Ruoka

Varo tätä virhettä! Voipaperi voi aiheuttaa katastrofin uunissa – näin erotat voi- ja leivinpaperin

Leivinpaperi ja voipaperi voivat mennä herkästi sekaisin keittiön laatikossa. Valitse oikea paperi oikeaan tarkoitukseen.

Onko sinullekin käynyt joskus niin, että olet poistanut leivin- ja voipaperista pahviset pakkaukset? Sen jälkeen papereita on vaikea tunnistaa ja leivonnaisesi saattaa mennä pilalle väärän paperin ollessa mukana uunissa.

Suurin ero on siinä, että voipaperin päällä ei voi paistaa.

Leivinpaperi on tehty kuumuuden kestäväksi ja se on tarkoitettu nimenomaan leivonnaisten alle leivinpellin päälle tai vuokiin.

Voipaperi kestää taas kosteutta hyvin. Voipaperiin voi kääriä kosteita elintarvikkeita kuten kalaa tai lihaa.

Kala kypsyy terveellisesti leivinpaperikäärössä.
Kala kypsyy terveellisesti leivinpaperikäärössä. Kuva: Seppo Saarentola

Leivinpaperi – näin käytät sitä

Leivinpaperin käyttömahdollisuudet ovat monet. Oletko tullut ajatelleeksi, että leivinpaperia voi käyttää myös grillissä tai pannulla?

Leivinpaperi kestää kuumuutta jopa 250 asteeseen. Pinnan silikonointi takaa sen, että tahmeat sokeriset ja rasvaiset ruoat eivät pinty kiinni siihen. Leivinpaperi on myös rasvatiivis.

Leivinpaperi vai voipaperi?
Älä käytä kertaalleen käytettyä leivinpaperia uudelleen. Kuva: Sampo Korhonen

Voipaperi – näin käytät sitä

Voipaperi ei kestä kuumuutta. Leivonnainen tarttuu voipaperiin tiukasti eikä se irtoa helposti. Voipaperin joutuu repimään irti paistetusta leivonnaisesta ja samalla leivonnainen on pilalla.

Voipaperi on parasta ottaa käyttöön silloin kun tarvitset kosteuden kestävää paperia esimerkiksi kalan tai lihan käärimiseen.

Mysteerirulla pyörii laatikossa – näin tunnistat kumpi on kumpi

Menivätkö rullat sekaisin keittiön laatikossa, kun poistit pahvipakkaukset? Hätä ei ole tämän näköinen. Nerokkaalla askartelutestillä tiedät kumpi on kumpi. Voipaperiin on helppo piirtää ja siihen tarttuu teippi. Leivinpaperi ei sovellu askarteluun.

Lähde: Metsätissue

Kommentoi

Kommentoi juttua: Varo tätä virhettä! Voipaperi voi aiheuttaa katastrofin uunissa – näin erotat voi- ja leivinpaperin

hes53

Milloin leivinpaperia aloitettiin valmistaa? Muistan pienenä voidelleeni voipaperia leivonnaisten alle.

Maku

Minä olisin kiinnostunut kumpi papereista sopii parhaiten kääretorttupohjan paistamiseen ?

K

Leivibpaperi. Voipaperi ei sovellu paistamiseen.

Leipoja

Miksei leivinpaperia saisi käyttää uudestaan? Kuvatekstissä sanotaan niin ilman perusteluja.

Höh?

Minuakin kiinnostaa, miksi leivinpaperia ei saa käyttää uudelleen? Esim. muuttuvatko sen ominaisuudet vaarallisiksi (myrkyllisyys) tai haitallisiksi (ruoka tarttuu kiinni). Itse käytän leivinpaperia leivonnaisten alla useamman kerran, ja heitän pois vasta kun se palaa ”mustaksi”.

dagnymaria

Minäkin olen käyttänyt samaa leivinpaperia useaan kertaan ja hyvin on toiminut.
Säästöä se on pienikin säästö, kun paljon leipoo

Elviira

Aina olen käyttänyt leivipaperia useaan kertaan ja kymmenien vuosien ajan, ja nyt sitten ilmeneekin että se on vaarallista, uskomatonta…… Niin teen kyllä edelleenkin.

Tuuna

Miksi se paketti pitää poistaa leivin- tai voipaperirullan ympäriltä? Juuri se pakkaus auttaa erottamaan nämä paperilaadut toisistaan helposti ja varmasti. Toki edellyttäen, ettei rullia ole otettu välillä (yhtäaikaa) pois pakkauksistaan ja sitten laitettu väärin päin takaisin. 😉

Pelagia

Paperit eivät mene sekaisin kun ostat leivinarkkeja. Se mikä on pitkänä pätkänä rullalla on voipaperi.

Vastaa käyttäjälle MakuPeruuta vastaus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.