Uunissa paahdetut punajuuret – helppoja herkkuja paahdetusta hittijuureksesta

Punajuuret paahtuvat uunissa vastustamattomiksi, pähkinäisen makeiksi. Makeaa makua voi tehostaa vielä siirapilla ja pientä särmää antaa rosmariini, tuo punajuuren paras kaveri.

Punajuuri on monikäyttöinen ja maukas herkku. Parhaimmillaan se on uunissa paahdettuna, sillä uunissa muhiessa punajuurten pähkinäisen makea aromi vain korostuu. Tarjoa paahdetut punajuuret pähkinöiden tai pinjansiementen kanssa tai tee niistä lämmin salaatti.

Lue myös: Keltajuuri, lanttu, juuriselleri… Osaatko käyttää juureksia?

Talvipunajuuret kannattaa kypsentää lohkoina uunissa, mutta loppukesän ja syksyn nuoret punajuuret voi kypsentää uuniperunoiden tapaan kokonaisina uuninpellillä karkean suolan päällä tai folioon käärittynä.

Kypsyminen kestää uunissa noin 1–3 tuntia punajuuren koosta riippuen. Voit kokeilla punajuurien kypsyyttä painamalla niitä kevyesti haarukalla tai ohuella puutikulla.

Punajuuret paahtuvat uunissa maukkaiksi myös paloina. Punajuuret kuoritaan, lohkotaan, öljytään ja niitä paistetaan 200-asteisessa uunissa noin puolisen tuntia. Punajuuret voi maustaa balsamiviinietikka-hunajaseoksella sekä yrteillä.

Punajuurista tulee näin kypsennettyinä makean paahteisia, juurevia herkkupaloja, joista voi tehdä vaikkapa salaatin.

Lämmintä punajuurta salaattiin

Tämän lämpimän punajuurisalaatin yllätys on tillivinegrette. Paahdetut punajuurilohkot yhdistetään keitettyjen ja jäähdytettyjen linssien kanssa rucolapedillä.

Salaatti viimeistellään granaattiomenan siemenillä ja tillillä maustetulla viinietikkakastikkeella. Tillivinegretti yhdistää upeasti paahtuneet juurekset, runsaan salaatin ja linssit.

punajuurisalaatti, granaattiomenaa, rucolaa ja linssejä

Katso resepti: Granaattiomena-linssi-punajuurisalaatti

Lämmin punajuuri ja sinihomejuusto on klassikkoyhdistelmä. Sinihomejuuston tilalle sopii mainiosti myös vuohenmaitojuusto.

Tässä lämpimässä punajuurisalaatissa kokonaisia punajuuria paahdetaan noin parikymmentä minuuttia savustuspussissa. Sen jälkeen punajuuret leikataan lohkoiksi ja pyöritellään hunaja-öljyseoksessa.

Savustuspussi tuo punajuureen uutta jujua ja aromia, joka sopii mainiosti vuohenjuustoisen salaatin täydentäjäksi.

Lämmin punajuurisalaatti ja vuohenjuustoa

Katso resepti: Lämmin punajuurisalaatti

Paahdettuja punajuuria ja pähkinää

Punajuuria voi tarjota muutenkin kuin salaattina. Anna niiden paahtua uunissa meheviksi ja mausta siirapilla sekä yrteillä. Esimerkiksi rosmariini on kuin luotu punajuuren kaveriksi. Tarjoa paahdetut punajuuret pähkinöiden tai pinjansiementen kanssa liha-, kala- tai kasvisruokien kaverina.

 

Uunissa paahdettua punajuurta ja pähkinää

Katso resepti: Paahdetut punajuuret pähkinöiden kera

Mitä juomaksi uunissa paahdetun punajuuren kanssa?

Punajuuriruokien maku on aavistuksen makea ja paahtunut. Sitä kannattaa tasapainottaa pehmeänmakuisella juomalla.

Balsamicolla ja hunajalla maustetuille punajuurille sopii mehevä ja hilloinen pinot noir, esimerkiksi Chilestä.

Myös olut istuu mainiosti paahteisten punajuurien seuraan. Kokeile tumma lageria, sen maltaisuus täydentää uunissa paahdettujen punajuurien makeutta.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Uunissa paahdetut punajuuret – helppoja herkkuja paahdetusta hittijuureksesta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X