Ruoka

Valkosuklaa hurmaa makean ystävän – kokosimme Kotilieden kauneimmat valkosuklaaherkut

Valkosuklaa on viettelevän makeaa, samettisen pehmeää ja kutkuttavan herkullista. Valkoinen suklaa sopii herkutteluun sellaisenaan sekä monipuoliesti leivontaan ja jälkiruokien valmistukseen. Kokeile valkosuklaata myös paahdettuna!

Valkosuklaa eli valkoinen suklaa on monikäyttöinen herkku. Se valloittaa kakuissa ja muissa leivonnaisissa, viettelee suussasulavissa jälkiruoissa ja yllättää paahdettuna paatuneimmankin herkkusuun.

Lue myös: Kymmenen kysymystä suklaakokille

Valkosuklaata valmistettiin ensimmäisen kerran 1930-luvulla, kun kaakaojauheen sivutuotteena syntynyt kaakaovoi haluttiin käyttää hyödyksi. Valkosuklaata valmistetaan nykyisin eri muodoissa ja monin tavoin maustettuna.

valkosuklaa
Valkosuklaa sopii hyvin leivontaan. Yhdistä makupariksi raikkaita marjoja – kesällä vaikkapa punaherukoita, talvella karpaloita. Kuva: Kristiina Kurronen

Mitä valkoinen suklaa on? 

EU:ssa suklaalainsäädäntöä valvotaan tarkasti. Jokaiselle suklaalaadulle, myös valkosuklaalle, on omat määrittelynsä suklaalainsäädännössä. 

Euroopan unionin direktiivi määrittelee valkoisen suklaan tuotteeksi, joka on valmistettu kaakaovoista, maidosta tai maitotuotteista sekä sokereista. Valkosuklaassa on oltava vähintään 20 prosenttia kaakaovoita ja vähintään 14 prosenttia maidon kuiva-ainetta, josta vähintään 3,5 prosenttia on maitorasvaa. 

Kaakaovoin määrä vaikuttaa erityisesti suklaan koostumukseen ja suutuntumaan, minkä huomaa vertailemalla valkosuklaalaatujen eroja. Huonoimmissa on vain vähän kaakaovoita, mikä tekee suutuntumasta jauhoisen.

Valkosuklaa on siitä erityinen, ettei siinä ole lainkaan kaakaomassaa tai -jauhetta, mistä johtuu sen vaalea värikin. Samasta syystä kaikki eivät luokittele valkosuklaata virallisesti suklaaksi. 

Koska valkosuklaa sisältää vain miedon makuista kaakaovoita eikä lainkaan kaakaojauhetta, suklaan maku on vaniljainen, pehmeän maitoinen ja varsin mieto. Valkoinen suklaa maustetaan usein vaniljalla, mutta mukaan saatetaan lisätä myös villimpiä makupareja, kuten inkivääriä, kanelia, kuivattuja hedelmiä tai pähkinöitä. Usein makuaineet lisätään temperoinnin jälkeen, mutta toisinaan jo konssauksen ja jauhamisen aikana, jolloin ne sulavat suklaaseen.

Valkoinen suklaa sopii leivontaan – kakut, piirakat ja leivokset suorastaan sulavat suuhun

Valkosuklaa viettelee erityisesti kesäisissä leivonnaisissa, mutta valloittaa myös talvisemmissa tarjottavissa. Kesällä kahvipöytään voi nostaa esimerkiksi valuvan mustikka-valkosuklaakakun, kevään juhlapöytää koristaa näyttävä marenki-valkosuklaakakku ja joulun aikaan pääsee herkuttelemaan vaikkapa hasselpähkinä-valkosuklaaleivoksilla tai appelsiini-valkosuklaakakulla.

