Tonnikalapurkki on säilykehyllyn kestosuosikki – katso 6 kekseliästä tapaa käyttää tonnikalaa arkiruoissa

Tonnikalapurkki tai parikin on hyvä pitää keittiönkaapissa varalla. Tölkkiruokien klassikko sopii pastoihin, pizzoihin ja salaatteihin sekä leipien ja paprikoiden täytteeksi. Ota kokkauslistalle kuusi helppoa ja nopeaa arkiruokaa!

Tonnikalapurkki kääntää kiireisen arjen ruokakurssin hetkessä myötätuuleen. Kun kalanhimo iskee eikä tuoretta kalaa ole käden ulottuvilla, on säilyketonnikala kätevä valinta. Paras tonnikalaruoka on helppo, nopea ja edullinen – kokosimme parhaat ideat!

Lue myös: Pakasteseiti muuntuu näillä resepteillä herkuksi – nosta sei uuniin, paista pannulla, sujauta keittoon

 

Tonnikalapurkki maun ja käyttökohteen mukaan

Tonnikalaa löytyy kaupan säilykeosastolta jos jonkinlaista: öljyyn tai veteen säilöttyä, valmiiksi marinoituja sekä hiutaleena tai paloina.

Neutraalin makunsa ansiosta tonnikala on varsin monipuolinen tuote. Öljyyn säilötyt tonnikalat sopivat käytettäviksi pizzoihin, salaatteihin, pastaan, wokkeihin tai syötäväksi vaikka sellaisenaan. Öljystä saa kätevän kastikkeen salaattiin tai pastaan.

Veteen säilötty tonnikala puolestaan on kevyempi vaihtoehto tonnikalan ystävälle.

Valmiiksi marinoitu tonnikala on kiireisen kokin valinta ja sitä kannattaa kokeilla sellaisenaan esimerkiksi lämpimiin leipiin tai riisin tai pastan kanssa.

Jos aikaa on, kannattaa kuitenkin ostaa maustamatonta tonnikalaa. Näin vältyt kyllästymästä samoihin valmismarinoituihin ja saat ruoasta juuri oman suun mukaista. Lisäksi marinoimattomissa säilykkeissä on usein enemmän kalaa kuin valmiiksi marinoiduissa.

Valitse tonnikalapurkki vastuullisesti

Ei ole aivan sama, mitä tonnikalaa ostoskoriinsa lastaa. WWF:n kalaoppaan mukaan maailman tonnikalasaalis on peräisin yli kahdestakymmenestä eri tonnikalakannasta, joita kalastetaan eri menetelmin.

Osa lajeista on ylikalastettuja ja jotkin pyyntimenetelmistä aiheuttavat paljon sivusaalista, kuten keskenkasvuisia tonnikaloja, lintuja, merikilpikonnia haita ja ei-toivottuja kalalajeja. 

Erilaiset vastuullisuusmerkinnät helpottavat kaupassa tehtäviä valintoja. Suosi sinisellä, ovaalinmuotoisella MSC-merkillä varustettua tonnikalaa. Merkki kertoo luotettavasti, että kyseinen kala on pyydetty kestävästi. MSC-logo on tonnikalatölkeissä näkyvällä paikalla tuotekuvan yhteydessä.   

Markkinoille on lanseerattu myös kotimaisista särkikaloista valmistettu luonnonkalasäilyke, joka muistuttaa koostumukseltaan erehdyttävästi säilyketonnikalaa. Kalasäilyke sisältää lahnaa, säynettä ja pasuria sekä kotimaista rypsiöljyä, ja sitä voi käyttää tölkkitonnikalan tavoin oheisissa ohjeissa.

Lue lisää: Tonnikalan korvaaminen kotimaisella luonnonkalalla – uutuustuote testissä

tonnikalapurkki

Valitse tonnikalapurkki, jossa on MSC-merkintä. Kuva iStockphoto.

1. Tonnikalatäytteiset leivät

Tulinen tonnikalapanini käy kokonaisesta ateriasta salaatin tai keiton kanssa tarjottuna. Leivät sopivat hyvin myös ruokaisaksi välipalaksi. Voileipägrillissä pariloi muutamassa minuutissa simppelit ja makoisat tonnikalapaninit, jotka on sipaistu tulisella harissatahnalla. 

Kokeile tonnikalaa myös perinteisten lämpimien leipien eli lämppäreiden täytteenä. 

2. Monitoimitahna tonnikalasta

Maukas tonnikalatahna täyttää rieskarullat, voileipäkakut ja maistuu keitettyjen uusien perunoiden kaverina. Tämä tahna tehdään vaaleasta säilötystä tonnikalasta ja kananmunasta. Sopivaa suolaisuutta ja makua tuovat anjovisfileet ja valkosipuli.

Majoneesilla tai ranskankermalla pyöristetty tonnikalatahna saa säväyksen kapriksista. Jos käytät pieniä kaprismarjoja, sekoita ne tahnan joukkoon, isommat voi tarjota myös erikseen.

tonnikalatahna

Valkosipulilla ja tuoreilla yrteillä maustettu tonnikalatahna on todellinen monitoimisoosi. Kuva: iStockphoto.

3. Tonnikalatäyte paprikoille 

Valkosipuli, chili, tomaatti ja juusto tekevät tonnikalatäytteisistä paprikoista täydellisiä. Halkaistut, täytetyt paprikat kypsyvät uunissa alle 30 minuutissa. Helppoa ja nopeaa!

Kokeile myös: Uuniperuna on klassikko, joka ei petä! Tuttu ja turvallinen kotiruoka maistuu mainiolta tonnikalalla täytettynä. Tuorejuustopohjainen tonnikalatahna saa seurakseen yrttejä ja purjoa.

täytetyt papikat

Muistatko vielä tämän retroherkun? Täytetyt paprikat tukevoituvat tonnikalalla. Kuva: Norman Ojanen

4. Tonnikalapizza on klassikkojen klassikko

Tonnikalapizza saa ihanaa makua punasipulista, valkosipulista ja oliiveista. Myös tuore paprika sopii hyvin yhteen tonnikalan kanssa.

Tonnikalapizza

Perinteinen tonnikalapizza maistuu koko perheelle. Lisää täytteitä makusi mukaan. Kuva: iStockphoto

5. Tonnikalapasta – arjen supersankari

Värikäs, tomaattinen tonnikalapasta on todellinen arjen sankari: hyvä, helppo ja nopea ja varmasti koko perheen mieleen. Mikä parasta, ainekset saattavat löytyä jo valmiiksi keittiösi kaapeista.

266055-tonnikalapasta.jpg

Värikäs, tomaattinen tonnikalapasta on arkiruoka koko perheen mieleen. Kuva: OM-arkisto

6. Tonnikalasalaatti Nizzan tapaan

Eteläranskalaisen kaupungin mukaan nimetty Nizzan salaatti on klassikko, josta on lukemattomia eri versioita. Usein suosikkisalaatissa villitsevät tonnikalan lisäksi keitetyt perunat, kananmunat, oliivit sekä raikkaat kasvikset. Kastikkeeksi valmistetaan ranskalainen viinietikka-öljy -kastike eli vinaigrette.

nizzan salaatti

Tonnikalasta, perunoista, kananmunista sekä vihreistä pavuista ja oliiveista koottu salaatti täyttää kurnivimmankin vatsan. Kuva: Jarmo Wright

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tonnikalapurkki on säilykehyllyn kestosuosikki – katso 6 kekseliästä tapaa käyttää tonnikalaa arkiruoissa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X