valkokastike

Valkokastike valmistuu nopeasti – näin teet täydellisen maitokastikkeen

Valkokastike on klassikko ja todellinen monitoimisoosi. Katso Kotilieden vinkit täydelliseen valkokastikkeeseen!

Valkokastike tunnetaan myös nimillä béchamel-kastike ja maitokastike. Sitä käytetään muun muassa lasagne– ja moussakakerrosten välissä, kalan ja kasvisten kastikkeena, lämpimissä leivissä, kohokkaiden pohjana, jenkkiherkku mac & cheese -paistoksessa sekä esimerkiksi kasvisten gratinointiin.

Lue myös: Paljastamme täydellisen hollandaisekastikkeen salaisuuden – muista vain nämä 2 numeroa

Valkokastiketta varten tarvitset jauhoja, voita ja maitoa sekä mausteita. Täydellinen valkokastike on tasaisen vaalea, sen maku on täyteläinen ja koostumus samettisen sileä. Mausteiden avulla kastikkeen makua on helppo muunnella eri ruokiin sopivaksi. 

Ohje: Piparjuuri-valkokastike

valkokastike

Valkokastiketta varten tarvitset jauhoja, voita ja maitoa sekä mausteita. Kuva: iStock

Näin teet valkokastikkeen

1. Lämmitä maito

Aloita valkokastikkeen valmistus lämmittämällä maito. Siten se sekoittuu voi-jauhoseokseen paremmin. Halutessasi voit maustaa maidon jo tässä vaiheessa.

2. Tee suurus 

Valmista sitten suurus vehnäjauhoista ja voista. Oikea suhde on 1:1 eli jauhoja ja rasvaa tarvitaan yhtä paljon. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää joukkoon jauhot ja sekoita noin minuutin verran niin, että jauhot hieman kiehahtavat ja saat tasaisen suuruksen. Jauhot eivät kuitenkaan saa ruskistua, joten siirrä kattila ajoissa pois levyltä.

3. Lisää neste

Lisää lämmin maito voi-jauhoseoksen joukkoon pienissä erissä tai ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti kattilan pohjaa myöten sekoittaen, jotta kastikkeeseen ei muodostu paakkuja. Nesteen määrällä voit säätää kastikkeen paksuutta. Toiset tykkäävät paksummasta, toiset ohuemmasta kastikkeesta, joten lisää maitoa oman makusi ja tarpeen mukaan.

4. Hauduta

Siirrä kastike takaisin levylle. Kuumenna kastike kiehuvaksi, sekoita ja anna sen hautua muutama minuutti, jotta jauhot kypsyvät ja kastike saostuu.

5. Mausta

Jos et lisänyt mausteita jo maitoa lämmittäessäsi, tee se nyt. Usein valkokastike keitetään neilikan ja laakerinlehtien kanssa, ja lopuksi lisätään vielä suolaa, valkopippuria ja muskottipähkinää. 

Lisäämällä yrttejä tai muita mausteita, kuten piparjuurta, maustepippuria tai tomaattisosetta valkokastikkeen makua voi vaihdella lähes loputtomiin.

Voit myös höystää valkokastikkeen esimerkiksi kananmunalohkoilla, kinkkukuutioilla, sipulin kanssa paistetuilla sienillä tai hienoksi hakatulla pinaatilla ja tarjoilla sen kastikkeena sellaisenaan esimerkiksi keitettyjen perunoiden kanssa.

Vegaaninen valkokastike valmistuu korvaamalla voi rypsiöljyllä tai maito esimerkiksi kaurajuomalla. Gluteenittoman version teet vaihtamalla vehnäjauhot täysjyväriisijauhoihin.

moussaka

Moussaka on keikkalainen munakoisovuoka, jonka kerroksissa vuorottelevat valkokastike, munakoisosiivut ja tomaattinen jauhelihakastike. Kuva: Pekka Holmström

Käytä valkokastiketta esimerkiksi näissä ruoissa:

Lasagne

Moussaka 

Kuorrutettu kukkakaali

Pinaatilla täytetyt haukikiekot ja kananmunakastike

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Valkokastike valmistuu nopeasti – näin teet täydellisen maitokastikkeen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X