Mainos: Kaupallinen yhteistyö: Valio/Oivariini
Vappu Pimiä
Mainos | Kaupallinen yhteistyö: Valio/Oivariini

Vappu Pimiälle Oivariini on enemmän kuin muisto

Kysyimme Vappu Pimiältä, mikä on hänen rakkain makumuistonsa. Niitä oli monta, mutta parhaisiin ruokahetkiin liittyi aina toinen ihminen. Jaa sinäkin ystäväsi kanssa koettu makumuisto ja voit voittaa unohtumattoman illallisen Helsingin Valkosaaren telakalla. Kaupallinen yhteistyö: Valio/Oivariini.

Niin kauan kuin juontaja ja tv-kasvo Vappu Pimiä muistaa, hänen perheessään on aina kokattu. Itse tehdyt ateriat ja yhteiset ruokahetket ovat asioita, joista ei hänen lapsuudessaan tingitty.

Osansa kodin ruokaherkuista saivat myös Vapun kaverit.

– Isän kalasta tuli kaveripiirini suosikkiruoka. Monet lapsuudenajan ystävistäni sanoivat, että he inhosivat kalaa paitsi ”sitä, jonka Vapun iskä on valmistanut”.

Vappu kasvoi paitsi ruokaa valmistavien vanhempiensa myös ahkerasti kokkaavan kummitädin sekä leipomuksistaan tunnetun isoäitinsä jalanjäljissä.  Vappu oppi hääräämään keittiössä pienestä pitäen. Intohimo ruoanlaittoon vei hänet jo nuorena mennessään.

– Olin 14-vuotiaana kielikurssilla Englannissa. Kun muut ikätoverini ostivat tuliaisiksi meikkejä, vaatteita ja muuta ikään sopivaa, minä pakkasin reppuni täyteen erilaisia hilloja, lemon curdia ja muita paikallisia herkkuja, joita ei saanut tuolloin Suomesta. Tuliaisreppuni painoi palatessani seitsemän kiloa, ja se oli täynnä pelkkää ruokaa, Vappu nauraa.

80-luvun jälkiruoka: juustoja ja keksejä

Vapun isä on ensimmäiseltä ammatiltaan keittiömestari, ja hänen oppinsa näkyivät kodin ruokalistassa myös arkena. Vapun kotona syötiin viikolla 80-luvulla muutakin kuin pinaattikeittoa ja perunoita ja jauhelihakastiketta.

– Perheemme ruokatottumukset poikkesivat muista 80-luvun lapsiperheistä. Meillä ei esimerkiksi syöty juuri lainkaan porsaanlihaa, mutta kalaa ja riistaa oli sitäkin enemmän. Opin jo nuorena syömään lampaanviulua.

Lapsuuden  yksi parhaista makumuistoista on vastasavustettu kala ja uudet perunat Oivariinilla sipaistuna

Jälkiruokiakaan ei Vapun kotona unohdettu.

– Ymmärsin vasta myöhemmin, että juustot ja keksit eivät olleetkaan tavallinen jälkiruoka sen ajan lapsiperheissä. Me söimme niitä kotona jälkkäriksi kerran viikossa.

Valio Oivariini® rasia kuuluu keittiön pöydälle

Vapun vanhemmilla on Turun saaristossa kesämökki, missä Vappu vietti kaikki lapsuutensa kesät, lähes kyllästymiseen asti. Ruoka oli myös mökillä tärkeässä roolissa.

– Muistan edelleen, miltä suoraan savustuspöntöstä pöytään nostettu kala, uudet perunat ja perunoiden päälle sipaistu Oivariini saaressa kesämökillä näyttivät ja maistuivat.

Kasvoin Oivariinin voimalla

Suomalaisten suosituin levite Oivariini juhlii tänä vuonna 40-vuotista olemassa oloaan. Vaikka levitteen nimi muuttui 2000-luvun alussa Voimariinista Oivariiniksi, sisältö on ollut aina sama. Seinäjoella lähimaidosta valmistettu Oivariini saa makunsa voin ja rypsiöljyn yhdistelmästä.

Vapulle Oivariini onkin enemmän kuin muisto. Hän sanoo kasvaneensa Oivariinin voimalla.

– Leviterasia oli lapsuudenkodissani keittiön pöydällä aina. Ja niin se on käytössä nyt omassakin kodissa.

Rapsakka parsa ja kala sopivat kevääseen

Vaikka Vapun työ on vienyt hänet sittemmin sähköisten medioiden pariin, ruoan laittamista hän ei ole unohtanut. Vappu kokkaa ruoan perheelleen joka päivä ja leipoo vähintään kerran viikossa. Hänen reseptejään on julkaistu useissa eri keittokirjoissa.

Hemmottelen ystäviäni grillatulla parsalla

Perheen lisäksi Vapun kokkaustaidoista saavat nauttia hänen ystävänsä. Keväisen ruokajuhlan menuuseen Vappu valitsee itseoikeutetusti parsaa. Parsa on yksi hänen lempikasviksistaan.

Oivariini ja ahvenfileet

– Valmistan parsan joko grillattuna tai paistettuna. En ymmärrä, miksi parsa pitää meillä aina keittää.

Ystäville suunnattuun ruokajuhlaan Vappu maustaa Oivariinilla rapsakaksi paistetut parsat sitruunamehulla, ripauksella sitruunankuorta ja suolaa. Parsojen lisänä Vappu tarjoilee kasvissosekeittoa ja kalaa.

