toast skagen

Toast Skagen – tämä voileipä yhdistää katkaravut ja mädin täydelliseksi herkuksi!

Iki-ihana katkarapuleipä, Toast Skagen on rakastettu klassikko, joka maistuu aina, ihastuttaa fiinin illallisen alkupalana sekä kesäillan suolaisena herkkuna ja kerää kehut niin juhlapöydässä kuin illanistujaisissakin.

Katkarapuleipä Toast Skagenin kehitti tukholmalaisen Riche-ravintolan ravintoloitsija Tore Wretman 1950-luvun lopulla. Voissa paistetusta vaaleasta leivästä ja majoneesipohjaisesta katkaraputahnasta koottu, mädillä sekä tuoreella tillillä koristeltu leipä oli klassikko jo syntyessään. Toast Skagen on ollut ensi hetkistä lähtien yksi Pohjolan suosituimmista alkupaloista niin ravintoloissa kuin kotijuhlissakin.

Lue myös: Bruschetta on alkupalojen klassikko

Klassinen Toast Skagen

Toast Skagen ei ole mikään kevyt alkupala, vaan ihanan överi herkutteluleipä. Turhia ei siis kannata kitsastella, vaan käyttää täysrasvaista majoneesia ja ranskankermaa tai smetanaa. Maukkain täyte syntyy, kun teet majoneesin alusta alkaen itse. Se ei ole vaikeaa, vaan onnistuu tällä ohjeella yhdessä hujauksessa. Jos majoneesin tekeminen kuitenkin jännittää tai haluat oikaista, kaupan valmisversiokin sopii käytettäväksi.

Ohje: Majoneesi

Se kaikkein parhain Toast Skagen syntyy käsinkuorituista, mehevistä katkaravuista – pakastettuihin katkarapuihin kannattaa turvautua vain hätätapauksessa. Jos kaipaat lisäjujua, voit käyttää rapujen lisäksi tai myös kylmäsavu- tai graavilohta, vaikka ne alkuperäiseen ohjeeseen eivät kuulukaan. Mausteeksi riittää suola, pippuri sekä sitruunamehu, viimeistelyyn muikunmäti sekä tillinoksa. 

Vaikka klassinen Toast Skagen on alunperin tehty voissa paistettuun, kuorettomaan paahtoleipään, voi täytteet koota myös makean saaristolaisleivän päälle. Näin pehmeä ja täyteläinen katkaraputahna saa kaveriksi hieman enemmän makua ja pureskeltavaa kuin mitä pehmoisessa paahtoleivässä on.

toast skagen

Ohje: Vappu Pimiän Toast Skagen

Isolle joukolle: Toast Skagen -voileipäkakku

Jos syöjiä on paljon, muhkea Toast Skagen -voileipäkakku on helppo ja näyttävä tarjottava yksittäisten leipien sijaan. Se kokoaa yhteen perinteisestä Toast Skagenista tutut maut. Real-leipien ja täysjyväpaahtoleipien välissä vuorottelee herkullinen tillin ja sitruunan raikastama skagenröra.

Rento, mutta näyttävä voileipäkakku ei vaadi turhaa väkerrystä, vaan sen reunat voi jättää nakukakun tyyliin rennosti auki ja koristella vain kakun päällinen. Komea keko siian- tai lohenmätiä, tilliä, sitruunankuorta sekä krassia kerää kehut ja suosionosoitukset. 

toast skagen voileipäkakku

Ohje: Helppo Toast Skagen -voileipäkakku

Vegaaninen Toast Skagen

Ei huolta, vaikka ruokailemassa olisi vegaanejakin. Toast Skagenin kaltaiset leivät onnistuvat nimittäin myös ilman eläinperäisiä tuotteita.

Vegaanisen Toast Skagenin täytteen voi tehdä sitruunamehulla ja sinapilla notkistetusta kaurapohjaisesta fraichesta sekä vegaanisesta majoneesista. Katkaravun pyrstöt voi puolestaan korvata kylmäsavutofulla ja koko komeuden koristella leväpohjaisella, mätiä erehdyttävästi muistuttavalla vegaanisella valmisteella. 

Avainsanat

Keskustelu

Toast Skagen ei voi olla vegaaninen. Ylläoleva ohje on varmasti maukas, mutta se ei ole Toast Skagen.

Kommentoi juttua: Toast Skagen – tämä voileipä yhdistää katkaravut ja mädin täydelliseksi herkuksi!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X