Uudet perunat puhtaaksi minuutissa ja pikkukalat hyötykäyttöön – nämä uudet keksinnöt tekevät arjesta entistä sujuvampaa

Uudet perunat puhtaaksi minuutissa Potturilla ja pikkukalat ekologisesti hyötykäyttöön -teemat palkittiin Marttaliiton Martta-innovaatiokilpailussa. Näillä keksinnöillä arjesta tulee taas entistä helpompaa!

Vuonna 2018 järjestetyn Martta-innovaatiokilpailun tavoitteena oli löytää ja palkita sellaiset henkilöt, järjestöt tai yritykset, joiden idealla voidaan edistää sujuvaa arkea kotitalousneuvonnan keinoin kestävän kehityksen hengessä.

Lue myös: Osaatko keittää uudet perunat? Ne vaativat erityishuomiota – muista oikea määrä suolaa keitinveteen

Kilpailussa oli kolme sarjaa: pääsarja, marttasarja ja opiskelijasarja. Vuoden 2018 loppuun mennessä arvioitavaksi saapui yhteensä 70 ideaa, joista pääsarjaan 62, marttasarjaan 4 ja opiskelijasarjaan 4 ideaa. Palkinnot jaettiin huhtikuun lopussa 2019.

Järvien pikkukalat tehokkaampaan käyttöön

Pääsarjan ensimmäisen palkinnon 10 000 euroa voitti Ilmari Tamminen, Vaakalintu Oy. Voittajatuote on kalankäsittelykone, joka edistää järvikalan menekkiä sekä lähiruoan käyttöä ja arvostusta. Tuote on vasta kehittelyasteella ja voittosumma tulee käyttää idean kehittämiseen.

Pikkukaloja nousee katiskasta.

Mökillä katiskalla nousee paljon pikkukalaa. Se pitäisi ottaa hyötykäyttöön. Kuva Sanna Mansikkamäki.

Järvissä on paljon pientä kalaa, jota ei hyödynnetä elintarvikkeeksi. Sekä vapaa-ajan kalastajat että kalateollisuus tarvitsevat ratkaisuja pikkukalan tehokkaampaan käyttöön.

Lue myös: Lähikala ei ole roskakala

Kalakannat uusiutuvat nopeasti, eikä niihin ole kertynyt elohopeaa, kuten isoihin kaloihin. Pikkukalojen pyydystäminen tarjoaa kalastuselämyksiä, ja hyötykäyttö saa ihmiset liikkeelle luontoon kala-aterioiden innostamina.

Pikkukaloja katiskasta.

Pikkukalat eivät ole roskakalaa. Uudella innovaatiolla ne saadaan nopeasti ja helposti ruokapöytään. Kuva Sanna Mansikkamäki.

Kalankäsittelylaiteen ideana on kalanlihan erottelumekanismi, joka tuottaa ruodotonta kalamassaa pikkukalasta. Manuaalisena laite sopii vapaa-ajankalastajille ja sähkökäyttöisenä kalateollisuuteen, Marttojen tiedotteessa kerrotaan.

Uudet perunat puhtaaksi alle minuutissa

Kunniamaininnan sai Pari Vesaa ja Masa Oy, joka on kehitellyt kuluttajalle perunanpesukoneen Potturin, jolla uudet perunat saa puhtaaksi alle minuutissa.

”Meitä on kolme kaveria ja tuskailimme jokunen vuosi sitten mökillä uusien perunoiden pesemistä. Saimme tästä ajatuksen ja aloitimme ideoinnin. Olemme testanneet, piirtäneet ja ideoineet laitetta muutaman vuoden ja nyt se on täydessä terässä”, kaverukset kertovat.

Uudet perunat ovat herkullista kesäsyömistä.

Kuva Sanna Mansikkamäki.

”Tuote soveltuu käytettäväksi vesistössä, ämpärissä ja tiskialtaassa eli sekä kotona että mökillä. Materiaali on kierrätettävää ja elintarvikehyväksyttyä (FDA) muovia. Tuote on kevyt ja kestävä ja sen hiilijalanjälki on matala”, pojat jatkavat.

Lähde: Marttaliitto.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Uudet perunat puhtaaksi minuutissa ja pikkukalat hyötykäyttöön – nämä uudet keksinnöt tekevät arjesta entistä sujuvampaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X