Tunnetko jo nyhtökauran, härkiksen tai quornin? Näin käytät kasvisproteiineja
Kasvispohjaisia proteiineja tulee kauppoihin kiihtyvällä tahdilla. Uutuudet voivat hämmentää kotikokkia. Miltä tempeh maistuu? Kuinka kauan härkistä pitää paistaa? Kokosimme vinkit kasvisproteiinien käyttämiseen.
Kasvispohjaiset tuotteet on helpompi ottaa ruokavalioon, kun tuntee kypsennys- ja maustamisniksit. Tutustuimme seitsemään kasvisproteiiniin ja niiden käyttöön:
Härkis
Kotimaisesta härkäpavusta tehty härkis sopii soija-allergikolle. Myynnissä on sekä maustamatonta että maustettua härkistä. Sellaisenaan käyttövalmis tuote sopii kastikkeisiin, uuniruokiin, pizzoihin ja tortilloihin.
Härkiksessä on rasvaa, joten öljyä ei tarvitse käyttää kovin runsaasti paistamisessa. Härkiksestä voi muotoilla pihvejä ja pyöryköitä, joita myydään myös valmiina.
Käytä näin: Lisää härkis kastikkeeseen vasta loppuvaiheessa. Sekoita kevyesti, ettei härkis hajoa. Lisää härkis uuniruokiin sellaisenaan ennen ruoan kypsennystä.
Härkis turpoaa nesteessä, ja 250 gramman paketillinen vastaa 400 grammaa jauhelihaa. Nestettä ja mausteita kannattaa käyttää enemmän kuin liharuoissa. Käytä reilusti nestettä myös tehdessäsi pihvejä tai -pyöryköitä, mutta kananmunaa ei tarvita.
Kokeile: härkisborssia tai valmiita kofta-härkispyöryköitä kookoskastikkeessa
Nyhtökaura
Nyhtökaura sopii niille, joiden vatsa ei kestä palkokasveja tai soijaa. Tuote on sellaisenaan käyttövalmis, ja koostumusta voi muovata rapeaksi tai pehmeäksi kypsennystavan mukaan.
Nyhtökaura sopii kastikkeisiin, uuniruokiin, hampurilaisiin ja salaatteihin. Siitä voi muovata pihvejä ja pyöryköitä, joita myydään myös valmiina. Tuotetta myydään maustamattomana ja maustettuna. Maustamaton sopii leivonnaistaikinan pohjaksi.
Käytä näin: Paista nyhtökauraa pari minuuttia öljyssä, kun haluat rapsakan pinnan. Kun teet kastiketta, lisää nyhtökaura joukkoon vasta lopussa, ettei se hajoa. Uuniruokiin voit lisätä nyhtökauran sellaisenaan ennen ruoan kypsennystä.
Nyhtökaura turpoaa liemessä. Nestettä ja mausteita kannattaakin käyttää runsaasti, myös tehdessäsi pihvi- tai leivonnaistaikinaa. Munaa et tarvitse.
Testaa reseptit: nyhtökaura-hotdog ja nyhtökaura-tomaatti-mozzarellapizza
Seitan
Seitan tehdään vehnägluteenista, joten se ei sovi keliaakikolle. Koostumus on kiinteä ja lihamainen. Sellaisenaan käyttövalmis seitan sopii hampurilaisiin, hotdogeihin, grilliruokiin ja leivän päälle.
Kaupan seitan on maustettua, kebablastuina myytävä usein marinadissa. Tarkista maku, ennen kuin lisäät mausteita.
Käytä näin: Seitania voi syödä kylmänä leikkeleiden tapaan. Kun kypsennät seitanin, kevyt ruskistus riittää, jotta ruoka ei kuivu. Lisää seitan kastikkeeseen loppuvaiheessa, uuniruokaan sellaisenaan ennen ruoan kypsennystä.
Kokeile Linssinööri-blogin reseptejä: kanatyyliset seitanpihvit ja kehuttu kotitekoinen seitan
Soijarouhe
Soijarouhe valmistetaan soijapavun proteiinista. Soijarouhe sopii uuniruokiin, kastikkeisiin, pizzoihin ja tortilloihin.
