Uunisiika helposti x 3 – kokonainen kala kypsyy uunissa jo 30 minuutissa

Uunissa kokonaisena kypsennetty siika on helppo valmistaa ja näyttävä tarjottava. Näillä ohjeilla kokonaisen uunisiian valmistus käy leikiten.

Uunissa kokonaisena kypsennetty siika tuo kaivattua vaihtelua perinteiseen uuniloheen. Uunisiika on yksinkertaisen helppo ja maukas ruoka, kunhan noudattaa kahta ohjenuoraa: kala on tuoretta ja eikä sitä päästä ylikypsäksi. 

Lue myös: Kokataan siikaa – 4 helppoa ja herkullista ohjetta

Kokonaisen siian valmistus uunissa on siitä kätevää, että sitä on vaikea paistaa pahasti ylikypsäksi, ja se onkin usein jopa mehevämpää kuin filee. Lisäksi kokonaisena kypsennetty kala on näyttävä tarjottava, jolla teet vaikutuksen vaativimpiinkin ruokavieraisiin. Pääset siis minimiponnistuksella maksimitulokseen, täydellistä!

Tässä vinkit kokonaisen uunisiian valmistukseen. Samaan tyyliin voit toki paistaa myös kokonaiset ahvenet, lohen tai vaikka kuhan.

uunissa kokonaisena kypsennetty rosmariinisiika

Uunissa kokonaisena kypsennetty siika ja lohkoperunat valmistuvat yhden pellin taktiikalla. Kuva: Jorma Marstio

Laadukas ja tuore kala on avain onnistumiseen

Kokonaista, perattua kalaa kannattaa varata 300–400 g henkilöä kohden. Valitse uuniin tuore, hyväkuntoinen kala. Kalan myyntiaika on useissa kaupoissa yllättävän pitkä ja siksi kalatiskillä kannattaa rohkeasti tiedustella, milloin kala on pyydetty. Jos kala on maannut myyntitiskillä useita päiviä, kysy olisiko saatavilla tuoreempaa kalaa.

Lue myös: Kalakauppiaan vinkit: Näin tunnistat tuoreen kalan

Huuhtele kala juoksevan veden alla ja kuivaa se sitten huolella. Hiero sekä kalan pintaan että sisälle öljyä ja mausta sitten reilulla rouhaisulla suolaa.

Yrtit ja sitrukset ovat kalan parhaita kavereita

Vaalean siian herkkä maku ei kaipaa paljon mausteita seurakseen, jotta kalan oma maku pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Mausteeksi sopivat suolan lisäksi sitruuna tai limetti sekä erilaiset yrtit, kuten rosmariini tai timjami. 

Mausteet työnnetään kalan vatsaonteloon, sitrukset ronskeina viipaleina ja yrtit sellaisenaan oksineen päivineen. Muutama voinokare tekee kalasta entistä maukkaamman ja mehevämmän. Halutessasi voit tehdä kalan pintaan terävällä veitsellä muutamia viiltoja ja sujauttaa puolikkaita sitruunaviipaleita ja yrttioksia myös pintaviiltoihin.

Kokeile myös Välimeren tyyliin täytettyä siikaa . Sen mausteeksi sopivat tuore pinaatti, pinjansiemet sekä kalamataoliivit ja aurinkokuivatut tomaatit.

täytetty siika välimeren tyyliin

Kokonaisena täytetyssä siiassa kohtaavat Välimeren parhaat maut: pinjansiemenet, aurinkokuivatut tomaatit sekä kalamataoliivit. Kuva: Pekka Holmström

Ohjeet: 

Täytetty siika Välimeren tyyliin

Uunissa paahdettu rosmariinisiika 

Siika kypsyy meheväksi myös suolakuoressa

Kokonaisen kalan voi kypsentää uuninpellillä joko leivinpaperin päällä tai uunivuoassa sellaisenaan. Näppärä kikka on myös kypsentää kala suolakuoreen kääräistynä. Tuhtia suolakerrosta ei tarvitse pelästyä. Karkeaan merisuolaan peitelty kala kypsyy uunissa mehukkaaksi vaivattomasti ja vähärasvainenkin kala välttyy siten kuivumiselta. Jos kypsennät kalan suolakuoressa, suola maustaa nahkoineen paistettavat kalat miedosti, eikä kalan sisään enää tarvitse laittaa suolaa.

suolakuoressa kypsennetty kokonainen siika

Suolakuoressa kypsennetty siika säilyy taatusti mehevänä ja maukkaana. Kuva: Sampo Korhonen

Ohje: Suolakuoressa kypsennetty kokonainen siika 

Uunissa kokonaisena kypsennetty siika kypsyy noin 200 asteessa  koosta riippuen puolessa tunnissa. Kala on kypsää, kun evä irtoaa helposti nyppäämällä. 

Nosta kala tarjoiluvadissa näyttävästi pöytään sellaisenaan tuoreilla yrteillä kruunattuna. Tarjoile kala keitettyjen tai lohkoperunoiden tai vaikkapa kukkakaalimuusin kera!

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Uunisiika helposti x 3 – kokonainen kala kypsyy uunissa jo 30 minuutissa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X