Valmisruoka maistuu joulunakin

Ennen suomalaiset tekivät kaikki jouluruoat itse. Kasvattivat lantut, keittivät ne ja valmistivat pitkään uunissa hauduttamalla mehevät laatikot. Rakkaus perinteisiin on vahva, samoin keittotaito. Yhä useampi hankkii kuitenkin osan joulun ruoista valmiina kaupasta.

Kysyimme Kotilieden lukijapaneelissa, mitä jouluruokia lukijat valmistavat itse ja mitkä ruoat he ostavat valmiina kaupasta. Kysymys on ajankohtainen lähestyvän joulun tähden ja ennen kaikkea siksi, että monia jouluun liittyviä tapoja voi vähän tuulettaa.

Laatikko
Kuva: Jorma Marstio/OM-arkisto

Kukin tykönään voi ainakin miettiä, onko syytä tehdä jotain toisin, jos ei jouluaattona jaksa edes kättä nostaa.

Eräs lukija sanookin, ettei ole mikään mestarikokki, joten on hyvä luottaa enemmän muiden valmistamien laatikoiden laatuun. Niiden lisäksi hän ostaa valmiina myös rosollin ja kalkkunan.

Imellytys on kuin rituaali

Laatikoiden tekeminen on monin paikoin suullista perimätietoa, jota äidit (ja nykyään myös isät) jakavat lapsilleen.
– Imelletty perunalaatikko on sellainen ruoka, jonka teen aina kotona. Sen imellyttäminen on kuin rituaali. Entisen heinälaatikon sijaan styroksilla sisustettu laatikko on siinä tärkeässä osassa.
– Lanttulaatikon teen myös itse, mutta savusiian ja monta erilaista juustoa ostan kaupasta.
– Kun äiti ei enää ole valmistamassa maailman parasta lanttulootaa ja imellettyä perunalaatikkoa, ostan ne surutta – ja hyviä ovat. Miehelle pitää olla luumukiisseliä
– Itse teen aina laatikot samoin rosollin, leivon hedelmäkakkuja, pipareita, torttuja ja joulupullia. Mies valmistaa kalat.
– Ilman luumukiisseliä ja kermavaahtoa ei joulu tule ainakaan minun miehelleni.
– Meillä mies tekee aina itse joulusillit ja sinapin.
– Mies tekee graavilohen.

Jokaisella on ne omat tavat

– Kun mieheni eli, meillä oli aina savustettu kinkku. En ole itse koskaan paistanut kinkkua.
– Nautimme nykyisin jouluista kylpylässä. Tapa sopii meille. Kuntoilemme ja nautimme helposta joulusta!
– Kaikki muu tulee valmiina paitsi piparkakut. Lisäksi panostamme karmaisevaan määrään suklaakarkkeja. Ihan itse ihan kaikki
– Teen itse paistin, porkkanalooran, seitsemän sorttia leipomuksia, salaatit, graavilohen, imelletyn perunalaatikon, riisipuuron, hernetuuvingin, punakaalin uunissa, kinkun, maustan sillit, teen pateen. Vanhempana en enää ole itse tehnyt alusta asti lanttulaatikkoa. Ostan lanttusoseen ja teen sitten siitä.
– Kaiken pyrin tekemään yhdessä perheeni kanssa. Se, mitä ei pidetä tarpeellisena, jätetään tekemättä.

Avainsanat

Keskustelu

Imelletty perunalaatikko!

Sen valmistaminen ei ole mikään rituaali ja sen valmistamiseen ei liity mitään mystiikkaa. Jo perinteiset vanhanajan emännät osasi valmistaa imelletyn perunalaatikon – jostain syystä valmistustaito on taantunut ja taito on korvattu mystiikalla ja rituaaleilla ja syyttämällä epäonnistumista väärällä lajikevalinnalla.

1. Kaikki perunalajikkeet imeltyy
2. Perunat voi keittää kypsiksi kuorittuina tai kuorineen.
3. Survo perunat ja notkista kuumalla vedellä soseeksi.
4. Jäähdytä sose 75-76 asteiseksi.
5. Lisää jauhot 75-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen, yli 77 asteessa jauhot ”palaa”.
6. Laita sose imeltymään 65-70 asteiseen sähkälieden uuniin. Anna imeltyä 2-4 tuntia. Ylipitkä imeltymisaika huonontaa imeltymistulosta.

Perinteinen vanhanajan imeltäminen tapahtui näin:
2kg perunoita on suositeltu minimimäärä. Pienemmällä perunamaaralla imeltyminen on epävarmaa.

6. 75-77 asteinen sosekattila eristettiin hyvin useilla kerroksilla keittiöliinoja ja laitettiin imeltymään lämpimään paikkaan 2-4 tunniksi. Imeltymisen alkaminen varmistettiin noin 1/2 tunnin kuluttua maistamalla, jos imeltyminen ei ollut alkanut, jauhojen lisääminen soseeseen uusittiin.

Kommentoi juttua: Valmisruoka maistuu joulunakin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X