Tomaatti on herkullista terveysruokaa!

Tomaatti suojaa syövältä ja sydäntaudeilta – katso huimat terveysvaikutukset ja nappaa reseptit

Koisokasveihin kuuluva tomaatti on parhaimmillaan loppukesästä syksyyn. Mehevät tomaatit kannattaakin hyödyntää ruoanlaitossa parhaiden terveysvaikutusten saamiseksi. Listasimme tomaattien terveysvaikutukset ja kokosimme parhaat reseptit.

Tomaatista erityisen terveellisen kasviksen tekee sen sisältämä lykopeeni, jolla on sekä syöpä- että sydänterveyttä parantavia vaikutuksia. Lykopeenista saa kaiken hyödyn irti, kun nauttii tomaatit kypsennettynä. Ruoanlaitossa kannattaa käyttää neitsytoliiviöljyä tai rypsiöljyä, jotka parantavat lykopeenin imeytymistä.

Tomaatin terveysvaikutukset ovat moninaiset

Suomalaisissa väestötutkimuksissa on havaittu, että lykopeenia runsaasti saavilla miehillä on pienentynyt riski sairastua sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin. Terveysvaikutus perustunee siihen, että lykopeeni näyttää parantavan HDL-kolesterolin toiminnallisuutta ja vähentävän oksidatiivista stressiä.

Lykopeenin lisäksi tomaatin sisältämät kalium, kuitu ja C-vitamiini ehkäisevät sydänsairauksia. Tutkimuksen mukaan runsaasti kaliumia päivittäin nauttivilla ihmisillä (4 069 mg) on 49 prosenttia pienempi riski kuolla sydäntauteihin kuin vain vähän kaliumia päivittäin nauttivilla (noin 1 000 mg).

Runsaasti lykopeenia nauttivilla miehillä on pienempi eturauhassyövän riski kuin vain vähän lykopeenia saavilla miehillä.

Tomaatti kannattaa nautti kypsennettynä.

Tomaatin sisältämän kaliumin uskotaan laskevan verenpainetta. Lisäksi paljon kaliumia sisältävä ruokavalio on kaikkiaan terveydelle hyödyksi ja vähentää sairauksia.

Tomaattia kannattaa popsia myös silmien ja ihon terveyttä ajatellen. Lykopeeni ja betakaroteeni suojaavat silmiä auringon haitoilta. C-vitamiini on puolestaan oleellinen ihon, kynsien ja hiusten hyvinvoinnista vastaavaa kollageenisynteesiä ajatellen.

Raaka tomaatti on myrkyllinen

Parhaat terveyshyödyt saa kypsennetystä tomaatista. Esimerkiksi lasillinen suolatonta tomaattimehua tai kaksi kypsennettyä tomaattia päivässä täyttää hyvin lykopeenin tarpeen. Myös ketsupissa ja tomaattisoseessa on runsaasti lykopeenia.

Sen sijaan raa’at tomaatit kannattaa jättää kauppaan, sillä raa’assa tomaatissa on perunan tapaan glykoalkaloideja, jotka ovat kasvisten luontaisia myrkkyjä eli toksiineja. Perunan glykoalkaloideja kutsutaan solaniiksi ja tomaatin tomatiiniksi.

Raaka tomaatti on myrkyllinen.

Suurina annoksina glykoalkaloidit aiheuttavat kitkerän sivumaun ja ovat lievästi myrkyllisinä terveydelle haitallisia. Ne voivat aiheuttaa vatsa- tai suolistokipua, ripulia, oksentelua ja hermosto-oireita.

Poimi herkulliset reseptit, joiden pääosaa näyttelee tomaatti

Tomaatti on loistava pohja kastikkeille ja muhennoksille, ja voipa siitä keittää hilloakin. Huomaa, että tomaatti kannattaa säilyttää huoneenlämmössä!

Tomaattivuokaleipä tuo mieleen Italian auringon. Leipä on hyvää myös paahdettuna, sillä se nostaa leivän aromin uudelleen esille.

Gratinoidut tomaatit maustetaan parmesan-juustolla. Tämä herkku valmistuu uunissa muutamassa minuutissa.

Tomaatti maistuu Kotilieden resepteissä.

Oletko kokeillut valmistaa ketsuppia itse? Kotitekoinen ketsuppi valmistuu helposti ylikypsistä tomaateista keittämällä.

Helppo tomaattikastike kruunaa arkisen pasta-aterian. Maukkaan tomaattikastikkeen voi keittää valmiiksi jääkaappiin hyvissä ajoin ja napata esiin, kun arkiateria pitää taikoa nopeasti.

Tomaattisalsa sopii esimerkiksi grilliruoan kylkeen tai tortillojen täytteeksi. Jos et ole korianterin ystävä, korvaa se itsellesi mieluisalla yrtillä.

Mehukas tomaatti-mangoldipaistos käy ruokaisasta iltapalasta. Paistosta kypsennetään uunissa, kunnes se saa kauniin värin.

Tomaatti ja vuohenjuusto ovat klassinen yhdistelmä. Annan tomaatti-vuohenjuustokeitto syntyy tuoretomaateista.

Annan tomaatti-vuohenjuustokeitto

Hurmaava hillo syntyy myös tomaateista. Tarjoa tomaattihillon kanssa paahdettuja patonkisiivuja ja brie- tai vuohenjuustoa.

Tomaattien ja mozzarellan yhdistelmä on aina maukas. Uunissa paahdetut tomaatit tuovat tähän tomaatti-mozzarellasalaattiin mainion maun.

Paahdetun tomaattikeiton tomaatit ja sipulit saavat ihanan paahteisen maun uunissa. Vaalea leipä ja parmesaanijuusto saostavat keiton ja antavat makua.

Lähteet: Evira, Medical News Today, Laatikainen & Joensuu: Syö hyvin, voi paremmin, Kirjapaja

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tomaatti suojaa syövältä ja sydäntaudeilta – katso huimat terveysvaikutukset ja nappaa reseptit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X