Appelsiini tuo väriä ja raikkautta lautaselle – katso parhaat vinkit sitrusten valintaan ja käyttöön

Appelsiini on sitrushedelmistä suosituin. Appelsiinisesonki on parhaimmillaan alkuvuodesta, jolloin appelsiinit ovat sekä mehukkaita, maukkaita että edullisia. Aurinkoisen oranssi, raikkaan makea appelsiini piristääkin mukavasti talvikuukausien ruokalistaa.

Appelsiini tuo väriä ja piristystä talven pimeimpiin kuukausiin. Raikas ja ihanan makea aurinkohedelmä on ihanaa sellaisenaan, mutta loistava raaka-aine myös suolaiseen sekä makeaan ruoanvalmistukseen. 

Lue myös: Mandariini, satsuma vai klementiini – erotatko pikkusitrukset toisistaan?

Appelsiini tunnetaan erinomaisena C-vitamiinin lähteenä. Sadassa grammassa aurinkohedelmää onkin C-vitamiinia 51 grammaa, kun päivän saantisuositus on 75 grammaa. Lisäksi appelsiinissa on muun muassa kaliumia, kalsiumia ja folaattia. 

Vaikka tuorepuristettu appelsiinimehu onkin ihanaa, kannattaa ainakin osa appelsiineista syödä sellaisenaan, sillä mehusta uupuvat kokonaisen hedelmän vatsaa hellivät kuidut. 

Appelsiinin sesonki

Appelsiinin satokausi kestää lokakuusta huhtikuuhun, mutta parhaimmillaan hedelmät ovat sesonkinsa puolivälissä eli joulukuun lopusta helmikuuhun.

Kaupoissa myydään monia eri appelsiinilajikkeita. Espanjalaisten appelsiinien sesonki alkaa loka-marraskuussa ja kestää tammikuuhun. Marokkolaisten appelsiinien sesonki on joulukuusta tammikuuhun ja muista Välimeren maista, Israelista ja Egyptistä kotoisin olevien appelsiinien lokakuusta huhtikuuhun. 

Yleisimpiä ja suosituimpia ovat erilaiset Navel-appelsiinit eli napa-appelsiinit. Ne tunnistaa osittain hedelmän sisällä kasvavasta pikkuappelsiinista, joka pullistuu ulos navan tapaan. Navel-appelsiinit ovat erityisen makeita ja sopivat siksi syötäväksi vaikka ihan sellaisenaan. Mehun tekemiseen kannattaa valita mehukkaita Valencia-appelsiineja. Maaliskuussa puolestaan on perinteisten Jaffa-appelsiinien aika.

Näin valitset maukkaan appelsiinin

Miten hyvän ja herkullisen appelsiinin tunnistaa? Isompi ei ole parempi, mitä appelsiineihin tulee, vaan pienet ja keskisuuret appelsiinit ovat kaikista maukkaimpia. 

Hyvä appelsiini löytyy paitsi koon perusteella, myös tunnustelemalla. Laadukkaan appelsiinin tulee olla kiinteä ja tuntua kokoonsa nähden painavalta. Painava appelsiini on todennäköisesti mehukas, kevyeltä tuntuva appelsiini taas saattaa olla kuiva. Pehmeitä kohtia sisältävä tai sienimäiseltä tuntuva hedelmä kannattaa jättää ottamatta.

Sen sijaan kuoren väri ei kerro mitään appelsiinin mausta. Appelsiineja, joiden kuoressa on vihreitä kohtia ei kannata hyljeksiä. Vihreä väri voi nimittäin tarkoittaa sitä, että hedelmä on erityisen kypsä ja siksi tavallista maukkaampi. Kuoreen muodostuu vihreää väriä, jos puu kukkii, kun se kantaa hedelmää. myöskään tummat juovat hedelmän pinnassa eivät kerro mausta mitään.

Appelsiinit kannattaa hyödyntää myös ruoanlaitossa ja leivonnassa

Appelsiini on herkullinen hedelmä syötäväksi ihan sellaisenaa, mutta hedelmän makeus ja happamuus tuovat lisää makua ja syvyyttä myös makeisiin ja suolaisiin ruokiin. 

Leikkaa appelsiini terävällä veitsellä kalvoja myöten ja lisää lohkoja salaatteihin sekä jogurtin tai puuron päälle. Appelsiini sopii erinomaisesti lohen ja broileri makupariksi sekä monipuolisesti leivontaan. Käytä appelsiini viipaleina, lohkoina tai mehuna. 

Myös maukas kuori kannattaa hyödyntää. Valitse tällöin mieluiten luomua ja pese hedelmä huolellisesti kuumalla vedellä ja juuriharjalla. 

Vinkkejä appelsiinin hyödyntämiseen voi napata alla olevista ohjeista.