Lue myös Anna.fi: Gluteeniton valkosuklaa-unelmatorttu on jokaisen herkkusuun valinta

Valkosuklaa ihastuttaa jälkiruoissa

Leivonnaisten lisäksi valkosuklaa sopii myös erilaisten jälkiruokien valmistukseen. Piimä-valkosuklaapannacotta kannattaa muistaa itsenäisyyspäivän aikaan, tropiikin valkosuklaamousse pääsiäisenä ja valkosuklaakeitto kesällä parhaaseen marja-aikaan.

Paahdettu valkosuklaa on suussasulava herkku

Valkoinen suklaa on monikäyttöinen raaka-aine leivonnassa ja jälkiruokien valmistuksessa. Varsinaiset leivontaan tarkoitetut valkosuklaat ovat käteviä hyvien sulamisominaisuuksiensa takia, mutta myös makeishyllystä löytyvät valkosuklaat sopivat käytettäväksi monin eri tavoin.

Valkosuklaata voi käyttää esimerkiksi sulatettuna, rouhittuna tai lastuiksi vuoltuna, mutta paahtaminen antaa valkosuklaalle aivan uuden, kinuskisen ja aavistuksen karamellimaisen maun. Paahdettu valkosuklaa näyttää keksimurulta ja saatat ihastua siihen, vaikka et erityisemmin pitäisi valkosuklaasta. 

Paahdettu valkosuklaa syntyy helposti. Sujauta rouhittu valkoinen suklaa leivinpaperilla vuoratun uunipellin päällä 175-asteiseen uuniin ja herkku on viidessä minuutissa valmis. Valkosuklaa ei sula paahtamisen aikana, mutta tummuu hieman. Vahdi herkeämättä, ettei suklaa pääse palamaan.

Paahdettu valkosuklaa on ihanaa ja sitä voi käyttää melkein mihin vain. Kokeile paahdettua valkosuklaata jäätelön päällä, kakkujen koristeena, jogurtin kera tai kesällä vaikka mansikoiden makuparina. Paahdettu valkosuklaa on herkullisen rouskuvaa ja se sopii myös sattumiksi itse tehtyyn mysliin tai naposteluun vaikka sellaisenaan.  

paahdettu valkosuklaakuivakakku
Oletko jo kokeillut valkosuklaan paahtamista? Kinuskilta maistuva herkku sopii vaikka kahvikakkujen höysteeksi. Maista, ihastut ikihyväksi! Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Paahdettu valkosuklaakuivakakku

Valkosuklaasta valmistuvat myös näyttävät leivosten ja kakkujen koristeet. Suuret valkosuklaalastut antavat täytekakuille ja muille jälkiruoille näyttävän ulkomuodon, mutta syntyvät pienellä vaivalla kotikeittiössäkin.

Lue myös: Tee itse valkosuklaakoristeet

Valkosuklaan säilytys: suojaa lämmöltä ja kosteudelta

Valkoista suklaata ei tulisi sen sisältämien maitoainesten vuoksi säilyttää kuutta kuukautta pidempään. Säilymiseen vaikuttavat tietysti myös oikeat säilytysolosuhteet. Valkosuklaa ei pidä auringonvalosta, lämmöstä, kylmästä, kosteudesta eikä vahvoista tuoksuista.

Pidä valkosuklaa ilmatiiviisti pakattuna, mieluiten omassa kääreessään, jolloin se ei ota vieraita makuja ja hajuja itseensä. Kuten muutkin suklaat, myös valkoinen suklaa kannattaa säilyttää huoneenlämmössä 16-20 asteessa. Liian lämpimässä valkosuklaa pehmenee ja sen pintaan nousee rasvakiteitä, jääkaapissa puolestaan pintaan saattaa kiteytyä sokeria ja maku kärsiä.

Koska valkosuklaan sulamispiste on lähellä kehon lämpötilaa, se alkaa sulaa herkullisesti suussa heti, ellei se ole liian kylmää. Kuten muidenkin suklaiden, myös valkosuklaan paras nauttimislämpötila on noin 20 astetta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Valkosuklaa hurmaa makean ystävän – kokosimme Kotilieden kauneimmat valkosuklaaherkut

Sinun täytyy kommentoidaksesi.