Muutaman raaka-aineen ruoat – tarvitset näihin helppoihin resepteihin vain 5 ainesta

Muutama tarkkaan valittu raaka-aine riittää herkullisen kotiruoan valmistukseen. Poimi Kotilieden lyhyimmät reseptit, jotka tekevät arkiruoanlaitosta nopeaa ja mutkatonta.

Yksinkertainen on parasta, kuuluu vanha sananalasku ja pitää hyvin paikkansa myös arkiruoanlaitossa. Herkullinen ruoka ei nimittäin vaadi mittavaa määrä raaka-aineita. Kun kokkaat vähemmillä aineksilla kevennät kauppakassia ja säästät samalla myös aikaa. 

Lue myös: Edullinen arkiruoka x 5 – näillä ohjeilla onnistut

Kokosimme vinkit, joilla teet yksinkertaisesta ruoasta maukasta ja maittavaa. Poimi myös nerokkaat arkiruokaohjeet, jotka valmistuvat vain muutamasta raaka-aineesta sekä kourallisesta perusmausteita.

1. Panosta raaka-aineisiin

Satsaa pääraaka-aineeseen ja anna sen olla aterian päätähti. Kun ostat laadukasta lihaa tai kalaa ja valmistat sen huolella, ei mausteeksi välttämättä tarvita kuin ripaus suolaa ja pippuria sekä rinnalle yksinkertaiset lisukkeet. Ruokaan saa helposti syvyyttä myös voimakkaan makuisilla raaka-aineilla, kuten mausteisella chorizolla, savulohella, pekonilla tai aromikkailla juustoilla.

2. Perus maustevarasto kuntoon

Moni eksoottinen ruoka vaatii lukuisan määrän erilaisia maustepusseja ja -tahnoja, jotka sitten tuppaavat yhden käyttökerran jälkeen unohtumaan kaapinperukoille. Unohda ajatus ”vähän sitä sun tätä” ja silppua ruokaan sen sijaan ronskisti vaikka kokonainen yrttipuska.

Satsaa mittavan maustekaapin sijaan muutamaan perusmausteeseen sekä hyvään maustetahnaan ja -kastikkeeseen, joilla saat helposti makua ruokaan. Näitä ovat esimerkiksi currytahnat sekä chili- ja soijakastike. Myös dijoninsinappi ja viinietikka ovat varsin monikäyttöisiä mausteita. Mieti, mitä käytät ja mistä pidät ja panosta niihin. 

3. Oikaise puolivalmisteilla

Vaikka jättäisitkin hunajamarinoidut broilerisuikaleet kaupan hyllylle, osa puolivalmisteista on varsin näppäriä arjen apulaisia. Esimerkiksi maustetuilla ruokakermoilla saa hetkessä makua keittioihin sekä kastikkeisiin ja pakastealtaan peruna-sipulisekoituksella teet nopeasti suuren uunivuoallisen herkullista kiusausta. Näin et tarvitse mittavaa määrää muita mausteita ja raaka-aineita ja säästät kauppalaskun lisäksi myös aikaa.

Bataattisosekeitto neljästä raaka-aineesta

Bataattisosekeitto on kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokas. Raaka-aineita on vain neljä, eivätkä ainekset maksa juuri mitään. Bataatin voi halutessaan korvata esimerkiksi myskikurpitsalla ja maukua voi piristää vaikka tujauksella chilijauhetta. 

Erilaisilla ripotteilla annokseen saa helposti vaihtelua. Lisää keiton päälle siemeniä tai pähkinöitä, lusikallinen raejuustoa tai paahda pinnalle esimerkiksi pekonia. 

nlejän raaka-aineen bataattisosekeitto

Sosekeiton voi höystää astetta ruokaisammaksi esimerkiksi pähkinäsekoituksella tai parilla lusikallisella raejuustoa. Kuva: Mirva Kakko

Ohje: Bataatisosekeitto – vain 4 ainesta

Nerokas valkosipulipasta Vappu Pimiän tapaan

Vappu Pimiän valkosipulipasta valmistuu lähes tyhjästä. Spagetin ja valkosipulin lisäksi tarvitset vain öljyä, parmesaanijuustoa ja kuivahtanutta leipää murustettuna sekä ripauksen mausteita. Tämä hittipasta on kaikessa yksinkertaisuudessaan todella herkullinen.

valkosipulipasta

Pastat ovat tyypillisiä vähien raaka-aineiden ruokia. Valkosipulipasta todistaa, että muutamasta vaatimattomista raaka-aineista saa loihdittua todellisen herkkuaterian. Tarvitset vain pari simppeliä ainesta al denteksi keitetyn pastan sekaan. Kuva: Otavamedia

