
Mitä eroa on varsiparsakaalilla ja parsakaalilla? Näin valloittavia vihanneksia kannattaa käyttää keittiössä
Varsiparsakaali ja parsakaali ovat keittiön vihreitä maku- ja vitamiinipommeja. Ne ovat kaksi eri kasvia. Selvitimme niiden erot.
Varsiparsakaali ja parsakaali ovat molemmat huippuherkullisia, nopeita ja helppoja raaka-aineita arjen ja juhlan kokkailuihin. Molempia kannattaa käyttää monipuolisesti monenlaisessa ruoanlaitossa.
Lue myös: Tiedätkö, mitä eroa on fetajuustolla ja salaattijuustolla?
Varsiparsakaalia kutsutaan myös nimellä broccolini. Se on kasvin englanninkielinen nimi, joka viittaa parsakaalin englanninkieliseen nimeen eli broccoliin. Pääte -ini nimen lopussa viittaa ”pieneen”. Nimi sopii tälle raaka-aineelle hienosti, onhan sen parsaa hennompi, pienempi kooltaan ja nopeammin kypsyvä.
Suurimmat erot ovat ulkonäössä. Varsiparsakaali on tavallista parsakaalia ohuempivartisempi ja hentoisempi. Kukintonuput ovat pienemmät kuin tavallisessa parsakaalissa. Varsiparsakaali on parsakaalin ja härmekaalin eli kiinalaisen parsakaalin risteytys.
Varsiparsakaali – näin käytät sitä keittiössä
Varsiparsakaali kypsyy nopeasti. Sen valmistukseen onkin kiinnitettävä erityistä huomiota, ettei se mene ylikypsäksi.
- Kypsennys höyryttämällä: Höyrytys sopii monille kasviksille. Höyryttäminen säilyttää kasviksen värin, maun ja vitamiinit paremmin kuin vedessä keittäminen. Myös mikroaaltouunissa pienessä astiassa vesitilkassa kypsennys toimii. Kypsennä varsiparsakaalia todella lyhyt aika. Se kypsyy minuutissa tai kahdessa.
- Raakana: Varsiparsakaali on mainio vihersmoothien ainesosa. Se pilkkoutuu tehosekoittimessa hetkessä soseeksi. Smoothiesta saat kaikki varsiparsakaalin vitamiinit ja kuidut helposti juotavassa muodossa. Varsiparsakaali maistuu myös raakana dippivihanneslautasella. Sitä voi pilkkoa myös salaatteihin ihan sellaisenaan.
- Paahda kypsäksi: Kapean vartensa ansiosta varsiparsakaali kypsyy minuutissa tai kahdessa grillissä, pannulla ja uunissa. Paahteinen maku tuo siihen uuden ulottuvuuden. Varsiparsakaali sopii loistavasti kesän grillijuhlien kasvisruoaksi. Kokeile tätä herkullista ohjetta, missä se on kääritty pekoniin.
- Soseuta: Varsiparsakaali kypsyy nopeasti ja soseutuu helposti. Vihannessosetta voi sekoittaa perunamuusin joukkoon, siitä voi tehdä keittoa tai lasten ruokia.
- Monipuolinen ja näyttävä: Varsiparsakaali sopii esimerkiksi kokonaisena piirakoihin tai parsan tapaan käytettäväksi hollandaisekastikkeen kera tarjottuna. Sen pitkulainen olemus sopii loistavasti koristamaan juhlien voileipäkakut. Se maistuu myös pastan joukossa.
Parsakaali – käytä aina koko kasvis
Parsakaali on parhaimmillaan kukintonuppujen ollessa terhakkaan pieniä ja kirkkaan vihreitä. Tuoreena sen varsi on erityisen pehmeä ja herkullinen. Kaupan parsakaalit ovat monesti puisevia ja jo parhaat päivänsä nähneitä. Kannattaakin kurkata luomuosaston parsakaalit: huomaat eron helposti värissä ja varren pehmeydessä.
Käytä parsakaali aina kokonaisena. Myös varsi on syötävää. Varren voi raastaa tai pilkkoa mukaan ruokaan kuin ruokaan, mutta varren kypsentäminen vaatii muutaman minuutin enemmän aikaa kuin kukinnon kypsentäminen.
Parsakaalin maku on kaalimaisempi kuin varsiparsakaalin. Sen maku on myös pehmeämpi. Varsiparsakaalin maku saattaa olla voimakkaampi ja pippurisempi.
Parsakaalia voi käyttää samalla tavalla kuin varsiparsakaalia. Kokosimme viisi herkullista ruokaa, joihin parsakaali sopii loistavasti.
- Parsakaalitahna on mainio levite. Siihen voi dippailla vihanneksia, tai sitä voi käyttää levitteenä leivän päällä. Se sopii myös voileipäkakkujen täytteeseen.
- Parsakaalipiirakka tehdään pellille. Täyte on perinteinen kerma-juusto-munatäyte, mutta pohja on gluteeniton. Maukas piirakka sopii välipalaksi, iltapalaksi tai juhliin.
- Suklaapossun valmistama lohi-parsakaalipiirakka on uskomattoman herkullinen. Parsakaali ja lohi sopivat kimppaan hyvin tässä helpossa piiraassa.
- Parsakaalipyttipannu sopii kalaruokien kaveriksi.
- Minimuffinit ovat näppärä eväs tai iltapala. Nopeasti uunissa valmistuvat parsakaalimunakkaat voi tehdä halutessaan isompaakin muffinivuokaan, jos kotoa ei löydy minivuokaa.
Katso videolta vinkki parsakaalin käyttöön ruoanlaitossa:
Varsiparsakaalin ja parsakaalin säilytys
Parsakaali ja varhaisparsakaali säilyvät parhaiten 2–6 °C jääkaapissa tai vihanneslokerossa. Liian lämpimässä säilytetyn parsakaalin kukinto alkaa menettää väriään nopeasti. Silloin kukinto aukeaa ja menettää napakkuutensa.
Parsakaalit kannattaa säilyttää pakattuna, se estää nahistumisen. Jääkaapissa on usein myös paljon muita kasviksia, joten parsakaalien säilytyksessä pitää olla tarkkana. Parsakaali on herkkä etyleenille, joten se kannattaa pitää erillään runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista ja hedelmistä, kuten omenoista, avokadosta ja tomaatista.
Juttua muokattu 14.3 klo 11:50: Juttuun on lisätty video.
Myös nämä jutut saattaisivat kiinnostaa sinua:
-
Varsiparsakaali grillissä
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Parsakaali-kvinoapihvit
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Rapea siika, parsakaalipyttis ja gribichekastike
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Parsakaali-juustokeitto
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Pienet parsakaalimunakasmuffinit
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 45 annosta
-
Parsakaalipiirakka
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 15 annosta
Kommentoi
Kommentoi juttua: Mitä eroa on varsiparsakaalilla ja parsakaalilla? Näin valloittavia vihanneksia kannattaa käyttää keittiössä