Uunipuuro on herkkusuun valinta – näillä resepteillä teet puurosta suussa sulavan

Uunissa hitaasti hautunut puuro hellii makuhermoja ja täyttää vatsan lempeästi. Uunipuuro ei syyttä suotta ole aamun himoittu herkku.

Uunissa hissukseen hautunut puuro tuo vaihtelua perinteiseen aamupuuroon. Kun puuron nostaa illalla uuniin hautumaan, on aamuksi luvassa herkku vailla vertaa. 

uuniohrapuuro

Ohje: Uunipuuro

Uunipuuro on herkkusuille, vaan ei hätähousuille

Uunipuuron valmistus on helppoa. Mittaa vain ainekset vuokaan ja nosta puuro uuniin hautumaan. Paras uunipuuro syntyy matalassa lämpötilassa hitaasti haudutellen. Korkeammassa lämpötilassa puuro valmistuu nopeamminkin. Esimerkiksi 100 asteessa puuro kypsyy yön yli. 175 asteissa uunissa puuron kypsyminen vie parisen tuntia.

Sekoita uunipuuroa pari kertaa kypsennyksen aikana. Jos pinta tummuu liikaa, voit peittää sen foliolla. Lisää joukkoon tilkka nestettä, jos puuro on liian jämäkkää. 

Valmis uunipuuro on pinnalta aavistuksen paahtunutta, sisältä herkullisen pehmeää. Anna puuron vetäytyä hetki ennen tarjoilua tai sammuta uuni, kun puuro on valmista, mutta jätä vuoka uuniin kunnes uuni on jäähtynyt. Näin saat vieläkin muhevampaa puuroa.

Isosta vuoallisesta uunipuuroa riittää syötävää koko komppanialle. Tähteeksi jäänyt puuro maistuu herkulta vielä seuraavanakin aamuna. 

Vaihtelu virkistää

Nesteeksi uunipuuroon voi huoletta käyttää maitoa, sillä se ei pala uunissa pohjaan. Muutaman voinokare puuron pinnalla tai vuoan pohjalla tekee makuelämyksestä täydellisen.

Vaihtamalla maidon kasvijuomaan saa helposti uuden makuisen puuron. Kokeile kotimaista kauraa, miedon makuista riisijuomaa tai pähkinäistä hassel- tai cashewjuomaa. Puuron nesteeksi sopii myös omenamehu tai vaikkapa vesi.

Perinteinen uunipuuro valmistetaan kokonaisista ohrasuurimoista. Kokonaisista kaurasuurimoista valmistettu uunipuuro tuo ihanaa vaihtelua tuttuun hiutaleista keitettyyn aamupuuroon. Myös riisipuuron voi hauduttaa uunissa. Erilaisia hiutaleita ja suurimoita sekoittamalla saa aikaan aina uudenlaisia makuelämyksiä.

neljän jyvän uunipuuro

Ohje: Neljän jyvän uunipuuro

Uunipuuron joukkoon voi piilottaa marjoja, pähkinöitä, omena- tai banaaniviipaleita tai vaikkapa kuivattuja hedelmiä, kuten luumuja, rusinoita tai aprikooseja. Puuron voi myös maustaa teelusikallisella kanelia tai kardemummaa.

kaura-puolukkapuuro

Ohje: Kaura-puolukkauunipuuro

Myös pikaversio onnistuu

Nopeammin uunipuuron makuun pääsee, kun valmistaa puuron kokonaisten suurimoiden sijaan rouhituista suurimoista tai helmistä. Kaurahiutaleista tai valmiista kaura-siemenpuurosekoituksesta valmistetun uunipuuron kypsyminen vie sekin vain tunnin verran. 

uunipuuro kaurasta

Ohje: Uunipuuro kaurasta

Keskustelu

Kyllä äiti laittoi usein uunipuuron meitä oli 10 lasta kasvuiässä ja ne puurot on vieläkin herkkua minulle ja lastenlapsille, sekaan marjoja tai mitä nyt löytyi. Aina oli 50 litraa puolukkaa talveksi.

Kommentoi juttua: Uunipuuro on herkkusuun valinta – näillä resepteillä teet puurosta suussa sulavan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X