Ohje: Vappu Pimiän valkosipulipasta

Tähteet hyötykäyttöön – mehevät lohipihvit

Lämminsavulohen ja perunasoseen voi toki syödä sellaisenaankin, mutta niistä valmistuu myös varsin maukkaat ja mehevät lohipihvit. Sekoita ainekset, lisää pari lusikallista jauhoja sekä ripaus mausteita ja taputtele pihvit pannulle paistumaan. Kaveriksi raikas salaatti sekä jogurttikastike ja eikun syömään. 

lämminsavulohi-perunapihvit

Hyödynnä jääkaapin tähteet. Mehevät pihvit valmistuvat perunamuusin ja savulohen rippeistä. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Lämminsavulohi-perunapihvit 

Kiusaukset – laiskan kokin pelastus

Kinkkukiusaus saa täyteläisen makunsa perunasta ja saunapalvikinkusta, kermasta sekä aromikkaasta juustoraasteesta. Herkullinen kinkkukiusaus valmistuu vikkelästi pakaste-altaasta löytyvästä peruna-sipulisekoituksesta.

Lohikiusaus tehdään samalla periaatteella. Kinkku vaihdetaan savuloheen ja sinappi sitruunaan sekä tilliin.

lohikiusaus

Kiusaukset valmistuvat vuokaan ja uuniin -periaatteella. Valmiit peruna-sipulisekoitukset ovat näppäriä arjen apulaisia. Kuva: Niclas Mäkelä

Ohjeet: 

Kinkkukiusaus

Lohikiusaus 

Paras kaalilaatikko

Kaalilaatikko on kotiruoka, jonka tuntevat kaikki. Perinteisen, pitkään uunissa haudutetun kaalilaatikon perusraaka-aineena on keräkaali, jonka joukkoon sekoitetaan jauhelihaa, sipulia, riisiä ja mausteita. Paras kaalilaatikko syntyy, kun malttaa antaa laatikon hautua riittävästi. 

Perusreseptiä on helppo muunnella kaapin sisällön mukaan. Naudan jauhelihan voi vaihtaa vaikka karitsaan ja riisin voi korvata ohralla. Kaalilaatikon joukkoon sopii myös vaikkapa porkkana, herkkusienet, paprika ja tomaatti.

paras kaalilaatikko

Kaalilaatikko on vaivaton kotiruoka, jonka perusreseptiä on helppo muunnella. Raaka-aineita on vain muutama, mutta maun salaisuus piileekin pitkässä haudutusajassa. Kuva: Norman Ojanen

Ohje: Kaalilaatikko 

Kolmen raaka-aineen jauhemaksapihvit

Milloin viimeksi teit jauhemaksapihvejä? Niinpä! Pari raastettua porkkanaa, annos jauhettua maksaa ja kananmuna sekä ripaus mausteita ja öljyä paistamiseen – siinä kaikki, mitä tarvitset mehevien pihvien valmistukseen. Kun lisänä tarjoaa perunamuusia ja puolukkasurvosta, pysyy raaka-ainelista edelleen varsin kohtuullisena.

jauhemaksapihvit

Vaihtaisitko jauhelihan vaihteeksi jauhettuun maksaan? Mehevät pihvit maistuvat tuttuun tapaan perunamuusin ja puolukkasurvoksen kera. Kuva: Norman Ojanen

Ohje: Jauhemaksapihvit

Avainsanat

Keskustelu

Teen meidän herkkuruokaa joka on broilerikiusaus: 2 pussia peruna-sipulisekoitusta (sulatan mikrossa 4 min.),paistan ensin hunajmarinoidut broilerinsuikaleet kauniin ruskeiksi.Voitelen uunivuoan Culinessella,laitan pohjalle toisen pussin peruna-sipulisekoitusta,päälle Kurkkumestareiden perunakuorrutetta,seuraavaksi broilerit ja vähän suolaa,päällemmäiseksi toinen pussi peruna-sipulisekoitusta ja sitten ”lorottelen” sekaan kaksi tetraa ruokakermaa.Uuniin n. 40-45 min.Helppoa kuin heinän teko mutta niin hyvää. – Teen vihersalaatin ja porkkanaraasteen sillä aikaa kun kiusaus on uunissa.Namskis!

Kommentoi juttua: Muutaman raaka-aineen ruoat – tarvitset näihin helppoihin resepteihin vain 5 ainesta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X