Ruoka

Tunnetko munien tuotantotavat? ”Maalaismunat” on vain markkinointitermi – fiksu kuluttaja opettelee tuntemaan nämä 4 numeroa

Mitä tarkoittaa, jos kananmunaa mainostetaan maalaismunaksi tai onnellisen kanan munaksi? Markkinointitermit eivät kerro mitään kananmunien tuotantotavoista. Kun opettelet nämä neljä numeroa, tiedät, millaisia kananmunia valitset ostoskoriisi.

Kananmunien tuotanto on ollut kasvussa viime vuodet, ja suomalaiset syövät yhä enemmän kananmunia. Luonnonvarakeskuksen Luken mukaan kananmunia tuotettiin vajaa 75 miljoonaa kiloa vuonna 2018, mikä on kaksi prosenttia enemmän kuin vuonna 2017.

Lue myös: Oletko aina säilyttänyt kananmunat väärinpäin? Näin ne kuuluisi säilyttää

Virikehäkkikanaloissa tuotettujen kananmunien määrä väheni yhden prosentin. Lattia- ja ulkokanaloissa tuotettujen kananmunien määrä kasvoi neljä prosenttia ja luomukanaloissa tuotettujen kananmunien määrä 20 prosenttia.

A-luokan kananmunista 58 prosenttia tuotettiin virikehäkeissä, 33 prosenttia lattiakanaloissa, kaksi prosenttia ulkokanaloissa ja seitsemän prosenttia luomukanaloissa.

kananmunan säilyttäminen, kananmuna, älä säilytä kananmunaa väärin, kananmuna
Tarkista munan leimasta sen tuotantotapa. Se on ainut tapa varmistaa, miten kananmuna on tuotettu. Pakkauksen markkinointitermi ei kerro sitä välttämättä.

”Kun kirjoitin kananmuna-aiheista kirjaani ja keskustelin kuluttajien kanssa aiheesta, kuulin usein, että kuluttajat korostivat tuotantotavalla olevan merkitystä, kun he valitsevat kananmunia. Tämä on aika ristiriitaista, sillä halvimpia virikehäkkimunia myydään kuitenkin eniten. Luulen tämän johtuvan siitä, että kuluttaja ei loppupeleissä jaksa ottaa selvää asioista”, Muna – herkulliset ohjeet kananmunasta –kirjan kirjoittaja ja Kotilieden ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki sanoo.

Mansikkamäen mukaan hinta kertoo myös jotain kananmunan tuotantotavasta. Kallein kananmuna on usein luomua ja halvin virikehäkkikananmuna.

”Onhan se selvää, että luomumunat ovat kalleimpia. Luomukanat saavat luomurehua, joka on kalliimpaa, ja linnuilla on enemmän tilaa liikkua. Virikehäkkikanojen munat ovat halvimpia, koska kanat saavat erilaista ruokaa ja niiden tuotantokustannukset ovat pienimmät, koska kanojen liikkumistila ja eläintiheys on tiiviimpi.  Se näkyy suoraan kuluttajalle hinnassa. Tämä on ihan järkeenkäypää, kun asiaan tutustuu tarkemmin.”

”Hinta on todellisuudessa monelle kuluttajalle ainut tekijä valita kananmunia. Sanotaan, että kyllä tuotantotavalla on väliä, mutta kuitenkin kaupassa napataan se edullisin”, Mansikkamäki jatkaa.

Munien tuotantotavat: näin opit tunnistamaan ne

Kananmunia tuotetaan Suomessa neljällä eri tuotantotavalla. Kuluttaja tunnistaa tuotantotavan parhaiten tutkimalla pakkauksen ja munan tiedot tarkkaan. Parhaiten tuotantotavan tunnistaa munaan leimatun numerosarjan ensimmäisestä numerosta.

Markkinointinimet maalaiskananmunat, onnellisen kanan munat ja emännän isot kananmunat eivät kerro tuotantotavasta.

Eri tuotantotavat takaavat kanoille lain mukaiset elinolosuhteet ja ravinnon. Yhteistä kaikille kanoille on mahdollisuus munia pesään, istua orsilla, kuopsuttaa ja nokkia, syödä turvallista ja kanojen tarpeisiin suunniteltua rehua, juoda raikasta vettä, elää säännöllisen vuorokausirytmin mukaan ja levätä öisin.

Käytännössä suurimmat tuotantomuotojen erot liittyvät liikkumistilaan ja eläintiheyteen.

Lisäksi luomutuotannossa kanojen rehuraaka-aineiden tulee olla luomusäännösten mukaan tuotettuja ja GMO-vapaita.

Munien tuotantotavan voi tarkistaa leimasta.

Luomukananmuna 0

Luomumunia munivien kanojen kasvatus noudattaa EU:n luonnonmukaisen tuotannon säädöksiä. Luomuehtojen täyttymistä valvotaan vuosittain tehtävässä luomutarkastuksessa, jonka Suomessa tekevät Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran valtuuttamat valvontaviranomaiset.

Luomuehtojen täyttymistä valvotaan tiukasti ja säännöllisesti vähintään kerran vuodessa.

Ulkokananmuna 1

Lattiakananmuna 2

Virikehäkkimuna 3

kanala

Millainen on vastuullinen kananmuna?

Pääsiäisen aika on hyvä hetki pohtia kananmunien vastuullisuutta, ekologisuutta ja eettisyyttä. Munia päätyy ostoskoriin sekä koristeeksi pääsiäispöytään että erilaisiin leivonnaisiin ja ruokiin.

Siipikarjaliiton mukaan ei voi yksiselitteisesti osoittaa, että jokin tuotantomuoto olisi toista parempi tai huonompi. Esimerkiksi tuotantonumerolla 3 virikehäkkikanaloiden kanaloissa on paras tuottavuus ja pienimmät ympäristövaikutukset.

Kananmunia kannattaakin tarkastella monelta kantilta ja punnita mikä on itselle se tärkein asia. Vaakakupissa voi painaa vastuullisuus eläinten hyvinvoinnista, ympäristöpäästöt, hinta ja omat arvot.

Kananmunalla on eläinperäisistä proteiinin lähteistä pienin hiilijalanjälki. Suomalainen kananmuna on aina turvallinen valinta riippumatta tuotantotavasta.

Suomalainen kananmunatuotanto on täysin salmonellavapaata, ja siksi kotimaisia munia voi huoletta käyttää myös raakana. Kananmunan tuotantoa valvotaan tarkasti, ja tiedot alkuperästä ja tuotantotavasta löytyvät aina kuoren merkinnöistä. Kotimainen kananmuna onkin kaikkein helpoimmin jäljitettävä elintarvike.

Kurkumamunat

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tunnetko munien tuotantotavat? ”Maalaismunat” on vain markkinointitermi – fiksu kuluttaja opettelee tuntemaan nämä 4 numeroa

Nollainformaatio

Muuten ihan jees juttu mutta tärkein asia puuttui, mistä sen numeron löytää?

Jaana

Munassa olevasta numerosarjasta, eli ensimmäinen numero kertoo lajin.

Sari

Suomalainen kananmunatuotanto ei ole täysin salmonellavapaata, vuosittain löytyy muutama tapaus. Viimeisin , jonka muistan, on viime vuodelta nokialaisesta kanalasta, munia myytiin mm. Reko-ruokapiirissä.

Vastaa käyttäjälle JaanaPeruuta vastaus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.