Ruoka

Terveellinen valmisruoka pelastaa kiireisen kotikokin – ravitsemusterapeutti paljastaa parhaat einekset

Valmisruokien maine on kyseenalainen, mutta terveellisiä vaihtoehtoja löytyy ihan lähikaupastakin. 

Valmisruokien ainesosalistalta voi löytyä yllätyksiä säilöntäaineista lisäaineisiin ja yliherkkyysoireita aiheuttaviin aineisiin. Parhaimmillaan kiireinen kokki kuitenkin säästää einesten avulla aikaa ja vaivaa päivänä, jolloin ruoanlaitolle ei ole voimia. Terveellinen valmisruoka ei kuitenkaan kuulosta mahdolliselta – vai mitä sanoo asiantuntija?

Lue myös: 10 x nopea ruoka – kaikki alle 30 minuutissa

Harva ravitsemusterapeutti suosittelee asiakkailleen pelkästään mikroaterioita.

”Suhtaudun valmisruokiin melko joustavasti, mutta en ole niiden suurin ystävä. Usein ne ovat hirvittävän suolaisia, eivätkä ravintoarvot ole muutenkaan parhaimmasta päästä”, ravitsemusterapeutti Leena Putkonen sanoo.

Terveellinen valmisruoka ravitsemusterapeutin mukaan

Nopea mikroateria on kuitenkin välillä välttämättömyys hektisen päivän keskellä. Satunnaisesti syöty valmisruoka ei Putkosen mukaan maailmaa kaada.

”Valmisruokien ravintoarvot ovat yleisesti parantuneet viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Tekemistä kuitenkin vieläkin riittää. Toiset vaihtoehdot ovat tietysti parempia kuin toiset.”

Vaikka valinnanvaraa valmisruokahyllyltä löytyy, ei siis ole yhdentekevää, mihin ateriaan rahansa pistää. Mitä koriin kannattaa siis Putkosen mukaan kahmaista mukaan?

1. Sydänmerkki-tuote on terveellinen valmisruoka

Jos mikroaterian paketin kannessa komeilee Sydänmerkki, sen voi hyvin mielin napata mukaan. Sydänmerkki nimittäin kertoo, että ateriassa esimerkiksi suolan määrä on hillitympää ja rasvan laatuun on kiinnitetty huomiota – eli ateria on kaikin tavoin parempi valinta ruokapöytään.

”Sydänmerkki-tuotteet ovat siitä hyviä, että niiden sisältö on jo valmiiksi kuluttajan puolesta tarkistettu”, Putkonen sanoo.

Tällä hetkellä kauppojen valikoimissa on jopa tuhat Sydänmerkillä varustettua tuotetta, ja vaihtoehtoja löytyy niin vegaaneille kuin keliaakikoillekin.

2. Runsaasti kasviksia sisältävä eines on terveellinen valmisruoka

Kaupan hyllyille on viime vuosina saapunut yhä enemmän mikroaterioita, jotka sisältävät jopa puolet päivän suositellusta kasviksien määrästä.

”Näiden aterioiden suunnittelussa käytetään apuna ravitsemusterapeutteja. Sen kyllä huomaa tuotevalikoimasta, että on ollut asiantuntija paikalla”, Putkonen sanoo.

Perinteisestä lautasmallista inspiroituneita mikroaterioita löytyy esimerkiksi Saarioisen Balanssi -tuoteryhmästä. Myös Kokkikartanon uusilla annosaterioilla on Sydänmerkki, ja ne sisältävät runsaasti kasviksia ja proteiinia, mutta vähemmän suolaa ja huonoja rasvoja.

Terveellisimmät valmisruoat lautasmallin mukaan
Perinteisen lautasmallin mukaan lautanen täytetään puoliksi kasviksilla. Loput lautasesta täytetään hyvillä hiilihydraattien ja proteiinien lähteillä.

3. Puolivalmisteiset pihvit

Puolivalmisteiset pihvit kuuluvat monien lapsiperheiden vakiovarusteisiin, eikä syytä – ne ovat paitsi hyvän makuisia myös nopeita valmistaa, ja vaihtoehtoja löytyy moniin eri ruokavalioihin.

Mikä tahansa pihvi ei ole terveellinen eines. Huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti suolan määrään, sillä liiallinen suolan saanti kuormittaa munuaisia, kohottaa verenpainetta ja voi altistaa jopa osteoporoosille.

”Jankutan varmaan tästä suolasta hamaan tappiin asti, jos sen käyttö ei vähene”, Putkonen nauraa.

