Vegaaninen ihmeliemi, aquafaba – näin käytät sitä ruoanvalmistuksessa

Tunnetko jo aquafaban eli kikherneliemen? Liemestä valmistat vegaanisia jälkiruokia, macaronseja tai marenkeja. Vatkaa ja ylläty!

Tiesitkö, että säilykekikherneiden liotusliemellä eli aquafaballa on samoja ominaisuuksia kuin kananmunanvalkuaisellakin? Ihmeliemi takaa vegaanisiin leivonnaisiin kuohkeuden ja siitä valmistuvat myös vegaaniset marengit sekä täyteläinen salaatinkastike.

Lue lisää: Kokin ja leipurin opas – näin korvaat kananmunan leivonnassa ja ruoanlaitossa

Huomaa, että kuivattujen kikherneiden liotusliemi ei kuitenkaan sovi vaahdon valmistukseen. Päinvaston, tämä liotusliemi on jopa terveydelle haitallinen!

kikherneliemestä valmsitettu suklaamousse

Mihin aquafabaa voi käyttää?

Säästä tästä lähtien kikhernetölkin liemi. Liemi muistuttaa valkuaisvaahtoa, mutta haisee herneiltä. Ei hätää, tuoksu onneksi häviää eikä maku muistuta kikherneitä laisinkaan. Leivonnaisissa kannattaa käyttää reilummin makeutusaineita aquafabaa käytettäessä. 

Lue lisää: Ryhtyikö läheisesi vegaaniksi? Näiden 4 keinon avulla selviät muutoksesta

Kikherneliemi sopii kaikkeen missä normaalisti käytetään valkuaisvaahtoa, joten käyttömahdollisuudet ovat rajattomat. Näin saat kätevästi valmistettua vegaanisia vaihtoehtoja. Kolme ruokalusikallista aquafabaa vastaa yhtä kananmunanvalkuaista. 

Lue lisää: Maidottomia, gluteenittomia ja vegaanisia leivonnaisia juhlapöytään

Vegaaniset marengit

Vegaaniset marengit valmistuvat liemestä ja 2 desilitrasta erikoishienoa sokeria. Vatkaa tällöin lientä ensin 5 minuuttia, kunnes vaahto on kovaa ja kuohkeaa. Lisää sokeria ruokalusikallinen kerrallaan. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Pursota pellille ja kuivata uunissa 125 asteessa.

Vegaaniset vohvelit ja pannukakut

Aquafaba antaa vegaanisille vohveleille kuohkeutta, ja sen avulla teet myös vegaanisista pannukakuista pulleita kuin amerikkalaisessa aamiaispöydässä konsanaan.

belgialaiset vohvelit

Ohje: Belgialaiset gluteenittomat vohvelit ilman kananmunaa

Vegaaninen suklaamousse

Uskomattoman helpon ja hyvän vegaanisen suklaamoussen valmistukseen tarvitset aquafaban lisäksi vain sulatettua suklaata ja tilkan makeutusta sekä mausteita maun mukaan. Vatkaa kikherneiden liotusliemi kuohkeaksi vaahdoksi yleiskoneella ja lisää joukkoon sulatettu suklaa sekä makeutus. Mausteeksi sopii vaniljan lisäksi esimerkiksi tujaus chiliä tai ripaus kanelia tai piparkakkumaustetta.

Ohje: Kikherneliemestä valmistettu vegaaninen suklaamousse

Vegaaninen salaatinkastike

Eivätkä aquafaban käyttömahdollisuudet rajoitu vain leivontaan ja jälkiruokiin. Kikhernepurkin liemi toimii kananmunan sijaan caesar-salaatin kastikkeen kuohkeuttajana. Kikherneet puolestaan kannattaa sujauttaa paahdettuina ja maustettuina salaatin sekaan.

ruokaisa caesarsalaatti

Ohje: Ruokaisa caesarsalaatti vegekastikkeella ilman kananmunaa

Keskustelu

Kommentoi juttua: Vegaaninen ihmeliemi, aquafaba – näin käytät sitä ruoanvalmistuksessa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X