Ruoka

Toimittaja löysi harvinaisen matsutaken metsäpolulta: ”Oli todella helppo tunnistaa!”

Suuri sienten ystävä ja Kotilieden ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki löysi todellisia aarteita sienimetsältä. Uskomaton löytö oli aivan polun vieressä.

Tuoksuvalmuska eli matsutake on yksi himotuimpia sieniä maailmassa. Aasiassa näistä herkuista maksetaan jopa 4000 euroa kilolta. Suomessa niistä ei makseta läheskään tätä hintaa, mutta suuren saaliin osuessa kohdalle niitä voi yrittää kaupitella ravintoloihin.

Lue myös: Ovatko kuivatut sienipurkit valloittaneet kaappisi? Hyödynnä ne tähän 2 aineksen hittiohjeeseen

Matsutaken ulkonäkö oli Mansikkamäen tuoreessa muistissa lehtijutun takia.

”Pari viikkoa ennen löytöä olin lukenut jostain lehdestä sieniasiantuntija ja biologi Tea Von Bonsdorffin haastattelun tuoksuvalmuskan sadosta tänä vuonna ja katsellut sienen kuvia. Sienen ulkonäkö oli tarkassa muistissa, mutta en ajatellut kuitenkaan törmääväni siihen koskaan itse.”

Lue myös: Paras tattipasta on tässä! Tarvitset vain 3 raaka-ainetta

Matsutaken eli tuoksuvalmuskan tunnistaa voimakkaasta parfyymimäisestä tuoksusta.

Matsutake löytyi kuivasta mäntymetsästä

Hotelli Punkaharjussa järjestettiin syyskuun puolessa välissä yrittäjä Saimi Nousiaisen, sieniasiantuntija Jarkko Korhosen ja Tea Von Bonsdorffin vetämä sieniviikonloppu, johon Mansikkamäki osallistui.

Tea Von Bonsdorff ja Saimi Hoyer vetivät sieniviikonlopun Punkaharjulla.
Biologi Tea Von Bonsdorff (vas.) ja hotelliyrittäjä Saimi Hoyer vetivät sieniviikonlopun Punkaharjulla syyskuun puolessa välissä 2018.

Harvinainen löytö oli Mansikkamäelle todellinen yllätys, mutta hän tunnisti sienen heti.

”Saavuin Punkaharjulle jo edellisenä iltana. Olin iltakävelyllä Punkaharjun metsässä. Kävelin ihan polkua pitkin ja yllättäen silmiini osui vähän ”karvaisen” oloinen sienen lakki aivan polun vieressä. Kumarruin ja tunnistin sen heti tuoksuvalmuskaksi.”

Matsutake eli tuoksuvalmuska on harvinainen sieni.

Sienen ominaispiirteisiin kuuluu se, että sieni on tiukasti kiinni maassa. Sitä sai irrotella oikein kunnolla.

”Hepulihan siinä tuli ja liikutus. Kun olin saanut tiukasti maassa olevan sienen irti, työnsin nenäni syvälle lakin alapintaan ja tuoksuttelin voimakkaasti. Sen kuuluu tuoksua vähän makealle parfyymille. Tuoksusta sen tunnisti heti. Löysin myös heti perään toisen sienen aivan edellisen löydön vierestä. Siitä ei voinut erehtyä! Ne oli todella helppo tunnistaa.”

Tunnista matsutake eli tuoksuvalmuska

Tuoksuvalmuskan lakki on ruskea-valkoraidallinen ja kuvio näyttää vähän ”karvaiselta” eläimen turkilta. Tuoksu on todella voimakas ja parfyymimäinen.

Sienet kiikutettiin oitis hotellin ravintolaan. Hotelli Punkaharjun keittiöstä vastaa huippukeittiömestari Mikko Lahtinen. Sienet tunnistettiin vielä keittiössä tuoksuvalmuskoiksi.

Tuoksuvalmuska annos.
Hotelli Punkaharjun ravintolassa tuoksuvalmuska tarjoiltiin pikkeliretikan, paistetun kuhan ja villiyrttikastikkeen kanssa.

”Ajattelin heti, että minun pitää päästä maistamaan sitä mahdollisimman nopeasti. Hotellin keittiö lupasi valmistaa sen ja tarjota pääruoan lisukkeena illallisella. Nautimme sen paistetun kuhan, retikan, härkäpapujen ja villiyrttikastikkeen kera. Se oli ikimuistoinen kokemus!”

Täältä saatat löytää matsutaken

Tea von Bonsdorff neuvoo, mistä sieniä voi löytää.

”Etelä-Suomessa tuoksuvalmuskaan törmää harvemmin, mutta mitä pohjoisempaan mennään, sitä suurempi mahdollisuus niitä on löytää. Laji yleistyy pohjoista kohden mennessä. Hiekkapohjaiset mäntykankaat ovat oivallista aluetta etsiä matsutakeja.”

Sieni on kuitenkin oikukas, ja sitä ei välttämättä löydä läheskään joka vuosi, eikä se välttämättä ilmesty samoille paikoille.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Toimittaja löysi harvinaisen matsutaken metsäpolulta: ”Oli todella helppo tunnistaa!”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.