Lue lisää: Piilosuola vaarantaa terveyden – katso 7 pahinta piilosuolan lähdettä

4. Perinteiset ruoat: Laatikot ja pakastekeitot

Terveellinen eines voi olla myös perinteisin. Perusruoissa – kuten esimerkiksi maksalaatikossa ja pinaattikeitoissa – lämmitettävän mikroateriankin sisältö on kohtuullisen hyvä. Pinaattikeitto on suhteellisen terveellinen pakasteruoka. Pitkää päivää ei kuitenkaan pärjää yhden keiton voimalla.

”Överisyöminen on usein seurausta siitä, että muuten syödään aivan liian niukasti. Varsinkin naiset ostavat monesti kylmäkaapista keittoja, mutta eiväthän ne riitä yksinään mihinkään. Keitoista saatava energian määrä on monesti hirveän pieni. Ei ihme, että on puolentoista tunnin päästä taas nälkä”, Putkonen sanoo.

Toisaalta kermassa kelluva kalapalakaan ei ole kovinkaan kestävä ratkaisu. Siksi kevyemmän keiton kaveriksi kannattaa napata myös muuta terveellistä vatsantäytettä.

Lue lisää: Vaihdoitko irtokarkit banaanilastuihin? Saatoit sortua terveysansaan

5. Pakastevihannekset, -marjat ja -hedelmät

Yksipuolisempaa laatikkoa tai pasta-annosta voi piristää väreillä.

”Pakastevihannekset ovat erinomainen lisä lautaselle ja nekin voi nopeasti vain iskeä mikroon. Aina ei tarvitse olla salaattia hakemassa, vaan voi käyttää myös puolivalmisteita”, Putkonen sanoo.

Pakastevihanneksilla on tuoreimpien tutkimusten mukaan turhaan huono maine. Tänä päivänä pakasteesta löytyvät vihannekset ovat yhtä terveellisiä kuin tuoreetkin, ja niiden avulla aterian monipuolistaminen on helppoa. Pakasteet ovat valmiiksi pilkottuja ja monesti tuoreita serkuksiaan halvempiakin. Välipalaa piristävät mainiosti pakasteesta löytyvät suomalaiset marjat tai hedelmät.

Järkevöitä ruokavalio, neuvoo ravitsemusterapeutti

Valmisruokien varassa elävän kannattaa Putkosen mukaan pysähtyä miettimään, onko elämänhallinnassa muitakin ongelmia, jos aikaa tai jaksamista ruoanlaitolle ja kunnon syömiselle ei enää ole. Parhaimmillaan herkullinen ateria valmistuu käden käänteessä esimerkiksi nyhtökaurasta ja vihanneksista.

Monesti valmisruokien ainesosaluetteloiden lisäaineiden listaa syynätään tarkasti läpi, ja se voikin olla viisasta jos muu syöminen on jo terveellistä. Lisäaineiden vaikutusta esimerkiksi suoliston terveyteen tutkitaan jatkuvasti enemmän ja enemmän.

”Valmisruoat eivät kuitenkaan ole se suurin lisäaineiden lähde”, Putkonen muistuttaa.

”Monet vetelevät karkkeja ja muita lisäainepommeja ihan surutta, mutta samalla panikoivat keiton kanssa. Silloin asioiden suuruusluokka on täysin pielessä ja ruokavaliosta löytyy valmiskeittoakin järkevämpiä karsintakohteita.”

Juttua varten on haastateltu laillistettua ravitsemusterapeuttia Leena Putkosta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Terveellinen valmisruoka pelastaa kiireisen kotikokin – ravitsemusterapeutti paljastaa parhaat einekset

Klikki journalismia

Vmp

Leena Putkonen

Kerrohan, mitä itse ehdottaisit? 🙂 Huippua, jos pystyt antamaan omat hyvät vinkit muidenkin iloksi!

T

Taas yksi ympäpyöreä neuvo, koska tulee ne kunnon neuvot? Ainiin niistä pitää maksaa..

Leena Putkonen

Jep, totta. Yksilökohtainen neuvonta tapahtuu ravitsemusterapeutin vastaanotolla, koska se on mahdotonta lyhyissä lehtiartikkeleissa. Pyydä hoitavalta lääkäriltä lähete julkisen puolen ravitsemusterapiaan! 🙂

Jou

Hyviä vinkkejä, ja moni onkin käytössä. Sydänmerkkiä näkyy ilahduttavan paljon valmisruoissa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.