Appelsiini raikastaa salaatit

Salaatteihin appelsiini kannattaa lisätä joko kalvottomina lohkoina tai kuorettomina viipaleina. 

Hedelmäinen kaalisalaatti on hurmaavan värikäs lisukesalaatti, joka sekoitetaan lehti- ja punakaalista sekä appelsiinista ja kruunataan appelsiinikastikkeella ja granaattiomenan siemenillä.

Suolaiset juustot kuten feta ja halloumi yhdistettynä makaan appelsiiniin ovat varma kombo salaateissa. Kvinoalla tukevoitettu feta-appelsiinisalaatti sopii tarjottavaksi vaikkapa uunibroilerin kanssa. 

Fenkoli on appelsiinin makuparina varma valinta. Fenkoli-appelsiinisalaatti on raikas lisuke vaikkapa kalalle, mutta se maistuu myös sellaisenaan. Sitruunaruohotahna ja limettimehu viimeistelevät sitruksisen salaatin. 

Paahdettu kurpitsasalaatti tuo värikkään lisän ruokapöytään. Kurpitsasalaatti tarjoillaan appelsiini-tahinikastikkeen kera. Jos kaupastasi ei löydy myskikurpitsaa, kokeile sen sijasta bataattia.

Appelsiini ihastuttaa suolaisissa ruoissa

Ruoanlaitossa appelsiini on parhaimmillaan broilerin ja kalan sekä äyriäisten kaverina, mutta sille kannatta antaa mahdollisuus myös uunijuuresten mausteena. 

Appelsiini ja lohi ovat tunnetusti loistava yhdistelmä. Aivan erityisen hyvän  makuparin saat, kun lisäät mukaan vielä sitruunaa. Tässä ohjeessa sitrukset raikastavat mausteisen tomaattikastikkeen, jossa uunilohi muhii ihanan meheväksi. Tarjoa marokkolaisittain maustetun kalan kanssa bulguria tai couscousia.

Myös aasiasta tuttu maustekastike miso tuo appeksiinilohelle syvyyttä. Jännittävää yhdistelmää kan­natta kokeilla.

Appelsiini sopii oivallisesti yhteen myös uunibroilerin kanssa. Kun haluat eritysen hyvää ja mehevää kanaa, valitse nahallisia paistileikkeitä ja paista niihin pannulla kaunis pinta ennen kuin nostat ne uunivuokaan. Lisää mausteeksi valkosipulia ja timjamia, leikkaa yksi appelsiini lohkoiksi ja purista toisesta mehu. Muista hyödyntää myös kuori, sillä siinä on jopa enemmän makua kuin itse hedelmälihassa.

Helppo ja nopea arkiruoka vai maukas viikonloppuherkku? Pariloitu maksa appelsiinin kera on näitä molempia. Hauduta lisukkeena tarjottava sipuli appelsiinimehussa ja lohko tuoretta hedelmää nopeasti pannulla paistettujen maksaviipaleiden kaveriksi.

Ankkarillette on helpoista helpoin juhlaruoka. Valmiista säilykeankasta valmistuu helppo rillette poistamalla kypsistä koivista luut ja nahka. Appelsiini ja ankka ovat loistava makupari. Tarjoile rillette leivän tai perunoiden kanssa.

Appelsiini sopii erinomaisesti makeaan leivontaan 

Leivonnassa appelsiinit tuovat makua erilaisiin kakkuihin, piiraisiin ja brownie-leivoksiin.

Suklaan makuparina appelsiini on todellinen ässä. Esimerkiksi tuhdin näköinen kolmikerroksinen suklaamoussekakku on raikkaan appel­siinimousseker­roksen ansiosta ihanan pehmeä ja maukas. 

Aidot browniet ovat rakenteeltaan tiiviitä ja karamellimaisia – sanalla sanoen täydellisiä. Lisäämällä taikinaan appelsiinimehua ja raastettua kuorta saat suosikkileivonnaiseen raikkaan hedelmäisen makuvivahteen. 

Tai keitä tuorepuristetusta appelsiinimehusta makean raikas appelsiinicurd ja yhdistä se suklaisen kermavaahdon kanssa pehmeän pullan täytteeksi. Suklaa-appelsiinitäytepullat haastavat perinteiset laskiaispullat, mutta maistuvat herkkusuulle myös sesongin ulkopuolella.

Makean valkosuklaan kanssa appelsiini kannattaa yhdistää esimerkiksi suussa sulavaan juustokakkuun. Valkosuklaa-appelsiinikakku on keksipohjainen juustokakku, jonka kruunaa omatekoinen mantelipraliini. Kakun voi tarjota jääkaapissa hyydytettynä kakkuna tai raikkaiksi jäädykeleivoksiksi jäädytettynä. Appelsiini-valkosuklaakakusta saa helposti gluteenittoman vaihtamalla Digestive-keksit gluteenittomiin kekseihin. 

