Hyvä appelsiini on mehukas.

Hyvä appelsiini – näin valitset parhaan C-vitamiinipommin

Hyvä appelsiini on mehukas makunautinto. Täydellisen appelsiinin valinta vain ei aina ole helppoa. Näillä vinkeillä onnistut!

Hyvä appelsiini – mistä sen tunnistaa? Hedelmäosastolla täydellisen appelsiinin metsästäminen on usein arpapeliä, vaan ei enää! Hyvä appelsiini on mahdollista tunnistaa muutaman helpon ja muistettavan vinkin avulla.

Appelsiinien ostaminen kuitenkin kannattaa. Appelsiini on erinomainen C-vitamiinin lähde. Appelsiinissa on myös kaliumia, kalsiumia ja folaattia.

100 grammassa appelsiinia (ilman kuoria) on 46 kaloria.

Lue myös: Veriappelsiini – sesongin suosikki: katso vinkit ja parhaat reseptit

Hyvä appelsiini on mahdollista tunnistaa päältäpäin muutaman vinkin avulla.

Valitse hyvä appelsiini

1. Pienet ja keskisuuret appelsiinit ovat maukkaimpia

Isompi ei ole parempi, mitä appelsiineihin tulee. Satokausikalenteri kertoo, että toisin kuin voisi kuvitella, pienet ja keskisuuret appelsiinit ovat kaikista maukkaimpia.

2. Valitse kiinteitä ja kokoonsa nähden painavia appelsiineja

Laadukkaan appelsiinin tulee olla kiinteä ja tuntua kokoonsa nähden painavalta. Painava appelsiini on todennäköisesti mehukas, kevyeltä tuntuva appelsiini taas saattaa olla kuiva. Hyvä appelsiini löytyy siis tunnustelemalla.

3. Vältä sienimäisiä ja pehmeitä kohtia sisältäviä appelsiineja

Pehmeitä kohtia sisältävä tai sienimäiseltä tuntuva hedelmää kannattaa jättää ottamatta.

4. Kuoren väri ei kerro hedelmän kypsyydestä

Satokausikalenterin mukaan tyypillinen virhe on vältellä appelsiineja, joiden kuoressa on vihreitä kohtia. Vihreä väri voi nimittäin tarkoittaa sitä, että hedelmä on erityisen kypsä ja siksi tavallista maukkaampi. Kuoreen muodostuu vihreää väriä, jos puu kukkii, kun se kantaa hedelmää.

Kuoren väristä on ylipäätään turha päätellä, onko appelsiini hyvä, sillä myöskään tummat juovat hedelmän pinnassa eivät kerro mausta mitään.

Lue myös: Onko hedelmä vai smoothie terveellisempi vaihtoehto? Ravitsemusterapeutti vastaa

Puolikas appelsiini

Appelsiinin satokausi kestää lokakuusta huhtikuuhun. Espanjalaisten appelsiinien sesonki on lokakuusta tammikuuhun, marokkolaisten appelsiinien joulukuusta tammikuuhun ja muista Välimeren maista, Israelista ja Egyptistä kotoisin olevien appelsiinien lokakuusta huhtikuuhun.

Säilytä appelsiinit viileässä, mieluiten +3–+7 asteessa. Esimerkiksi jääkaapin vihanneslokero on appelsiineille hyvä paikka.

Appelsiini on herkkä etyleenille ja se kannattaa pitää erillään runsaasti etyleeniä tuottavista hedelmistä, kuten omenista, tomaateista, banaaneista ja luumuista sekä mangoista.

Lue myös: Mandariini, satsuma vai klementiini – erotatko pikkusitrukset toisistaan?

Appelsiinit kannattaa hyödyntää myös ruoanlaitossa ja leivonnassa. Katso parhaat appelsiinireseptit ruoanlaittoon ja leivontaa!

Lähde: Satokausikalenteri, Avainapteekit, Fineli

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Hyvä appelsiini – näin valitset parhaan C-vitamiinipommin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X