on kymmenen eri raaka-aineille esiohjelmoitua kypsennysreseptiä ja joukon laajin lämpötila-asteikko. Sillä voi jopa kuivattaa kasviksia.

HYVÄÄ:

monipuoliset toiminnot

kuivaustoiminto

HUONOA:

ritilöiden puhdistus

pyörivän korin käytettävyys

Edustaja: Idelux Oy, www. idelux.fi

Hintaluokka: 250 euroa

Airfryer Princessin uunimalli on suoraan kuin pienoismalli perinteisestä kiertoilmauunista hieman leikkimökkimäisellä twistillä.

Airfryer Princessin uunimalli on suoraan kuin pienoismalli perinteisestä kiertoilmauunista hieman leikkimökkimäisellä twistillä. Kuva: Markus Pentikäinen

4. Höyrykypsennystoiminto mukana: Princess Steam Aerofryer

Princess Steamilla voi kypsentää joko pelkästään höyryllä tai kiertoilmalla sekä näitä toimintoja yhdistelemällä. Laitetta voi verrata uuniin, jossa on höyrytoiminto. Vesisäiliöön menee litran verran vettä, josta se pääsee tasaisesti valumaan kuumaan uunitilaan höyryohjelman aikana.

Laite hälyttää voimakkaalla äänellä, jos vesitankki pääsee tyhjentymään kesken höyryohjelman. Pienessä tilassa höyryä muodostuu nopeasti ja se poistuu myös runsain mitoin laitteen takaosasta.

Steamin käyttöpaneelissa on seitsemän eri ruokalajin valmisreseptiä, joissa useimmissa on höyry ja kiertoilma yhdistetty luontevalla tavalla kokonaisuudeksi.

Höyrykypsennysmahdollisuus on loistava. Se on paras tapa kypsentää kasvikset. Höyrykypsennyksen jälkeen lyhyt kiertoilmakuumennus tuo ruoalle rapean pinnan.

Höyry on oleellista leivän paistamisessa. Leipäohjelmassa alun lyhyt höyrykuumennus muodostaa hetkellisen kosteuden ennen kiertoilmakypsennystä. Tällä tavoin leipä kohoaa paremmin, siitä tulee kuohkea, mutta pinnalta rapea.

HYVÄÄ:

monipuoliset toiminnot

tasainen lämpötila

HUONOA:

korin rakenne ja puhdistus

äänekäs hälytys

Edustaja: Idelux Oy, www.idelux.fi

Hintaluokka: 230 euroa

Airfryer Princess Steamin höyrytoiminto auttaa myös leivän paistamisen lopputuloksessa. 

Airfryer Princess Steamin höyrytoiminto auttaa myös leivän paistamisen lopputuloksessa.  Kuva: Markus Pentikäinen

Artikkelin voi lukea kokonaisuudessaan: TM Rakennusmaailman testissä neljä airfryeriä 230–250 euroa – Miten toimii ruoan kypsennys ilmalla?

Airfryer – kuusi syytä miksi korvata uunilla paistaminen kiertoilmakypsentimellä

1.      Säästät aikaa

Paistoaika on tyypillisesti kaksi kolmasosaa uunikypsennyksen ajasta. Pieni tila kuumenee nopeammin ja tehokkaammin kuin suuren perinteisen uunin sisätila. Laite pystyy myös tarvittaessa vaihtamaan kypsennyslämpötilaa lähes viiveettä. Tavallisessa uunissa kuuma ilma kiertää hitaasti ja uunin kuumeneminen kestää selkeästi ilmakypsennintä kauemmin.

2.      Säästät energiaa

Säästöä syntyy nopeamman kypsennysajan seurauksena. Keskimääräinen kypsennysaika (200 °C/ 15 min) kuluttaa energiaa vain 0,2–0,3 kWh. Nykyaikainenperuskiertoilmauuni tarvitsee enemmän aikaa kypsennykseen (200 °C/ 30 min), jolloin energiaa kuluu lähes tuplasti eli noin 0,4–0,5 kWh.

Perinteisessä uunissa kuumeneminen kestää vähintään kaksi kertaa kauemmin, ja lämmönvaihtelut ovat muutenkin hitaampia.

3.      Terveellisyys: kypsennät vähemmällä rasvalla

Kuuma kiertoilma saa aikaan niin rapean lopputuloksen, että moni käyttäjä jää nopeasti koukkuun jo ensimmäisen kerran jälkeen. Rasvaa ei välttämättä tarvita ollenkaan rapean paistopinnan saamiseksi. Öljyä voi käyttää lisämaun tuomiseksi, mutta ruokaa ei tarvitse uppopaistaa rasvassa. Rapeus muodostuu myös täysin ilman rasvaa.

4.      Parempaa ruokaa nopeammin ja helpommalla

Ruoanlaitossa tavoitellaan täydellistä makukokemusta, mutta myös ruoan koostumuksella on suuri merkitys onnellisen lopputuloksen kannalta. Se miltä ruoka tuntuu suussa ja syödessä, sillä on suuri merkitys siihen kokemukseen, onko ruoka ollut onnistunutta.

5.      Säästät tilaa

Toimivaa ja helppokäyttöistä airfryeria voi pitää laitteena, joka pienessä taloudessa hoitaa uunin virkaa, joissain tapauksessa myös keittolevyn. Pieni ja kompakti laite toimii verkkoviralla ja se on helppo siirtää työpöydältä kaappiin.

6.      Onnistumisen iloa

Rapeus on tavoiteltava ominaisuus monessa ruoassa. Onnistuneeseen lopputulokseen pitää kuitenkin tehdä töitä. Laitetta pitää opetella käyttämään. Monissa laitteissa on valmiiksi asennettuna ohjelmia, joilla ruoan kypsentäminen täydelliseen lopputulokseen onnistuu. Airfryerillä onnistuu kalan, kanan, lihan, kasvisten, perunoiden, pitsan, leivän ja jopa kakkujen paistaminen. Mutta valmistusohjeisiin on syytä perehtyä, jotta lopputulos olisi toivotun mukainen.

Tekniikan Maailma Rakennusmaailma kuuluu Otavamedia konserniin. Artikkeli on julkaistu TM Rakennusmaailma 5/2021. 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: TM testasi 4 isoa ja hintavaa airfryer-laitetta – kuumalla kiertoilmalla saadaan rapeus ruokaan ilman rasvaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X