Trendikkäät litistetyt perunat eli lyttyperunat – näin ne maustetaan herkullisiksi!

Loputtoman monipuolisesta perunasta saa taiottua vaikka minkälaisia kesäruokia. Yksi hauskimmista ja herkullisimmista on litistetyt uuniperunat eli lyttypotut.

Joka keitetyn paistaa, se makean maistaa, pitää tässäkin tapauksessa enemmän kuin paikkansa. Keitetyt perunat saavat uskomattoman ihanan maun, kun ne painetaan lyttyyn ja paahdetaan uunissa reunoilta rapeiksi ja sisältä ihanan meheviksi.

Lue myös: Grillatut perunat kolmella tavalla – näin paahdat perunoista suussa sulavia!

Lyttyperunoiden resepti on helppo, niin kuin parhaiden kesäruokien ohjeet tuppaavat olemaan. Keitetyt perunat painetaan lyttyyn ja niitä paahdetaan vartin verran 250 asteisessa uunissa voisulalla tai oliiviöljyllä silattuina. Valmistustavan jekku on siinä, että uunin lämmössä reunat saavat sopivasti rapeutta, mutta sisus pysyy mehevänä. Öljy ja mausteet imeytyvät perunan sisään, jolloin perunoista tulee äärimmäisen herkullisia. 

Kun päälle lusikoidaan vielä kastiketta, on lopputulos vertaansa vailla.

lyttyperunat

Litistetyt perunat

  • keitettyjä (varhais)perunoita
  • oliiviöljyä
  • suolaa 

Aseta keitetyt, mielellään edellispäivän tähteeksi jääneet perunat uunivuokaan tai -pellille ja litistä ne haarukalla, lasinpohjalla tai vaikkapa perunanuijalla ronskisti littanoiksi. Voit käyttää varhaisperunoita, mutta kuoriperunat pysyvät liiskattaessa paremmin kasassa. Pirskottele perunoiden päälle oliiviöljyä, mausta suolalla ja paista 250 asteessa noin 10-15 minuuttia tai kunnes perunat ovat saaneet väriä ja rapeutta.

Litistetyt perunat sopivat tarjottavaksi vaikka sellaisenaan tai grilliruokien lisukkeena. Hauskoja ne ovat myös salaatin päällä tai hampurilaisen välissä. Juhlaruokanakin lyttypottu on yllättävän kätevä, sillä juuri kukaan ei ole perunalle allerginen. Peruna on myös edullinen, mikä ilahduttaa erityisesti silloin, kun tarjottavaa pitää loihtia isolle joukolle. Herkullisella kastikkeella höystettynä on lopputulos arkisesta raaka-aineesta huolimatta juhlava. 

Tässä viisi tapaa viimeistellä lyttyperunat 

  1. Vuohenjuusto-jogurttikastike: Sekoita keskenään 2 dl paksua jogurttia ja 100 g vuohenjuustoa. Mausta maun mukaan tuoreilla yrteillä, ripauksella mustapippuria ja halutessasi hienonnetulla valkosipulinkynnellä. Lisää tarvittaessa suolaa. Mallia voi ottaa esimerkiksi tästä jogurtti-vuohenjuustokastikkeesta. Kokeile myös fetajuustoa!
  2. Skagenröra: Iki-ihanalla katkaraputahnalla eli skagenröralla viimeistellyt litistetyt perunat on täydellinen juhlaruoka silloin, kun tarjolla pitää olla jotain gluteenitonta. Lusikoi päälle katkaraputahnaa ja koristele muikun tai siian mädillä sekä tuoreella tillinoksalla. Skagenröran ohjeen löydät täältä.
  3. Tsatsiki: Kreikkalainen kurkku-jogurttikastike eli tsatsiki passaa sekin lyttypottujen seuraan kuin nakutettu. Tsatsikilla höystetyt perunat ovat ihania grilli- ja liharuokien lisukkeena ja maistuvat toki myös sellaisenaan salaatin kanssa tarjottuna. Tsatsikin ohjeen voit poimia täältä.
  4. Yrtti-valkosipulivoi: Sulata 75 g voita ja mausta se kourallisella tuoreita yrttejä, kuten persiljalla tai ruohosipulilla sekä hienonnetulla valkosipulinkynnellä. Pirskottele yrtti-voisula  litistettyjen perunoiden päälle oliiviöljyn sijaan, mausta ripauksella suolaa sekä pippuria ja paista uunissa rapeiksi. 
  5. Juustoiset litistetyt perunat: Iki-ihanat juustoperunat teet ripottelemalla perunoiden päälle juustoraastetta ennen uuniin nostoa. Voimakkaan makuinen parmesaani- tai gruyerejuusto on tässä hyvä valinta. Homejuuston ystävä valitsee sinihomejuustomurun. 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Trendikkäät litistetyt perunat eli lyttyperunat – näin ne maustetaan herkullisiksi!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X