– Jälkiruokana toimii aina takuuvarma suklaakakku, jonka pohjan valmistamisessa Oivariini on ehdoton.

– Rakastan kastikkeita. Siksi höystäisin ahvenfileitä vielä salsa verde -tyylisellä kastikkeella. Myös sienikastike on kalalle yhtä täydellinen kruunu.

Katso Vapun reseptivinkit:

Ystävyyttä ja kerrosvoileipiä

Vappu Pimiä

”Pidimme lapsuudessamme ja nuoruudessamme tiiviisti yhtä kuuden tytön voimin. Leikimme ja touhusimme yhdessä sekalaisella kokoonpanolla riippuen siitä, ketkä pääsivät kulloinkin paikalle. Meille tuli tavaksi, että välipalaa tekemään menimme vuorotellen jokaisen kotiin.

Olimme siinä iässä, että emme saaneet käyttää yksin liettä. Saimme siksi päähämme, että teemme yhdessä kerrosvoileipiä. Siis juuri niitä sellaisia kolmionmuotoisia voileipiä, joiden väliin sipaisimme levitettä ja täytimme ne juuri niillä täytteillä, joita jääkaapista löytyi. Täytteet eivät olleet se juttu vaan se, kenen leipä oli sinä päivänä korkein.

Sittemmin en ole tehnyt kerrosvoileipiä. Pidämme edelleen yhtä samojen ystävien kanssa. Olisi ehkä oiva hetki kutsua kaikki koolle ja muistella vanhoja hyviä aikoja kera korkeiden kerrosvoileipien.”

Katso kerrosleipien ohjeita:

Jaa omat makumuistosi ja voita unohtumaton illallinen

Mitä muistoja sinun lapsuuteesi ja nuoruuteesi kuuluu? Oliko lapsuudessasi ikuinen kesä? Kenen kanssa vietit aikaasi ja mitä teit ystäväsi kanssa? Millaisia tarinoita sinulla on ystävyydestä? Mitä ystävyys tarkoittaa sinulle, ja mistä elementeistä elämäsi tärkeimmät hetket koostuvat?

Oivariini® – Voittamaton maku jo 40 vuotta!

Valio Oivariini täyttää tänä vuonna 40 vuotta.  Jakamalla tarinasi osallistut ystäväsi kanssa kilpailuun,  jonka palkintona on unohtumaton illallinen voittajien kesken Helsingin Valkosaaren telakalla. Oivariinin 40-vuotisen historian ja ystävyyden kunniaksi järjestettävää juhlaillallista vietetään torstaina 13. kesäkuuta Helsingin Valkosaaren telakalla. Huippukokkien laatimassa kesäisessä menussa maistuu ne rakkaimmat muistot ja ilta on täynnä yllätyksellistä ohjelmaa.

Jaa tarinasi ja osallistu kilpailuun 31.5.2019 mennessä osoitteessa: valio.fi/oivariini

Avainsanat

Keskustelu

Oivariini todella hyvää leivän päällä myös ruuanlaitossa 🙂 Nyt alkoi laihdutuskuuri silloin ei Oivariini sovi kuvioihin 🙂

Oivariini ja uudet potut kuuluu juhannukseen. Salaattia, hyvät pihvit. Useasti meillä savustetaan kirjolohi. Mies osaa, savupönttöön laitetaan sokeripaloja vähän leppää ja omenapuuta. Lämmintä savukalaa uudet potut Oivariiniä. Mie tartten vielä sitruunaa ja tilliä. Se on melkein kun joulu kun on juhannus😍👍😘

Ei mikään ole aitoa jos mainoksessa esiintyy mielestäni niin teennäisen nuori….. 😀

Meillä kotona aina käytetty oivariinia kun se tuli markkinoille. Käytän sitä itsekin. Jotenkin hauska, kun lapsuus ja nuoruus tulee usein mieleen oivariinista.

Lapsena oman perheen rintamamiestalon keittiöpuutarhan antimet: uudet perunat ja tilli, niiden kanssa silli ja voi. Jälkiruoaksi itse poimittuja puutarhamansikoita kerman kanssa – oivoi kun oli hyvää! Mummi tai isoäiti vuoroon asuivat meillä, ja laittoivat ruokaa kun vanhemmat olivat töissä. Yhdessä touhuttiin ja herkuteltiin, oi niitä ihania aikoja. ”Mirkku”

Valurautapannulla Oivariinilla paistettuja kantarellejä ruisleivällä.Oi,mitä herkkua.Muistoon liittyy vielä lisänä ratsastuskilpailut jotka oli mennyt hyvin🐎❤️

Saaressa ystävän kanssa .olimme niin kauan kuin ruokaa riitti,kun oli vielä voita jäljellä ,keräsimme sieniä ja voissa paistoimme,ja maistui tosi hyvälle.

Voimariiniä en ole ostanut ,kun sen valmistus lopetettiin kotipitäjän meijerissä. Olin tukenut siihen asti ,koska siskoni ja kylän väkeä oli töissä ,että työpaikka pysyy heillä. Ikävä kyllä meijeri lopetettiin myöhemmin.

Kommentoi juttua: Vappu Pimiälle Oivariini on enemmän kuin muisto

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X