Tunnetko sipulin terveyshyödyt? Huikea terveyspommi ja monipuolinen raaka-aine

Edullinen sipuli on yksi suosituimmista raaka-aineista ruoanvalmistuksessa. Kokosimme parhaat sipuliohjeet ja terveyshyödyt.

Sipulin suosio ei ole tuulesta temmattu, ja sen käytön monipuolisuudelle on vaikea löytää vertaista. Sen lisäksi, että sipuli on maukas ruoanlaiton osa, se on myös terveyspommi.

Sipulipiirakka on helppo ja halpa iltapala.

Sipulin terveyshyödyt

Sipulia on käytetty lääkekasvina jo antiikin ajoista lähtien. Kaikki sipulilajit sisältävät runsaasti flavonoideja, keltasipuli enemmän kuin punasipuli. Käytä myös purjo kokonaisena, etenkin vihreä osa kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa, koska siinä osassa sijaitsevat suurin osa tärkeistä ja hyvistä flavonoideista.

Sipulissa on runsaasti kversetiini-flavonoidia, joka tukee kehon immuunipuolustusta ja ehkäisee virusten ja bakteerien hyökkäyksiä. Sipulin sanotaan myös tasapainottavan kolesterolitasoja elimistössä, kun sitä syödään runsaan kasvispainotteisen ruokavalion osana.

Sipuli ruoanlaitossa

Sipuli antaa monelle ruoalle täyteläistä makua. Täyteläisyyden takana on sipulin makuominaisuus umami.

Umami on viides perusmaku, happaman, suolaisen, karvaan ja makean kanssa. Se tehostaa ja tukee ruoan omia makuja ja aromeita. Se liittoutuu hyvin muiden mausteiden ja yrttien kanssa.

Yrteistä erityisesti timjami, rosmariini, salvia, minttu ja persilja käyvät sipulin makupareiksi. Myös inkivääri, sienet, peruna ja juurekset pitävät sipulista, samoin miltei kaikki kasvis-, liha- ja kalaruoat.

Kokkaa sipulista

 

Valtakunnallista Sipulit -teemaviikkoa vietetään viikolla 4.

Lähde: Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto 

 

Avainsanat

Keskustelu

Sipuli terveellisyytensä lisäksi, on valitettavasti monelle syy vatsavaivoihin. Siksi sen laittaminen Suomessa jopa perinneruokiin on valitettavaa. Samanlainen vatsalle on myös vihannespaprika ja valitettavasti nykyään myös jokapaikkaan tungettu paprikajauhe.
Sipuli ja paprika ovat nykyään ’mausteina’ kaikessa ruoassa välimerensalaattia ja makaronilaatikkoa myöten. Sipulia pystyttiin kasvattamaan aikanaan kotona ja sitten kauppoihin saatiin värikäs paprika, joka innosti jokaisen reseptin laatijan lisäämään tätä talviaikaa värillään piristävän vihanneksen myös suomalaisten ruokaan. Siihen on jääty. Ruoka kuin ruoka, jompikumpi tai molemmat ovat mukana.
Kahvilassa on vaikea löytää leipää jota ei olisi ’piristetty’ paprikalla, vanha pakastesuosikki paprika-herne-maissi on jokaisessa padassa ja kastikkeessa. Olisi jo aika päästä tästä eteenpäin ja oppia maustamaan ruoat yrteillä ja vaikkapa chilillä vihannespaprikan sijaan. Chili vaikka paprika onkin, ei ärsytä vatsaa, ehkä joillain tulisuutensa takia.

Kommentoi juttua: Tunnetko sipulin terveyshyödyt? Huikea terveyspommi ja monipuolinen raaka-aine

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X