Ruoka

Mango – tunnista kypsä mango ja opettele helppo tapa hedelmän kuorimiseen ja paloitteluun

Mango on herkullinen hedelmä, joka sopii erinomaisesti niin makeiden kuin suolaistenkin ruokien kanssa sekä herkuksi sellaisenaan. Raakaa mangoa on helppo kypsyttää kotikonstein, ja hedelmän kuoriminenkin sujuu vaivattomasti muutaman vinkin avulla.

Mango on parhaimmillaan makeaa ja mehevää. Älä syö raakaa mangoa, vaan opi tunnistamaan kypsä hedelmä. Nappaa Kotilieden parhaat mangoreseptit sekä niksit hedelmän käsittelyyn!

Lue myös: Pääsiäisen parhaat kakut ja leivokset

Alun perin Etelä-Aasiasta, Intian itäosasta kotoisin oleva, mehukkaan herkullinen trooppinen mango on löytänyt tiensä pohjolan hedelmäosastojen suosikiksi. Tamilinkielisestä sanasta man-key eli puun hedelmä nimensä saanut mango on Intian kansallishedelmä.

Tunnista kypsä mango

Mango on ehdottomasti syytä nauttia kypsänä. Jos olet syönyt pahaa mangoa, se on hyvin todennäköisesti ollut raaka. 

Mangot tuodaan Suomeen raakana kuljetuskestävyyden parantamiseksi. Siksi kaupassa myytävät mangot ovat usein raakoja, mutta ne kypsyvät huoneenlämmössä syöntikuntoon muutamassa päivässä. Toisinaan myös kaupassa myytäviä syöntikypsiä mangoja on syytä kypsyttää pöydällä päivä tai pari. 

Kypsä hedelmä antaa periksi kevyesti painettaessa ja sen makea, aavistuksen pihkamainen ja ananasmainen tuoksu tuntuu selvästi myös kuoren läpi nuuhkien. Leikatessa mangosta pitää tihkua herkullista mehua.

mango-juustokakku
Mango on herkullista sellaisenaan, mutta myös ihana lisä makeisiin leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Kuva: Kristiina Kurronen

Kuori ja paloittele mango helposti

Tuoreesta mangosta käytetään sen makea ja mehevä hedelmäliha. Kuori ja kivi eivät ole syötäväksi kelpaavia.

Yhdistä suolaisen tai makean kanssa

Mango voidaan kypsänä syödä sellaisenaan tai valmistaa monin tavoin. Mehevä hedelmä on herkullista salaateissa, soseutettuna kastikkeissa, jälkiruoissa ja leivonnaisissa sekä savustettujen liharuokien, kanan tai kalkkunan lisukkeena. Mangoa kannattaa kokeilla myös chilin, sinihomejuuston ja erilaisten maitotuotteiden, kuten jogurtin ja rahkan makuparina. 

Makeat jälkiruoat mangosta

Helpoin tapa päästä mangon makuun on nauttia hedelmä sellaisenaan tai kuutioida sitä muiden tropiikin hedelmien seuraksi hedelmäsalaattiin.

Mangosorbetti ja limetti-mangojäädyke ovat raikkaan makeita jälkiruokia, jotka sopivat erinomaisesti nautittavaksi vaikkapa pääsiäisaterian päätteeksi.

Jos mango on raaka, se on syytä jättää suosiolla pöydälle kypsymään ja käyttää jälkiruokiin joko kauppojen pakastealtaasta löytyviä pakastemangokuutioita, säilykemangoa tai lastenruokaosaston valmista mangososetta.

Valmis mangosose sopii tuoreen mangon sijaan erinomaisesti esimerkiksi malibulla maustettuun mangomousseen sekä pääsiäisen hittiin eli suklaamunan sisästä tarjottavaa tropiikin valkosuklaamousseen.

Mango makeissa leivonnaisissa

Makeissa leivonnaisissa, kuten juustokakuissa, leivoksissa ja piirakoissa mango on todellinen ässä. Leivonnassa trooppinen hedelmä kannattaa yhdistää erityisesti kookoksen, valkosuklaan tai limetin makupariksi. Valmis mangosose tai säilykemangokuutiot ovat leivottaessa usein tuoretta mangoa kätevämpi vaihtoehto.

Lue myös Anna.fi: Mangojuustokakkukääretorttu

Kuutioi salaatteihin ja salsoihin

Makea mango sopii erinomaisesti myös suolaisten ruokien, kuten lohen ja savuisten grilliruokien makupariksi. Kuutioi mangosta vaikkapa maukas salsa. Chili, tuoreet yrtit sekä limetti antavat tropiikin hedelmälle mukavasti ytyä.

Suojaa kylmältä

Mangot kasvavat parhaiten alueilla, joissa on selkeä sade- ja kuivakausi. Keväällä mangoa tuodaan Suomeen Etelä-Amerikasta ja syksystä talveen mangot saapuvat meille Espanjasta tai Israelista.

Mangosta on olemassa yli 2000 lajiketta. Yleisimmin Suomeen tuotavat lajikkeet ovat Kent ja Keith, joiden paino vaihtelee yleensä 300-500 gramman välillä. Suurimmat mangot voivat kuitenkin painaa jopa neljä kiloa.

Mangon kuori on sileän vahapintainen ja nahkamainen ja sen kirjava väri vaihtelee vihreästä keltaiseen ja punaiseen. Väristä ei voi päätellä hedelmän kypsyyttä tai makeutta. Keltaisen hedelmälihan keskellä on pitkulainen ”kivi”, jonka sisällä on yksi siemen.

Mango on kylmänarka eikä sitä kannata säilyttää jääkaapissa. Parhaiten hedelmä säilyy 9-15 asteen lämpötilassa. Kylmässä se muuttuu herkästi pahan makuiseksi.

Lähde: Satokausikalenteri

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mango – tunnista kypsä mango ja opettele helppo tapa hedelmän kuorimiseen ja paloitteluun

Puuhavaari

Kaikki ei täsmää? Tekstissä sanotaan ” mangoa ei kannata säilyttää kylmässä, sillä se voi paleltua ja muuttua pahanmakuiseksi”
Sitten lopuksi kuitenkin sanotaan ” halkaistua mangoa kannattaa pitää maun parantamiseksi noin 10 minuuttia huoneenlämmössä ennen syömistä”
Siis missä sitä säilytetään, kun kotona on yleensä joko jääkaappi +6° tai huoneenlämpö +20°-23°

Sinun täytyy kommentoidaksesi.