Tunnista lampaankääpä ja typäskääpä – tämä on varmin tapa
Monien sienien kohdalla tunnistaminen onnistuu katsomalla kuvia sienikirjasta, mutta lampaankääpä ja typäskääpä ovat sen verran samannäköisiä, että silmämääräinen tunnistaminen ei aina riitä.
Lampaankäävän tunnistaminen tuntuu aluksi helpolta. Vaalea lakki ja lakin alapinta on pillistöä, jonka näkee, kun katsoo tarkkaan. Lampaankäävällä on näköislajike, johon sen voi kuitenkin helposti sekoittaa.
Lue myös: 6 sienimetsän kummajaista, tunnista sienet
Tunnista lampaankääpä
Lampaankääpä kasvaa usein kuusimetsässä. Sen tunnistaa helposti valkoisesta lakista, jonka näkee jo pitkälle. Nuorella sienellä lakki voi olla ihan sileä, vanhemmiten se saattaa kasvaa muhkuraiseksi, vähän ruutumaisesti halkeilevaksi ja värittyä vähän harmahtavan beigeen tai rusehtavan kellertävään.
Lakin alla ei ole helttoja, eikä selkeitä putkia kuten tatilla eikä myöskään piikkejä kuten orakkaalla. Sillä on pillistö, joka tulee esiin paremmin vanhemmilla sienillä.
Lampaankääpä on 3 tähden ruokasieni, jonka voi vain heittää panulle ja syödä sellaisenaan. Isot lakit voi paistaa pihveiksi ja suosittu tapa sienten ystävien keskuudessa onkin leivittää lakki korppujauholla, kuten schnitzel ja paistaa se pihviksi.
Lue myös: Lampaankääpäpihvit ja teriyakikastiketta
Tunnista typäskääpä
Lampaankäävällä on yksi samannäköinen laji: typäskääpä. Sen lakin väri on hieman lämpimämmän rusehtava, mutta koska väri saattaa vaihdella molemmilla sienillä iän mukaan, väri ei kuitenkaan ole se paras keino tunnistaa.
Typäskääpä ei ole myrkyllinen, mutta se on vähän kitkerän makuinen ja sitä ei ole luokiteltu syötäväksi. Typäskäävässä saattaa olla jo tuoksussa kitkeryyttä, mutta metsässä kaikki sienet voivat tuoksua maalta ja mullalta heti maasta poimittuaan, joten tuoksuukaan ei kannata luottaa.
Varma tapa tunnistaa
Varmin tapa erottaa kumpi on kumpi, on tehdä lämmitystesti. Kun lampaankäävän lakkia lämmittää, se muuttuu keltaiseksi. Typäskääpä pysyy vaaleana ja väri ei muutu.
Metsässä voi polttaa sienen lakkia sytyttimellä tai painaa lämpimän sormen lakkiin. Painokohta muuttuu hieman keltaiseksi. Kovempi lämpö kuten tuli muuttaa kohdan nopeasti keltaiseksi.
Jos et teet testiä jo metsässä, niin kotona viimeistään kannattaa tehdä. Pilko molempia sieniä pannulle vierekkäin paistumaan. Lampaankääpä muuttuu todella kirkkaan keltaiseksi ja tunnistamisesta ei tämän jälkeen ole epäilystäkään.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Tunnista lampaankääpä ja typäskääpä – tämä on varmin tapa