Vartaat ovat helppoa kesäruokaa – 8 kuuminta ohjetta

Vartaat ovat hauskaa grillattavaa, sillä tikuttaa voi melkeinpä mitä vain. Kokeile lammasta tai jättikatkarpuja pääruoaksi, jälkkäriksi makeita hedelmiä, kuten makoisaa ananasta tai raikasta vesimelonia.

Valmista tulee muutamassa minuutissa, ja vartaat kypsyvät tasaisesti, kun paloittelet grillattavat suunnilleen saman kokoisiksi paloiksi. Ainesten pyörimisen voi estää tuplavarrastuksella eli pujottamalla raaka-aineet kahden tikun väliin. Lihapalat voi uittaa ennen grillausta tuhdissa marinadissa, mutta parhaimmillaan pintaan riittää sipaisu öljyä sekä rouhaisut suolaa ja pippuria, sillä kylkeen pyöräytetty dippi takaa herkullisen makumaailman.

Kokosimme kesän parhaat grillivartaat, joista jokainen löytää takuulla suosikkinsa.

Yakitori-kanavartaat ja avokado-wasabidippi

Kana on koko perheen suosikki, joka ei petä! Nämä yakitori-kanavartaat lainaavat makunsa Japanista. Marinadi sekoitetaan soijasta, sakesta ja mirinistä ja kylkeen pyöräytetään vielä wasabin tymäköittämä avokadodippi.

Lammasvartaat

Lampaan ulkofileestä tehdyt vartaat grillataan nopeasti, vain pari minuuttia per puoli riittää, sillä liha saa jäädä sisältä aavistuksen punaiseksi. Tuhdin mausteiset lammasvartaat ovat parhaimmillaan tortillan väliin kääräistynä ja ranskankerman, rucolan ja sitruunan kanssa tarjottuna.

Tikkulohi

Rasvaiset kalat, kuten lohi, ovat täydellistä grillattavaa, sillä ne kypsyvät hetkessä ja säilyvät mehevinä kovassakin lämmössä. Helposti hajoava kala kannattaa kuitenkin grillata öljytyn parilan päällä. Sitrukset sopivat hyvin lohen makumaailmaan ja tikkulohi marinoidaankin sitruunalla ja viimeistellään paahdetun sitruunan mehulla.

Halloumi-kasvisvarras

Kasvis-halloumivartaat ilahduttavat erityisesti kasvissyöjiä, mutta hurmaavat myös paatuneimmankin lihansyöjän, onhan grillissä herkulliseksi tirissyt suolainen juusto vietävän hyvää. Paloiteltu halloumi kääräistään lastuksi höylätyn kesäkurpitsan väliin ja pujotellaan tikkuun vuorotellen paprikanpalojen kanssa. Marinoinnin voi jättää väliin ja pyöräyttää sen sijaan kaveriksi wasabin maustaman majoneesin.

rapuvartaat

Myös jättikatkaravut sopivat grilliin, kunhan on tarkka ettei paahda niitä liian kauan. Pieni hetki riittää kuumalla parilalla riittää, muutoin lopputulos on sitkeä. Nämä rapuvartaat grillataan ensin ja uitetaan vasta lopuksi aasialaisvivahteisessa mausteliemessä.

Thai_kanavartaat

Raikaan tuliset aasialaismaut istuvat hyvin kesäisten grilliruokien seuraan. Nämä veikeät thai-kanavartaat tehdään jauhetusta broilerinlihasta, höystetään kookosjauhoilla sekä suolapähkinöillä ja maustetaan currytahnalla, inkiväärillä ja limetillä. Sitruunaruohot käyvät grillitikun asemasta. Nerokasta!

satay-vartaat

Nämä satay-vartaat maistuvat niin lapsille kuin aikuisillekin. Tikkuun voi pujottaa mitä lihaa tahansa: broileria, nautaa, possua tai vaikka lammasta. Pääosassa tässä grilliherkussa on kastike, joka pyöräytetään maapähkinöistä ja kookosmaidosta sekä mausteista. Tahna syntyy tehosekoittimessa varsin vaivatta ja  nuollaan takuulla viimeistä pisaraa myöten niin lautasilta kuin sormenpäistäkin.

ananas-halloumivartaat

Näissä jälkiruokavartaissa koukuttaa hurmaava suolaisen ja makean sekä lämpimän ja kylmän liitto. Pujota tikkun vuorotellen tuoretta ananasta sekä kuutioitua halloumijuustoa ja viimeistele grillatut vartaat jännittävän mausteisella sokeriliemellä. Ananas-halloumivartaiden kaverina maistuu vaniljajäätelö, nam!

Myös näitä voi tikuttaa:

lammassasikit

Lammassaslikit

tuliset broilerivartaat

Tuliset broilerivartaat

grillatut vesimelonivartaat ja minttu-jogurttikastike

Grillatut vesimelonivartaat ja minttu-jogurttikastike

Ruoka.fi: Broileri-halloumivartaat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Vartaat ovat helppoa kesäruokaa – 8 kuuminta ohjetta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X