Tunnetko kurpitsat? Tutustu eri lajikkeisiin ja ota talteen herkulliset reseptit
Syksy on talvikurpitsojen aikaa. Niistä valmistat paisi hienon Halloween-lyhdyn, myös uskomattoman maukasta ruokaa.
Kurpitsat jaotellaan kesä- ja talvikurpitsoihin. Talvikurpitsalla tarkoitetaan kurpitsaa, joka on saanut kasvaa täyteen kypsyyteen ja kovakuoriseksi. Kesäkurpitsat puolestaan syödään keskenkasvuisina ja vielä pehmeäkuorisina. Muhkeiden ja mahtavien talvikurpitsojen joukko on monenkirjava ja värikäs. On oranssia, keltaista ja punaista. Toinen on muodoltaan pitkulainen, toinen pyöreä, kolmas kooltaan jättimäinen. Kurpitsat eroavat toisistaan paitsi ulkonäön, myös käyttötarkoituksen mukaan.
Lue lisää: Kurpitsa on vihannestiskin aurinkoinen pullukka
Kurpitsalajikkeita on kymmenittäin. Opi tunnistamaan niistä yleisimmät, löydä uudet suosikit ja poimi parhaat kurpitsareseptit.
Kurpitsat sopivat monenlaiseen ruoanlaittoon
Kovakuorisen talvikurpitsan käsittely voi tuntua hankalalta. Apuna kannattaa käyttää terävää veistä ja tukevaa leikkuulautaa. Kurpitsat ovat parhaimmillaan uunissa paahdettuina, jolloin niiden maku tiivistyy ja makeutuu entisestään. Paahdettuna kurpitsat voi käyttää ruoanvalmistuksessa sellaisenaan tai soseena. Muista hyödyntää myös siemenet!
Lue lisää: Komea kurpitsa kannattaa käyttää hyödyksi kokonaan
Kurpitsojen hyviä makupareja ovat muun muassa chili, juustokumina, kaneli sekä erilaiset yrtit. Myös suolaiset, aromikkaat juustot, kuten fetajuusto, vuohenjuusto ja sinihomejuusto sopivat makeahkon kurpitsan seuraan.
Myskikurpitsa
Myskikurpitsa on pisaran muotoinen ja sen kuori on vaalean ja hedelmäliha kirkkaan oranssi. Maultaan myskikurpitsa on makeahko, aavistuksen pähkinäinen, josta englanninkielinen nimitys, butternutsquash, juontaa nimensä.
Lue lisää: Kauden paras kurpitsakeitto ja 3 vinkkiä kurpitsan käsittelyyn
Myskikurpitsa sopii monenlaisiin ruokiin. Sen kuori on melko ohut, joten sen käyttö on helppoa. Kokeile myskikurpitsaa paahdettuna, täytettynä, sosekeitoissa ja erilaisissa paistoksissa ja pataruoissa.
Kokeile myskikurpitsaa näissä ruoissa:
Hokkaidokurpitsa
Tämä pieni, pyöreä kurpitsa on kotoisin Japanista. Väriltään se on pirteän oranssi niin päältä kuin sisältäkin. Hokkaidokurpitsa on yksi parhaista kurpitsoista ruoanvalmistukseen. Sen hedelmäliha ei vetisty kypsennettäessä ja maku on herkullisen täyteläinen ja makea.
Kuva: iStock
Lue lisää: Värikästä kasvisruokaa kurpitsasta
Kokeile hokkaidokurpitsaa paahdettuna sellaisenaan sekä erilaisissa paistoksissa, pataruoissa, täytettynä ja sosekeitoissa. Makeutensa ansiosta hokkaidokurpitsa sopii erityisen hyvin jälkiruokiin sekä leivontaan, kuten piirakoihin ja muffineihin.
Kokeile hokkaidokurpitsaa näissä ruoissa:
Spagettikurpitsa
Spagettikurpitsa on yleensä pitkulainen, melko suuri kurpitsa, mutta siitä on olemassa myös pienempi ja pyöreämpi versio. Spagettikurpitsan väri vaihtelee keltaoranssista vihreään. Maku on mieto, mutta suosion syynä lienee sen hauska rakenne. Kypsennettynä hedelmäliha muuttuu nauhamaiseksi ja muistuttaa spagettia, mistä sen nimikin juontuu.
Paahda spagettikurpitsa, koverra hedelmäliha ja käytä se lisukkeena spagetin tapaan. Kokeile myös täytettynä: halkaise kurpitsa ja paahda puolikkaita uunissa reilu puoli tuntia. Koverra hedelmäliha, täytä kolot mausteisella jauhelihakastikkeella ja kuorruta juustolla. Paahda uunissa, kunnes juusto sulaa.
Kuva: iStock
Jättikurpitsa
Jättikurpitsa tunnetaan myös nimityksillä Halloween-kurpitsa, sillä siitä koverretaan näyttävät Halloween-lyhdyt. Älä heitä hedelmälihaa pois lyhtyä tehdessäsi, vaan hyödynnä se ruoanvalmistukseen. Jättikurpitsan maku on mieto, joten sen seuraan sopivat monet mausteet. Valmista jättikurpitsasta sosekeittoa tai käytä sitä erilaisissa uuniruoissa tai jälkiruoissa.
Lue lisää: Kurpitsapiirakka tuo terveiset Amerikasta
Kokeile jättikurpitsaa näissä ruoissa:
Kuva: iStock
Koristekurpitsa
Kooltaan pienet koristekurpitsat ovat maultaan kitkeriä ja sisältävät vain vähän hedelmälihaa. Ne eivät sovellu ruoanvalmistukseen, ainoastaan koristekäyttöön.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Tunnetko kurpitsat? Tutustu eri lajikkeisiin ja ota talteen herkulliset reseptit