Vältä ruokahävikki! Näin huolehdit kylmäketjusta kesäkeleillä

Lämpimät kesäkelit tuovat omat haasteensa ruoan säilyttämiseen ja kuljettamiseen. Säästyt hävikiltä, kun huolehdit oikeasta lämpötilasta.

Suomalaisten kotitalouksien ruokahävikki on noin 20–25 kiloa vuodessa per henkilö. Luvussa ei ole hurraamista, vaan se kertoo siitä, että ruokaa ostetaan tarpeen yli tai sitä ei osata säilyttää oikein.

Suunnittele kauppareissu  kesällä ennakkoon

Kesällä ruoan kylmäketju katkeaa usein jo kauppareissulla. Kylmätuotteet alkavat lämmetä heti, kun ne nostetaan kylmäkaapista. Helteisessä autossa ne lämpenevät entisestään.

Muovi- tai kangaskassi ei eristä lämpöä, joten kauppareissuille kannattaa aina varata kylmälaukku ja kylmäkalleja. Kylmäkassi on tyhjää parempi vaihtoehto, joka riittää hyvin noin 10 minuutin matkalle.

Mökille lähdettäessä ostostenteko kannattaa suunnitella siten, että kaupassa käydään vasta mökkipaikkakunnalla, eikä turhaan kuljeteta ostoksia autossa useita tunteja. Ostosten määrää kannattaa myös pohtia, jotta hävikkiä ei syntyisi liian ahnehtimisen vuoksi.

Kylmäketju katkeaa helposti jo ostoksilla.

Säilytä kylmäketju tarjoillessakin

Kesä tuo ruoan säilyttämiseen omat haasteensa, sillä lämpenemään päässeet kylmätuotteet tai haalenneet kuumat ruoat ovat terveysriski. Kesällä syödään paljon ulkona ja ruoat voivat unohtua pitkiksi ajoiksi tarjoilupöydälle oman onnensa nojaan.

Bakteerit pääsevät jylläämään, kun kylmäketju katkeaa tai kun kuuma ruoka viilenee. Bakteerit viihtyvät loistavasti noin 60 asteen lämpötilassa, joten tarjoilu kannattaa suunnitella aina todellisen tarpeen mukaan ja siirtää ruoat sitten nopeasti kylmään.

Kylmätuotteiden tarjoilussa kannattaa hyödyntää kylmäkalleja, mutta niistäkään ei saa apua tuntikausien tarjoiluun. Kannattaakin suunnitella ruokailu siten, että esille otetaan kerrallaan vain sen verran ruokia kuin todella tarvitaan.

Maidot ja muut kylmätuotteet unohtuvat helposti pöydälle ruokailun jälkeen. Nopea toiminta on kuitenkin kesäruokailun A ja O. Kun ruokailu on ohi, kylmätuotteet kannattaa siirtää nopeasti takaisin jääkaappiin. Näin säästytään kylmäketjun katkeamiselta ja pilaantuneen ruoan vaaralta.

Jäähdytä kuumat ruoat nopeasti

Myös kuumien ruokalajien kohdalla nopeus on valttia. Kun ruoka on nautittu, jäljelle jäänyt ruoka tulisi jäähdyttää nopeasti, etteivät bakteerit pääse villiintymään. Jäähdytys onnistuu nopeasti, kun ruoan jakaa pieniin annosastioihin.

Jäähdytyksessä kannattaa hyödyttää kylmäkalleja tai kylmää vesihaudetta. Vesi tulee vaihtaa säännöllisesti, sillä lämmennyt vesi ei tietenkään toimi ruoan viilentäjänä.

Moni laittaa kuuman ruoan suoraan jääkaappiin. Keinoa ei kuitenkaan voi suositella, sillä se nostaa jääkaapin sisälämpötilaa.

Kylmäketju voi katketa, kun valmis ruoka tarjoillaan.

5 vinkkiä: Vältä ruokahävikki!

  1. Osta vain tarpeeseen, älä varmuuden vuoksi.
  2. Tee ruokaostokset mahdollisimman lähellä kotia tai mökkiä, jotta kuljetusmatka ei kasva liian pitkäksi.
  3. Huolehdi kylmäketjusta kylmälaukun ja kylmäkallejen avulla.
  4. Jäähdytä lämmin ruoka nopeasti pienissä erissä.
  5. Tarkista jääkaapin lämpötila ja asetukset.

Lähde: Elina Ovaskainen, Motiva.

Lue myös:

15 vinkkiä onnistuneeseen juhlaruokailuun – varmista ainakin nämä
Juhlavieraan vinkit ruokapöytään
Hanna Partanen: Syödään(kö) yhdessä
Raikas gazpacho, japanilaiset kanavartaat ja muut helpot herkut kesäisiin puutarhajuhliin
Ei tahraa, ei sotke – katso videolta, miten pilkot vesimelonin käteviksi suupaloiksi

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Vältä ruokahävikki! Näin huolehdit kylmäketjusta kesäkeleillä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X