Myynnissä on tummaa ja vaaleaa rouhetta, joiden maussa ei ole eroa. Tumma rouhe on värjättyä, ja se muistuttaa kypsennettynä jauhelihaa.
Käytä näin: Soijarouheessa ei ole rasvaa, joten öljyä pitää käyttää reilusti. Rouhe turpoaa nesteessä, ja se vaatii lihaa enemmän nestettä ja mausteita.
Kun teet kastiketta, kuullota pannulla ensin öljyä, sipulia ja mausteita. Lisää kuiva soijarouhe, kuullota pari minuuttia ja lisää lopuksi neste. Kun käytät soijarouhetta uuniruoassa, esiturvota sitä nesteessä viitisen minuuttia ennen ruokaan lisäämistä.
Katso myös resepti: Savoijinkaalikääryleet soijatäytteellä
Tempeh
Tempehiksi ja tempeksi kutsuttu, juustomainen ruoka tehdään soijapavuista käyttämällä. Käyttäminen tekee tempehistä helpommin sulavaa, ja se voi sopia niille, joiden vatsa ei kestä palkokasveja.
Tempeh on koostumukseltaan tofua tiiviimpi. Aromi on pähkinäinen, ja se vahvistuu tuotteen ikääntyessä. Tempehiä myydään tuoreena, säilykkeinä ja pakasteina.
Käytä näin: Jos tempeh on säilykeliemessä, valuta se. Älä kuitenkaan painele tempehiä paperiin, ettei se kuivu. Paista tempehiä, kunnes pinta saa väriä. Lisää tempeh kastikkeeseen loppuvaiheessa ja uuniruokaan sellaisenaan ennen ruoan kypsennystä.
Katso myös resepti: Indonesialainen gado-gadosalaatti
Tofu
Juustomainen tofu tehdään soijamaidosta juoksettamalla. Se sopii patoihin ja kastikkeisiin. Paistetut, maustetut tofukuutiot maistuvat myös sellaisenaan. Pehmeää silkkitofua voi käyttää leivonnaisten kiinteyttäjänä.
Tofu imee hyvin mausteita. Myynnissä on myös marinoitua ja kylmäsavustettua tofua, jotka sopivat leivän päälle sellaisenaan.
Käytä näin: Valuta tofusta vesi ja painele sitä talouspaperiin. Paista pari minuuttia kuivalla pannulla. Lisää öljy, kun tofu on saanut hieman väriä, mausteet marinadi vasta lopuksi. Näin tofusta tulee pinnalta rapeaa ja sisältä pehmeää.
Käsittele silkkitofu samalla tavalla, mutta leikkaa se isommiksi paloiksi, jotka eivät murennu. Silkkitofua voi soseuttaa taikinaan kiinteyttäjäksi tai smoothieen proteiiniksi.
Quorn
Quorn tehdään käyttämällä Fusarium venenatum -sienestä. Maku muistuttaa broilerin ja sianlihan sekoitusta. Napakat fileet voi paistaa pihvien tapaan. Quorn sopii myös keittoihin, kastikkeisiin ja uuniruokiin.
Quorn-tuotteet ovat pakasteita. Suurin osa ei sovi muna-allergikoille ja vegaaneille, sillä tuotteissa on valkuaista, muttan nugetit ovat munattomia.
Käytä näin: Kun haluat quorniin rapean pinnan, paista sitä öljyssä, kunnes pinta saa väriä. Jos haluat pehmeää quornia, anna sen muhia keitossa tai kastikkeessa 10 minuuttia. Lisää quorn uuniruokaan sellaisenaan ennen ruoan kypsennystä.
Katso myös: intialainen curry quornista ja chili con quorn
Lähteet: Gold & Green Foods, Jalotofu, Vegaaniliitto, Versofood, Quorn
Kommentoi
Kommentoi juttua: Tunnetko jo nyhtökauran, härkiksen tai quornin? Näin käytät kasvisproteiineja