Pellillisestä pirteästi appelsiinille maistuvaa piirakkaa riittää syötävää isommallekin joukolle. Appelsiinijuustokakun salaisuus on kostutus appelsiininkukkavedellä. 

Manteli-marenkipohjainen appelsiinipassionkakku täytetään hedelmäisen raikkaalla kreemillä ja kalvottomaksi leikatuilla appelsiinilohkoilla. Käytä koristeluun ronskisti kermaa ja hedelmiä.

Onko Brita-kakku suosikkisi? Kokeile vaihteeksi leivonnaisen raikkaan hedelmäistä versiota. Appelsiinibritakakku kerää taatusti kehut ja suosionosoitukset. Mehevä ja ilma­va brita saa appelsiinipashan makuisen kuoh­kean täytteen. Tämä klassikko­kakku on täydel­linen pääsiäisen juhlapöytään.

Joulu on mehvien kahvikakkujen kulta-aikaa. Nämä suloisen pienet kahvikakut maustetaan appelsiinin raastetulla kuorella, pomeranssilla ja mantelilla. 

Appelsiinipiiras on kuin unelma, joka kätkee sisäänsä makean appelsiinikiisselin. Torttu hunnutetaan makealla marengilla ja tarjotaan jälkiruokana kahvin kera.

Appelsiini viimeistelee jälkiruoat

Suklaakupit ovat suklaanystävän makein herkku. Ne tarjotaan ruusuvedellä maustettujen appelsiinilohkojen sekä kermavaahdon kera. 

Appelsiiniriisi on herkullinen klassikkojälkkäri, jossa yhdistyvät samettinen riisipuuro, kuohkea kermavaahto ja raikkaat appelsiinit. Helposti valmistuvaa jälkiruokaa voi muunnella monella tapaa. Kokeile kerman sijaan vaniljavaahtoa ja appelsiinien tilalla vaikkapa veriappelsiineja. 

Raikkaan jogurttipannacottan ihanan mausteinen lisuke valmistuu nopeasti appelsiineista. Pannacottan voi valmistaa jääkaappiin hyytymään jo edellisenä päivänä. 

Bavaroise on kylmä kermavanukas, joka valmistetaan munankeltuaisista, sokerista sekä kermasta ja hyydytetään liivatteella. Tämä pehmeä kermavanukas saa raikasta makua appelsiinin raastetusta kuoresta. 

Appelsiini crème brûlée on klassikon hedelmäinen muunnos, johon tarvitset yhden appelsiinin raastetun kuoren sekä tilkan tuorepuristettua mehua. Karamelisoidun pinnan tekemiseen voit käyttää kaasaupoltinta tai sulattaa sokerin pannulla ja lusikoida sitä vanukkaiden päälle. Sula sokeri jähmettyy kovaksi nopeasti.

Jälkiruoaksi sopii myös itämainen hedelmäsalaatti, joka sekoitetaan appelsiineista, mandariineista, persimonista, granaattiomenasta, viinirypäleistä ja taateleista. Itämaisen makuvivahteen tuo tähtianis ja tilkka appelsiininkukka- sekä ruusuvettä.

Appelsiinimehu on suosikki – kokeile rohkeasti myös muita juomia

Ja sopivatpa appelsiinit juomiinkin! Kokeile vaikkapa raikasta porkkana-appelsiinimehua, lämmittävää appelsiini-maitosuklaajuomaa tai välipalaksi sopivaa appelsiinismoothieta. 

Appelsiinisesongin aikaan kannattaa tietysti muistaa myös aamiaisjuomien klassikko: itse puristettu appelsiinituoremehu. Sitä voi siemailla paitsi sellaisenaan, myös erilaisissa juomasekoituksissa. Kokeile vaikkapa kuplivaa mimosaa viikonlopun brunssilla tai tarjoa kuumaa appelsiinisiideriä talvisten juhlien lämmittäväksi tervetulojuomaksi.

Appelsiinin säilytys

Kotona appelsiinit kannattaa säilyttää viileässä, mieluiten +3-7 asteessa. Esimerkiksi jääkaapin vihanneslokero on appelsiineille hyvä paikka.

Appelsiini on herkkä etyleenille ja se kannattaa pitää erillään runsaasti etyleeniä tuottavista hedelmistä, kuten omenista, tomaateista, banaaneista sekä luumuista.

Lue myös Anna.fi: Veriappelsiini piristää aamupalaa ja sulostuttaa jälkiruokaa – poimi 4 erilaista ohjetta

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Appelsiini tuo väriä ja raikkautta lautaselle – katso parhaat vinkit sitrusten valintaan ja käyttöön

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X